Praten over seks op de Biblebelt: 'De Bijbel kleurt alles — ook in de slaapkamer'
7 april 2025 · 13:55
Update: 7 april 2025 · 17:20
"'Hebben ze daar wel seks?' Ja hoor, op de Biblebelt doen we het ook – maar dan met zwarte sokjes aan.” Relatietherapeut Cocky Drost windt er geen doekjes om. In Spraakmakers op NPO Radio 1 sprak ze openhartig over seks en schaamte binnen strenggelovige gemeenschappen.
Op de Biblebelt, de strook van Zeeland tot aan Zwolle waar veel christenen wonen, wordt volgens relatietherapeut Cocky Drost over seks zelden openlijk gesproken. Zij groeide zelf op de reformatorisch traditie en kent de angst, schaamte en het zwijgen van binnenuit. In haar nieuwe boek in wording, met als werktitel Seks op de Biblebelt, legt ze die wereld bloot – een wereld waar de Bijbel alles kleurt, ook in de slaapkamer.
Kleine seksuele revolutie
"Ik ben vrij hoopvol over de kleine seksuele revolutie in christelijk Nederland", vertelt ze in het radioprogramma Spraakmakers. Maar dat betekent niet dat die verandering vanzelf gaat. Het boek dat ze aan het schrijven is, heeft nog geen einde. "Ik zit midden in het proces", zegt ze. "Het is ook mijn eigen verhaal."
Wie is Cocky Drost?
Cocky hoopt haar nieuwe boek eind dit jaar te presenteren.
Cocky begon het boek met het idee om misverstanden te ontkrachten over hoe er binnen veel christelijke gemeenschappen wordt omgegaan met seks. "Mensen denken vaak: hebben ze daar ook seks? Ja hoor, maar dan wel met zwarte sokjes aan", zegt ze ironisch. Toch is het geen grap: veel mensen binnen deze kringen worstelen met seksualiteit, omdat het geloof – vaak al van jongs af aan door de opvoeding meegegeven – diep verweven is met gevoelens van schaamte en schuld.
Angst als opvoedmiddel
Cocky vertelt over haar jeugd: biologielessen waarin masturberen als zonde werd bestempeld, docenten die schoonheid in literatuur 'vieze gedachten' noemden, dominees die preekten met een toon die je afleerde om überhaupt iets te voelen. "Het misvormt je seksualiteit compleet", legt ze uit. "Je leert dat seksuele gevoelens eng of vies zijn."
'Mag je je man seks weigeren?'
Een van de vragen die Cocky vaak krijgt in haar praktijk als relatietherapeut: 'Mag ik mijn man seks weigeren?' Alleen al het feit dat deze vraag gesteld wordt, zegt volgens haar genoeg. "Het is een enorme stap als iemand dat durft te vragen. Want jarenlang was het idee: als vrouw moet je beschikbaar zijn. Punt."
Cocky hekelt boeken en ideeën van christelijke auteurs waarin vrouwen worden opgeroepen zich uit liefde maar gewoon over te geven, omdat 'het toch niet lang duurt'. Ze noemt als voorbeeld een populair Amerikaans christelijk huwelijksboek waarin de mannelijke behoefte centraal staat. "Het boek heet Het huwelijk van je dromen, maar ik dacht je kunt er beter Het huwelijk van zíj́n dromen van maken. Het is zo beschadigend voor de seksualiteit van de vrouw. En het doet ook mannen tekort."
Verschuiving in christelijk Nederland
Ondanks de taaie patronen ziet Cocky verandering. Toen ze twaalf jaar geleden begon als relatietherapeut, werd ze in sommige kerken met argwaan bekeken. Nu wordt ze uitgenodigd door scholen, kerken en andere christelijke instellingen. "Er is beweging. Mensen durven meer te praten, te vragen, te twijfelen."
Wat denk jij?
Werd er in jouw christelijke opvoeding thuis gesproken over seks?
Aantal reacties: 0
Ook op het gebied van geaardheid ziet ze kleine, maar belangrijke stappen. "De kerk waarin mijn man is opgegroeid, noemde homoseksualiteit twintig jaar geleden nog een ziekte. Nu spreken ze over geaardheid. Dat lijkt klein, maar is enorm."
Nu spreken ze niet over een ziekte, maar over geaardheid
Toch is het nog lang niet veilig. Toen Cocky op Instagram liet weten dat ze twee vrouwen had getrouwd, kreeg ze nare reacties. "En ik bén niet eens homoseksueel. Dus ik kan me voorstellen hoe het voelt als je dat wel bent en in die omgeving leeft."
Seks op de Biblebelt
De werktitel van haar boek is Seks op de Biblebelt. Niet alleen omdat het de lading dekt, maar ook omdat het schuurt. "Misschien leggen mensen het niet op de koffietafel, maar wikkelen ze er een folder van de plaatselijke bakker omheen", grapt ze. Toch hoopt ze vooral dat het boek iets losmaakt. Dat mensen, christelijk of niet, elkaar beter gaan begrijpen.
"Het wordt geen gids ‘hoe het hoort’, maar een eerlijk, rauw verhaal over opgelegde patronen, de energie die het kost om die te doorbreken, en de hoop die er ligt in die worsteling."
Meest gelezen
- Pasen uitgelegd in één minuut
Wat vieren christenen eigenlijk met Pasen?
Pasen uitgelegd in één minuut
- Dit moet je weten over Goede Vrijdag
Waarom we vandaag ‘goed’ noemen, ondanks Jezus’ kruisiging
Dit moet je weten over Goede Vrijdag
- Stille Zaterdag: de stilste dag ooit
Pasen krijgt meer glans als je op deze zaterdag eens stilstaat
Stille Zaterdag: de stilste dag ooit
Lees ook
- Jurjen ten Brinke: 'Jezus wil ons geestelijk voedsel zijn'
De Bijbel Open - Lucas 24:28-35
Jurjen ten Brinke: 'Jezus wil ons geestelijk voedsel zijn'
- Luistertip: de podcast 'Onmisbare uitvindingen'
Moet je horen
Luistertip: de podcast 'Onmisbare uitvindingen'
- Joram Kaat: 'Wie ben ik over tien jaar, als ik zo doorga?'
Joram Kaat over nieuwe boek Life Rules 'Niet geleefd worden, maar leven'
Joram Kaat: 'Wie ben ik over tien jaar, als ik zo doorga?'