Vieren & Herdenken
We staan stil bij verleden en heden: we hebben oog voor wat echt van waarde is.
Verhalen
- Meld je aan als figurant voor Keti Koti-uitzending
Meld je aan als figurant voor Keti Koti-uitzending
- Maria Theresia: progressieve keizerin in de achttiende eeuw
Maria Theresia: progressieve keizerin in de achttiende eeuw
- De prinsjes in de Tower: niet vermoord, maar gevlucht?
De prinsjes in de Tower: niet vermoord, maar gevlucht?
3 / 3
Laatste afleveringen
Keti Koti
Een oecumenische kerkdienst rondom Keti Koti, de dag waarop we erbij stilstaan dat Nederland de slavernij in Suriname en op de Nederlandse Antillen officieel in 1863 afschafte.
·25 min
Keti Koti
Een oecumenische kerkdienst rondom Keti Koti, de dag waarop we erbij stilstaan dat Nederland de slavernij in Suriname en op de Nederlandse Antillen officieel in 1863 afschafte.
·25 min
1 / 1
Op 1 juli is het Keti Koti. De dag waarop we stilstaan dat Nederland, in 1863, de slavernij in Suriname én op de Nederlandse Antillen officieel afschafte.
Tijdens de jaarlijkse oecumenische kerkdienst in de Amsterdamse Koningskerk maken we kennis met vier personen, die op geheel eigen wijze uiting geven aan onze gezamenlijke geschiedenis.
Frank Creton (80)
Frank Creton (80) is een van de oudste hedendaagse Surinaamse kunstenaars in Nederland. Bijna elke dag gaat hij met de bus vanaf het Haarlemmerplein naar een creatieve broedplaats in Amsterdam Zuidoost waar zijn atelier is.
“Schilderen houdt me jong en fit. Als ik mijn atelier opgeef wordt dat mijn dood.” Met zijn schilderijen wil hij zijn impressie van de slavernijgeschiedenis zichtbaar maken en nalaten voor de komende generaties
Gerda Codrington (66)
Gerda Codrington (66) is met haar kleurrijke kleding een opvallende verschijning en lid van de Evangelische Broeder Gemeente in Amsterdam. Ze draagt altijd kleur, behalve op speciale dagen zoals naar het avondmaal of tijdens een rouwperiode. “Mooie kleding maakt me happy.”
Haar kleding en stoffen krijgt ze vaak uit Suriname en in Amsterdam struint ze alle markten af op zoek naar mooie gekleurde stoffen. In juni, de maand voor Keti Koti draagt ze elke dag een koto (Surinaamse klederdracht), als statement om het gesprek aan te gaan over het slavernijverleden.
Ritania Wirht (35)
Ritania Wirht (35), werkt als programmeur in de Stadschouwburg Utecht.
Door haar deelname aan de Miss Black hair verkiezing is zij zich verder gaan verdiepen in black history en black hair. Tijdens de finale van de Miss Black Hair verkiezing, schoor ze haar haar af als statement en daardoor werd ze eerste. Vandaag gaat zij voor het eerst sinds ze de titel won in 2019, weer naar de kapper. Haar haar is een symbool van vrijheid net als voor haar voorouders ten tijde van slavernij.
Raymi Sambo (51)
Raymi Sambo (51) speelde o.a. in All stars en Spangas. De afgelopen 10 dagen was hij tijdens Oerol te zien in de voorstelling “Ik zeg toch Sorry”.
Een theaterproductie over het Nederlands Slavernijverleden. Wat betekent het om anno 2022 sorry te zeggen voor iets wat zo lang geleden lijkt? We volgen hem tijdens een repetitie voor dit stuk. Raymi is in zijn eigen Curaçaose familiegeschiedenis gedoken, waaruit blijkt dat zijn overgrootvader een tot slaafgemaakte was die zelf heeft leren lezen en zijn familie heeft vrijgekocht.