Verhalen
- Mag je homo zijn van God? Theoloog Reinier Sonneveld geeft antwoord
Mag je homo zijn van God? Theoloog Reinier Sonneveld geeft antwoord
- Nieuwe Denkstof-video: Hoe kijkt God aan tegen seks?
Nieuwe Denkstof-video: Hoe kijkt God aan tegen seks?
4 / 75
Fragmenten
Denkstof #30 - Grensoverschrijdend Gedrag
Denkstof #29 - Ouders
Denkstof #28 - Bijgeloof
Denkstof #27 - Racisme
Denkstof #30 - Grensoverschrijdend Gedrag
Denkstof #29 - Ouders
Denkstof #28 - Bijgeloof
Denkstof #27 - Racisme
Denkstof #26 - Alcohol
Denkstof #25 - Klimaatverandering
Denkstof #24 - Social Media
Denkstof #23 - Genderdiversiteit
8 / 146
In Denkstof bespreekt Joram Kaat ingewikkelde christelijke thema's samen met theoloog Reinier Sonneveld zoals seks voor het huwelijk, de betrouwbaarheid van de Bijbel en de hel.
In de nieuwe reeks van de online-serie worden weer nieuwe grote vragen van jongeren besproken. “Je hoeft niet klakkeloos te geloven wat anderen voorkauwen.”
Lastige vragen
“Denkstof gaat over grote vragen van jongeren,” legt Maarten, eindredacteur van Beam, uit. “Waarom ben ik er? Bestaat er een hel? Komt er een derde wereldoorlog? Vragen waar je echt je tanden in kunt zetten. Presentator Joram Kaat onderzoekt samen met theoloog Reinier Sonneveld welke antwoorden er zijn te vinden. En in elke aflevering praten jongeren mee over hun ideeën. We geven niet hét antwoord, maar helpen wel zoeken. Denkstof is bedoeld om je te helpen een eigen mening te vormen, je gedachten te prikkelen en te ontdekken hoe je als christen kunt omgaan met lastige vragen."
In gesprek
Bij elke aflevering maakte Jong Protestant, onderdeel van de Protestantse Kerk, verwerkingsmateriaal om bijvoorbeeld jeugdgroepen te helpen in gesprek te gaan. Maarten: “Maar je zou het ook kunnen gebruiken bij catechisatie of bijvoorbeeld als gezin met pubers. De filmpjes kun je goed gebruiken als startpunt voor een gesprek: hoe denk jij hierover? Heb je iets gehoord wat je aan het denken heeft gezet?"
Wel of geen vlees?
We hebben onderwerpen besproken die passen bij deze tijd,” zegt presentator Joram Kaat. “Bijvoorbeeld over vlees eten, kun je dat nog wel maken anno 2020? Maakt het dan uit dat je christen bent? Reinier kan heel helder uitleggen welke afwegingen je kunt maken, daar steek ik zelf ook veel van op.”
Het is juist die zoektocht die Denkstof zo belangrijk maakt, vindt Joram. “Niet klakkeloos geloven wat anderen je voorkauwen, maar zelf op onderzoek gaan, dat is goed. Of zoals Reinier het zei: er zijn twee manieren van thuiskomen. Je kunt thuis blijven zitten of op wereldreis gaan en dan weer thuiskomen, met alles wat je onderweg ontdekt hebt.”
Heel vaak is het niet zo zwart-wit.
Zelf ontdekken
Zelf groeide Joram op met een geloof waarin voor elke vraag een pasklaar antwoord was gevonden. Ruimte voor twijfel of dingen zelf ontdekken was er meestal niet. “De aflevering over de vraag waarom er zo veel regels zijn voor christenen, had ik in die tijd graag willen zien. Als kind voelde geloof vaak als een pakket van regels en dingen die je vooral niet moest doen. In onze aflevering blijkt trouwens dat het met al die regels wel meevalt.”
Vragen van BEAM’ers
De thema’s die in Denkstof behandeld worden, zijn gebaseerd op vragen die jongeren regelmatig stellen aan BEAM. “Wekelijks sturen BEAM’ers ons berichten met allerlei kwesties,” vertelt Maarten. “Heel vaak zijn dat vragen die beginnen met ‘mag ik…?’ of ‘kan ik als christen…?’ Het is misschien verleidelijk om snel antwoord te geven, maar dat doen we niet. We willen jongeren prikkelen om dingen zelf te ontdekken. Heel vaak is het niet zo zwart-wit. Wat heb je eraan als je hoort ‘ja, dat mag’ of ‘nee, dat mag niet’ als je niet begrijpt wat er op het spel staat?”
Dat is ook de kern van Denkstof, legt Joram uit. “Het is een illusie om te denken dat er op een dag alleen nog maar antwoorden zijn. Geloof is een zoektocht, en Denkstof helpt je een eindje op weg."