Sluit je aan

Gratis inloggen

Doe je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen op alle sites van de EO.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Tygo in de GHB

Tygo in de GHB

In de serie 'Tygo in de GHB' duikt de Nederlandse acteur Tygo Gernandt in de wereld van excessief druggebruik.

Nu te zien op NPO Start

Tygo wil onderzoeken hoe het kan dat jongeren in Brabant massaal GHB gebruiken en er niet of nauwelijks in slagen om af te kicken van deze vernietigende drug.

In deze serie legt Tygo Gernandt de Brabantse GHB-epidemie bloot. Hij trekt op met gebruikers en dealers, volgt de politie bij invallen in drugspanden en achtervolgingen van gebruikers onder invloed. Hoe kan het dat niemand grip lijkt te krijgen op deze verlammende drug?

Tygo: 'Ik ben heel erg geschrokken van wat ik tijdens het maken van deze serie heb aangetroffen. Een weekend lang heb ik geworsteld met de vraag of ik wel een camera op deze kwetsbare gebruikers mócht zetten. Samen met de EO besloot ik dit te doen, omdat ik het schrijnende verhaal over GHB-gebruik wil vertellen, móet vertellen. In de serie krijgen GHB-gebruikers een gezicht, waardoor je als kijker leert begrijpen waarom ze het leven leiden dat ze leiden.'

GHB-verslaving

Volgens arts-epidemioloog Esther Croes van Trimbos Instituut hebben het afgelopen jaar 50.000 mensen GHB gebruikt en worden op dit moment 1000 mensen in de verslavingszorg behandeld voor hun GHB-verslaving. Hoeveel GHB-verslaafden met problemen er precies zijn, is niet duidelijk en het is bijzonder lastig om blijvend af te kicken van GHB. Maar liefst 70% van de afgekickte gebruikers valt weer terug.

Ook de politie zit met de handen in het haar. Zij kunnen moeilijk handhaven als het op GHB-verslaafden aankomt. Een verslaafde mag niet langer dan 1 of 2 uur in een gewone cel worden geplaatst vanwege de mogelijk dodelijke afkickverschijnselen. En de speciale GHB-cel die voor deze mensen is gecreëerd staat vaak leeg, omdat deze cel alleen mag worden gebruikt bij een misdrijf waar een straf van 4 jaar op staat en daarvoor een complex onderzoek nodig is. Het gevolg is dat GHB-verslaafden zonder verhoor en zonder gelijk een sanctie te krijgen weer op straat komen te staan. Nog voordat de politie de normale procedures heeft kunnen afwerken moeten zij de verdachte weer vrijlaten.

Tygo: 'Met 'Tygo in de GHB' hoop ik daar verandering in te brengen. In deze serie ga je zien wat je nog niet eerder zag. Dat is schrikken, maar wegkijken is niet langer een optie.'
 
'Tygo in de GHB' is geproduceerd door Zodiak Nederland in coproductie met EO.