‘Wat de leeuw is in het dierenrijk, is de eik onder de bomen. Deze boom levert een magnifieke bijdrage aan onze natuur en aan onze cultuurhistorie', vertelt Wim.
Kun je eikels smakelijk eten? Was zendeling Bonifatius een eiken-hater? Waar staat de dikste eik van Nederland? Het antwoord op deze vragen komt aan bod in Eik & Ik van Wim Eikelboom, voormalig radioverslaggever van de EO en maker van de podcast Rivierverhalen.
Oude eik is waardevol
De podcast Eik & Ik verschijnt als onderdeel van de campagne ‘Nederland plant bomen’.
‘Het planten van bomen is heel belangrijk. Maar de waarde van oude bomen moet je niet onderschatten. Een oude eik van 150 jaar is van evenveel betekenis voor de biodiversiteit en het klimaat als 500 jonge boompjes van 10 jaar bij elkaar’, aldus Wim Eikelboom.
De muziek in de podcast is speciaal geschreven door Blikwinkel, een band waarin de zoon van Wim Eikelboom speelt. Blikwinkel voorziet de podcast van een prachtige titelsong; een mijmerlied over de eik.
GroenGelovig: Wandelpodcast - Levenslessen van bomen
Aflevering 8: Eikenhout oubollig? Absoluut niet!
Aflevering 7: Hoe smakelijk zijn eikels?
Aflevering 6: Stervende eiken en hoopvolle eikenredders
Aflevering 5: De favoriete eiken van Wim Eikelboom
Aflevering 4: Verhalen achter oud eikenhout in kerkjes en boerderijen
Aflevering 3: Waarom Wim Eikelboom (beetje) baalt van Bonifatius
Aflevering 2: Het verdriet van de dikste eik van Nederland
Aflevering 1: Je hoeft niet aan een boom te hangen om een eikel te zijn
Extra
Het planten van bomen is belangrijk. Maar het zorgen voor bestaande bomen is misschien wel even waardevol. De muziek in deze podcast is van Blikwinkel.
De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.
Podcast nieuwsbrief
Wil je op de hoogte blijven van de meest interessante, informatieve en inspirerende podcast afleveringen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang om de week de tips in je mailbox.
Lees onze privacyverklaring.