#7 - Anders neem je toch een hond
Uit een onderzoek onder Eva-lezeressen blijkt dat stellen met een (nog) niet vervulde kinderwens regelmatig nogal botte opmerkingen te verwerken krijgen. Anne-Mar praat hierover, en over hoe zij met hun wens omgingen, met drie ervaringsdeskundigen: Nico de Fijter (journalist bij dagblad Trouw) kreeg geen biologische kinderen, maar is vader van twee adoptiekinderen, Jacoba raakte na een vruchtbaarheidstraject zwanger en werd daarna twee keer ‘spontaan’ zwanger en Ingemarie, haar kinderwens is nog altijd niet vervuld. Wat helpt en wat moet je absoluut niet zeggen? Ook gaat Anne-Mar voor de laatste keer in gesprek met haar man Roger. Ziet hij het zitten om voor een tweede te gaan?
·52 min#6 - Missen wat je niet hebt gekend
Hoe rouw je om iets wat je niet hebt gekend? Anne-Mar vraagt in deze aflevering aan therapeut Jorien Ouweneel hoe je omgaat met een miskraam of het uitblijven van een zwangerschap. Ook vertelt Rick hoe zijn leven zonder kinderen eruit ziet. Anne kreeg meerdere miskramen en vertelt over hoe zij omging met het verlies van deze kindjes.
·42 min#5 - De grens over
Wat als je in Nederland bent uitbehandeld? Anne-Mar praat met haar vriendin Ellen die voor een ivf-behandeling naar België uitweek, omdat haar kansen in Nederland verkeken waren. Aan gynaecoloog Arne van Heusden vraagt ze of het zinvol is om naar het buitenland te gaan en wat de kansen daar eigenlijk zijn. Ook praat ze met haar vriend Johan over de ethische kant van dit onderwerp. Het kunstmatig tot stand brengen van een mensenleven, daar heeft hij allerlei vragen bij. En Anne-Mar vraagt aan haar man Roger hoe hij inmiddels denkt over een tweede kindje.
·39 min#4 - Ze mogen het niet weten
In haar nabije omgeving was Anne-Mar open over haar traject, maar haar collega’s wisten van niets. Dat leverde een probleem op toen ze door een complicatie van de behandeling niet kon werken. Ze verzon een leugentje om bestwil. Uit een onderzoek onder Eva-lezers blijkt dat er meer vrouwen zijn die op hun werk niets zeggen over hun vruchtbaarheidstraject. Open zijn over een vruchtbaarheidsbehandeling op je werk, wat doet dat met je carrière? Anne-Mar praat erover met haar vriendin Ellen en actrice en presentatrice Saar Koningsberger. Saar maakte er op haar werk geen geheim van en hoefde dus niet stiekem haar koeltasje vol hormonen mee te smokkelen. Ook Ellen was wel open op haar werk, maar kreeg daar later spijt van… Waar Anne-Mar het zichzelf soms moeilijk maakte door niets tegen haar collega’s te zeggen, ervaarde Rick juist steun van zijn collega’s door zijn openheid. Ingrid zit op dit moment midden in een traject en heeft er ook voor gekozen om open te zijn naar haar collega’s. ‘Het is sowieso moeilijk om er open over te zijn’, zegt Ingrid. En dat herkent Anne-Mar zelf ook. Ook presentator Rob Geus komt in deze aflevering aan het woord. Tijdens het IVF-traject van zijn vrouw gingen ze bewust op vreemde tijden naar de kliniek, bang om herkend te worden. En dan die vragen op de rode loper.
·35 min#3 - Prikken in een goed huwelijk
‘Ik ga niet tot het gaatje hoor’, zei mijn man. ‘Maar ik was bereid om alles op alles te zetten om zwanger te worden.’ Een vruchtbaarheidstraject heeft nogal wat invloed op je relatie. De verschillen in beleving tussen beide partners wordt soms pijnlijk duidelijk. Anne-Mar praat in deze aflevering met haar man Roger over hoe zij beiden in het traject stonden. Ook spreekt ze met Rick Voorthuis. Hij en zijn vrouw bleven uiteindelijk kinderloos. Rick vertelt hoe zij omgingen met de teleurstellingen en hoe ze erover konden praten. Jorien Ouweneel (https://eva.eo.nl/artikel/2021/05/jorien-ouweneel-ongewenste-kinderloosheid-is-eenzaam) weet als geen ander hoe je hier als stel mee om moet gaan. Zij is relatiecoach, maar ook ervaringsdeskundige, en begeleidt stellen met vruchtbaarheidsproblemen. Wat is haar advies voor stellen die in een vruchtbaarheidstraject zitten?
·43 min#2 - Je moet er niet zo mee bezig zijn
‘Jullie zijn nog zo jong. Je moet er niet zo mee bezig zijn. Laat het los.’ Het zijn veelgehoorde opmerkingen wanneer iemand niet zo makkelijk zwanger wordt. Ingrid Neelis (https://eva.eo.nl/artikel/2021/11/-ik-vind-het-belangrijk-dat-er-meer-besef-begrip-en-openheid-ontstaat-over-de-impact-van-een-vruchtbaarheidstraject) zit middenin een vruchtbaarheidstraject en weet er alles van. In een open en kwetsbaar gesprek met Anne-Mar deelt Ingrid wat deze onzekere periode met haar doet. Samen praten ze over wat helpende reacties zijn en wat juist niet. En Anne-Mar gaat in deze aflevering langs bij psycholoog Steven Pont. Aan hem vraagt ze waarom ze het destijds zo lastig vond met de onzekerheid rondom haar kinderwens om te gaan. Daarnaast heeft ze nog een andere prangende vraag: wat als ze een tweede kindje zou willen? Hoe moet ze dan dealen met het feit dat ze niet direct antwoord krijgt op de vraag óf en hoe dat gaat lukken?
·38 min#1 - Waar beginnen we aan?
Wanneer Anne-Mar en haar man Roger stoppen met anticonceptie en graag een kindje willen, blijft een zwangerschap uit. Na 9 maanden stapt Anne-Mar naar de huisarts die haar vervolgens doorverwijst naar de gynaecoloog. Vanaf dan begint er een nieuw hoofdstuk in haar leven. “Een hoofdstuk waarin ik voor het eerst wordt geconfronteerd met een grote onzekerheid, met een vraag die niemand kan beantwoorden: ‘Zal ik ooit moeder worden?’ Nobody knows.” Over deze intense periode praat Anne-Mar met haar man Roger. Daarnaast spreekt ze met presentatrice Saar Koningsberger. Net als Anne-Mar belandde zij in een onzeker en heftig vruchtbaarheidstraject voorafgaand aan haar zwangerschap. “Het is een bizar traject. Je komt in een rollercoaster met zó veel ups en downs: met elke keer hoop en tegenslagen te verwerken”, vertelt Saar. Ook gaat Anne-Mar in deze aflevering terug naar de kliniek in Leiderdorp waar zij zelf patiënt was. Daar spreekt ze gynaecoloog Arne van Heusden. Ze vraagt hem welke emoties hij tegenkomt in de spreekkamer en of haar gevoel klopt dat Nederlanders steeds onvruchtbaarder worden.
·45 minVanaf 1 november: Willen jullie geen kinderen?
In de podcast ‘Willen jullie geen kinderen?’ doorbreekt presentator Anne-Mar Zwart het taboe op praten over een kinderwens. Ze deelt welke emotionele en intensieve periode er voorafging aan haar eigen zwangerschap en gaat in gesprek met (ervarings)deskundigen. Daarnaast onderzoekt Anne-Mar of haar gevoel klopt dat steeds meer stellen medische hulp nodig hebben bij zwanger worden. En ze vraagt zich af; zou ze dit hele traject opnieuw ingaan voor een tweede kindje? Kijk ook op eva.eo.nl/kinderwens
·1 min
8 / 8