Verhalen
- Bekijk nu alle afleveringen van de YouTube-serie ‘Oorlogsbrief’
Bekijk nu alle afleveringen van de YouTube-serie ‘Oorlogsbrief’
- 'Het voelde alsof er ieder moment iets ergs kon gebeuren'
'Het voelde alsof er ieder moment iets ergs kon gebeuren'
- Sieny smokkelde in de oorlog honderden baby’s naar onderduikadressen
Sieny smokkelde in de oorlog honderden baby’s naar onderduikadressen
4 / 5
Kijk ook: de historische dramaserie 'De Joodse Raad'
Volg het indringende verhaal van David Cohen en zijn dochter Virrie. David Cohen was samen met Abraham Asscher voorzitter van de Joodsche Raad. Virrie werkt in het ziekenhuis. Allebei proberen ze op hun eigen manier zo goed mogelijk om te gaan met het verdriet en de dilemma's van de oorlog.
Oorlogsbrief is een unieke en aangrijpende on-demand serie op YouTube waarin acteurs Pierre Bokma, Monic Hendrickx, Claire Bender, Malou Gorter en Nils Verkooijen authentieke brieven/dagboeken/memoires voorlezen van Joodse mensen in de Tweede Wereldoorlog. In elke aflevering worden de brieven visueel tot leven gebracht, waardoor een raam naar het verleden geopend wordt. De persoonlijke reflecties en levendige verslagen vanuit een tijdperk van moed en overleving zijn ook voor vandaag de dag nog even actueel.
Aflevering 1: Claire Bender leest het verhaal van Hélène Egger
Hélène is 10 jaar als de oorlog begint. Eigenlijk heeft ze geen idee wat dat betekent; oorlog. Wel bekruipt haar een heel akelig en onveilig gevoel. Om zich heen ziet ze steeds meer mensen verdwijnen en ook bij haar en haar vader slaat het noodlot toe. Hélène wordt opgepakt in een razzia en vastgehouden in de Schouwburg. Kan ze vanuit deze plek ooit nog ontsnappen aan de nazi’s?
Aflevering 2: Monic Hendrickx en Nils Verkooijen lezen het liefdesverhaal van Bernie en Ellis
De 17-jarigen Ellis en Bernie worden smoorverliefd tijdens de Tweede Wereldoorlog. De familie van Ellis duikt twee maanden eerder onder, dan die van Bernie en zo wordt het verliefde stel gescheiden. Ze spreken af allebei een dagboek bij te houden, zodat ze na de oorlog de tijd dat ze niet samen waren, alsnog samen kunnen beleven. Maar komt het wel zo ver?