Oer-Hollands
Sommige soorten natuur zijn typisch voor ons waterlandje. Neem de haring: niet voor niets de naamgever van het Haringvliet. Of de purperreiger in Kinderdijk. Soorten om te koesteren en te beschermen.
·25 minRuimte voor natuur
In Nederland is bijna elke vierkante meter in gebruik voor wonen, werken en recreëren. De natuur komt daarbij soms in de knel. De bever is daar een goed voorbeeld van.
·25 minOnder de loep
Door onderzoek te doen leren we wat de natuur nodig heeft om te kunnen overleven. Neem de reusachtige meerval. Welke obstakels komt hij tegen in zijn leefgebied? Hoe kunnen we deze vis te helpen?
·25 minDe kracht van natuur
Zodra de natuur een beetje geholpen wordt, gebeuren er mooie dingen. Zoals in Amsterdam, waar in de Ringvaart geen bootjes meer varen en er nu prachtig leven onder en boven water te zien is.
·25 minTrekkers en blijvers
Dieren trekken van nature, wat niet altijd even makkelijk is. Zo komt de lepelaar naar Nederland om te broeden en zwemt de driedoornige stekelbaars van het zoute naar het zoete water.
·25 minMet een beetje hulp
De natuur is veerkrachtig en met een beetje hulp van de mens krijgt ze daarvoor ook de ruimte. Zo is de zeer zeldzame wolfsmelkpijlstaart nu te vinden in het Millingerduin bij Nijmegen.
·24 minHistorisch water
Als je vanuit de lucht naar Nederland kijkt, zie je niet alleen het landschap van nu, maar ook de sporen van vroeger. Je ziet als het ware het samen optrekken van mens en natuur.
·25 minOp de bodem van de Zuiderzee
Het is nog maar 100 jaar geleden dat het IJsselmeer de Zuiderzee was. Vissersboten kwamen af en aan, dorpen langs de randen van de zee leefden van de vangst en de handel.
·25 min
8 /35