Sluit je aan

Gratis inloggen

Doe je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen op alle sites van de EO.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Capharnaüm

Capharnaüm

In de rechtbank staat Zain, een 12-jarige jongen, voor de rechter.

Capharnaüm

Rechter: "Waarom klaag je je ouders aan?" Zain: "Omdat ze me op de wereld hebben gezet." Deze film van regisseur Nadine Labaki (CARAMEL) is een indringend portret over ouderschap en overleven in de armste wijken van Libanon, verteld door de ogen van een kind.

Zain slijt zijn dagen in de straten van de Libanese hoofdstad Beiroet. Als oudste kind van het gezin moet hij helpen zijn familie te onderhouden. Wanneer zijn zusje wordt uitgehuwelijkt aan de eigenaar van de buurtwinkel, besluit Zain weg te lopen van huis. Dit leidt tot een ongelooflijke roadtrip, met nieuwe vriendschappen en allesbeslissende keuzes.

Het leven van hoofdrolspeler Zain Al Rafeea vertoont veel overeenkomsten met het leven in de film. De fictie van de film laat zien hoe Zain vecht tegen het leven dat hem wordt opgedrongen. Omdat zijn ouders hem zijn vergeten aan te geven na zijn geboorte, weet niemand precies hoe oud hij is. Hij groeit op in chaos van te weinig eten, kinderarbeid, liefdeloosheid, een smerig onderkomen en geweld samen met te veel broertjes en zusjes. Meisjes, zoals zijn zusje Sahar, worden op te jonge leeftijd uitgehuwelijkt, zodat ouders niet meer voor ze hoeven te zorgen. Nadat Zain is gevlucht ontmoet hij de Ethiopische Rahil die hem onderdak en eten geeft. In ruil daarvoor zorgt Zain voor haar zoontje Yonas. Als Rahil wordt gearresteerd omdat ze geen geldige papieren heeft, worden de kinderen uit huis gezet. 

Trailer

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Realiteit

Capharnaüm is bewust gedraaid op echte locaties en met niet-professionele acteurs zodat iedereen zijn eigen ervaringen in de film kon verwerken. Er is geprobeerd zo min mogelijk in te grijpen in de werkelijkheid. Labaki voelt zich verantwoordelijk om problemen zo eerlijk mogelijk te laten zien. Ze legt op een aangrijpende manier de intrinsieke motitvatie van Zain vast. Hoe hij zorgt voor een kind dat nog minder mogelijkheden heeft dan hijzelf. Zain staat op tegen het onrecht dat zijn zus wordt aangedaan en hij keert zich tegen de leefwijze van zijn ouders die onrecht voortbrengt.  

Nadine Labaki

Nadine Labaki (1974) is een Libanese actrice en regisseur. Ze studeerde aan de Saint-Joseph University in Beiroet. Met deze film laat ze zien hoe het hard het leven van vluchtelingen en ongedocumenteerden in Libanon (Beiroet) is. Capharnaüm, is haar derde film als regisseur. Als eerste vrouwelijke Arabische regisseur werd deze film genomineerd voor een Oscar in de categorie ‘beste buitenlandse film’. Capharnaüm werd tijdens het filmfestival van Cannes in 2018 onderscheiden met de Juryprijs.