Verhalen
- Jennifer Hoffman in 'Gefileerd': 'Wie betaalt de prijs voor ons goedkope voedsel?'
Jennifer Hoffman in 'Gefileerd': 'Wie betaalt de prijs voor ons goedkope voedsel?'
1 / 1
Laatste afleveringen
Het duurzame alternatief
Onze foodies moeten hun ervaringen in de Thaise voedingsindustrie gaan verwerken in een haute cuisine-diner in een Amsterdams toprestaurant. En slaat de duurzame campagne die ze willen lanceren aan?
·45 minRijst en 't rode licht
Onze vijf amateurkoks volgen het spoor van de mensen in de rijstindustrie die in armoede leven. Ze leren wat de ingrijpende gevolgen zijn van onze vraag naar goedkope rijst.
·44 minDe vis wordt duur betaald
Onze foodies gaan werken in de visindustrie en vernemen de schokkende realiteit van moderne ronselpraktijken op boten. Hoe kijken ze tegen hun broodje tonijn aan als blijkt dat daar bloed aan kleeft?
·43 minGarnalen in het chloor
Onze vijf foodies gaan aan de slag in een garnalenkwekerij en een garnalenfabriek. Wat vinden ze ervan als blijkt dat onze vraag naar garnalen enorme gevolgen heeft voor mens, dier en milieu?
·44 minKip, het meest 'mishandelde' stukje vlees
Onze vijf amateurkoks gaan werken in de kippenindustrie in Thailand. Hoe kijken ze voortaan naar hun kipnuggets en -burgers als ze worden geconfronteerd met de rauwe realiteit van het slachthuis?
·44 min
Het duurzame alternatief
Onze foodies moeten hun ervaringen in de Thaise voedingsindustrie gaan verwerken in een haute cuisine-diner in een Amsterdams toprestaurant. En slaat de duurzame campagne die ze willen lanceren aan?
·45 minRijst en 't rode licht
Onze vijf amateurkoks volgen het spoor van de mensen in de rijstindustrie die in armoede leven. Ze leren wat de ingrijpende gevolgen zijn van onze vraag naar goedkope rijst.
·44 minDe vis wordt duur betaald
Onze foodies gaan werken in de visindustrie en vernemen de schokkende realiteit van moderne ronselpraktijken op boten. Hoe kijken ze tegen hun broodje tonijn aan als blijkt dat daar bloed aan kleeft?
·43 minGarnalen in het chloor
Onze vijf foodies gaan aan de slag in een garnalenkwekerij en een garnalenfabriek. Wat vinden ze ervan als blijkt dat onze vraag naar garnalen enorme gevolgen heeft voor mens, dier en milieu?
·44 minKip, het meest 'mishandelde' stukje vlees
Onze vijf amateurkoks gaan werken in de kippenindustrie in Thailand. Hoe kijken ze voortaan naar hun kipnuggets en -burgers als ze worden geconfronteerd met de rauwe realiteit van het slachthuis?
·44 minFastfood en takeaways
Vijf foodies worden door Jennifer Hoffman op sleeptouw genomen naar Thailand om te werken en wonen zoals de mensen die ons voedsel produceren.
·45 min
6 / 6
Een lekker stukje vlees of vis op ons bord lijkt zo onschuldig. Maar eigenlijk weten we het wel: de voedselindustrie is niet overal zoals die zou moeten zijn. Welke prijs betalen mens, dier en milieu voor onze kipnuggets of de voorverpakte sushi? In Gefileerd reist Jennifer Hoffman met vijf foodies naar Thailand om het antwoord op die vraag te ontdekken – en te ervaren.
Jennifer Hoffman ontdekt het échte verhaal achter je kipnuggets in 'Gefileerd'
Voor Gefileerd trok Jennifer op met een groep jonge foodies, die stuk voor stuk erg van lekker eten houden. Samen met hen dook ze in de wereld van de voedselindustrie. Jennifer: “De vraag is bij Gefileerd hetzelfde als bij Genaaid: wie betaalt de échte prijs voor onze goedkope producten? Ik schrok enorm toen ik ontdekte dat er nog steeds moderne slavernij bestaat. Mensen worden geronseld en worden wakker op een vissersboot, ver op zee, zonder land in zicht. Daar worden ze soms wel tien jaar lang vastgehouden. En je kunt je voorstellen dat dat niet onder de meest prettige omstandigheden is. Ze worden mishandeld en gedrogeerd zodat ze langer kunnen doorwerken. En dat allemaal zodat supermarkten hun vis goedkoop kunnen aanbieden.” - Eva
Home Mediatips Televisie Jennifer Hoffman in 'Gefileerd': 'Wie betaalt de prijs voor ons goedkope voedsel?'
Vijf ‘foodies’ krijgen de kans om onder leiding van chef-kok Joris Bijdendijk een viergangendiner te bereiden. Wat ze niet weten, is dat presentator Jennifer Hoffman ze in het nieuwe programma Gefileerd met een grote uitdaging zal confronteren. Welke prijs betalen mens, dier en milieu voor de sushi of kipnuggets op ons bord?
Fastfoodliefhebber Daniëlle, eiwiteter Kevin, sushi-fan Mitchell, bewuste eter Charlotte en sparerib-koningin Sam maken in Gefileerd kennis met diverse schakels van de productie van voedsel. Dat doen ze in Thailand; een van de grootste voedselexporteurs ter wereld. De beelden tonen de rauwe realiteit van het slachthuis, de schokkende praktijken op vissersboten en de ingrijpende gevolgen van onze vraag naar goedkope rijst.
Jennifer Hoffman laat de twintigers aan den lijve ondervinden hoe kip, garnalen, rijst en vis worden geproduceerd. “Mens, dier en milieu hebben aan de andere kant van de wereld zwaar te lijden onder onze massaconsumptie,” zegt Jennifer. “Dat we het niet zien, betekent niet dat het er niet is. In Gefileerd gaan we het zien. Ik hoop echt dat het de ogen van mensen opent. Al is het maar een beetje.” - EO Visie