Sluit je aan

Gratis inloggen

Doe je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen op alle sites van de EO.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Hemel, hel & regenboog

Nu te zien op NPO Start

De documentaire volgt John Lapré (35) op zijn missie om homoseksualiteit bespreekbaar te maken en zo de refo- en evangelische wereld van binnenuit te emanciperen.

In veel protestantse kerken is homoseksualiteit geaccepteerd. Dat geldt nog niet voor de orthodox-protestantse wereld, waar de Nashvilleverklaring uit 2019 op veel instemming kon rekenen. Toch borrelt en schuurt het nu ook in de reformatorische en evangelische gemeenschappen, zowel in kerken als op reformatorische scholen. Documentairemaker Noud Holtman volgt homo en ex-refo John Lapré op zijn missie om deze wereld van binnenuit te veranderen.

Segers en het Pieter Zandt
‘Hemel, hel & regenboog’ geeft een intieme inkijk in een wereld die veelal gesloten blijft voor buitenstaanders. In de EO-documentaire is te zien hoe Lapré in gesprek gaat met ChristenUnie voorman Gert-Jan Segers over zijn kijk op de omstreden conversietherapie. Ook wordt John uitgenodigd op het reformatorische Pieter Zandt College in Kampen, zijn oude middelbare school. De school wil graag van John leren hoe zij lhbti-jongeren een veilige omgeving kunnen bieden.

Wij-zij-denken overstijgen
Nadat John Lapré eerder meewerkte aan de EO-documentaire ‘De kast, de kerk & het koninkrijk’ is ‘Hemel, hel & regenboog’ een persoonlijk portret. Lapré: “Geloof en lhbti staan nogal eens op gespannen voet met elkaar, niet alleen in de kerk, maar ook in gezinnen, politiek, gesprekskamers en op scholen. Juist daar waar het schuurt, probeer ik mee te denken hoe elkaar vast te houden ten gunste van hen om wie het draait: de lhbti’ers zelf. Tijdens deze missie ontdekte ik dat ontmoeting, elkaar in de ogen kijken en een open gesprek van wezenlijk belang zijn. Dat er, ook al hebben mensen verschillende meningen en opvattingen, dan iets gebeurt wat polariserend wij-zij-denken mijlenver overstijgt. In de film komt dit soms indringend naar voren. Het is voor mij een voorrecht om samen met de kijker die mooie dynamiek van dichtbij te zien.”

Missie
John Lapré hoorde zelf bij deze refo-wereld, maar is erbuiten komen te staan na zijn coming-out. Hij is opgegroeid in een reformatorisch milieu, het Gekrookte Riet, een conservatieve stroming binnen de voormalige Nederlandse Hervormde Kerk - in Genemuiden. Daarna is hij bij een evangelische gemeente terechtgekomen. Daar was hij uiteindelijk niet meer welkom. Hij volgde onderwijs op een reformatorische scholengemeenschap in Kampen en onderging als twintiger conversietherapie. John wil jonge lhbti’ers behoeden voor de eenzaamheid, onmacht en geloofstwijfel die hij zelf heeft ervaren. Daarom probeert hij van binnenuit deze kerken, scholen en gemeenschappen te emanciperen. Hij is een veel gevraagd spreker, tot zelfs over de landsgrenzen. Zo was hij te gast op de Nederlandse ambassade van Singapore om voor de lhbti-gemeenschap te spreken over conversietherapie. Daarnaast schrijft hij boeken over homoseksualiteit en kerk.  

Noud Holtman 
Noud Holtman maakte eerder voor de EO de documentaire ‘De kast, de kerk & het koninkrijk’ (2019) en de achtdelige reisserie ’Nederland Waterland’ (2014). Naast regisseur is hij ook filmeditor, zo monteerde hij de documentaire ‘Dood in de Bijlmer’. Deze won op het IDFA 2020 de Award voor beste Nederlandse documentaire en is eveneens uitgezonden door de EO.

Wellicht ook interessant voor je?

De kast, de kerk & het koninkrijk

In de documentaire De kast, de kerk & het koninkrijk vertellen drie generaties gelovige homoseksuelen over hun leven en geloof. Vaak legden ze een lange, moeilijke weg af om hun geloof en hun geaardheid met elkaar te verenigen. Ook ondervonden ze weerstand in hun kerk, maar ze weigerden eruit te stappen.

Alles van waarde

In de schaduw van een kerk worden ’s nachts twee mannen, Marc en Rick, in elkaar geslagen. Zinloos geweld? Antihomogeweld? Zowel een filmmaker als een rechercheur proberen te achterhalen wat er is gebeurd. Waarom doen de slachtoffers eigenlijk geen aangifte? Welke geheimen spelen er nog meer in deze religieuze gemeenschap? Kijk deze indrukwekkende film

Ken je mij?

Homoseksuele mannen en vrouwen delen hun ervaringen over sociale acceptatie in christelijke kring. Ze hebben allemaal te maken met het hetzelfde hete hangijzer in de kerk. Uit de kast komen als homoseksueel. Hoe reageren hun mede-gelovigen hierop? Welke ervaringen hebben ze? Welke worstelingen maken ze door? De deelnemers van het programma schrijven brieven aan elkaar en luisteren naar elkaars persoonlijke geloofsverhaal. Lees meer over het programma of kijk de serie.

Ik ken er geen, ik ben er geen

Hoe is het voor lhbt'ers om op te groeien in een kerk waar men denkt dat niemand 'er een is' en waar 'homo' niet meer is dan een grap of scheldwoord? Wat is de rol van christelijke hetero's in het creëren van een veilige kerk voor iedereen? Televisiemaker Marnix Haak gaat met deze vraagstukken aan de slag. Samen met domineeszoon en homoseksueel Frans Blokhuis gaat Haak op pad om verhalen te horen van jongeren die in de kast én in de kerk zaten.  Kijk deze indrukwekkende docu.

De weergave van Facebook vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen