Sluit je aan

Gratis inloggen

Doe je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen op alle sites van de EO.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Uitgelichte afbeelding

Zwangeren met een beperking krijgen verbeterde zorg

7 juni 2024 · 09:00Metterdaad

Update:21 november 2024 · 13:38

Faustia, een moeder en kapster uit Kigali, de hoofdstad van Rwanda, is doof en zwanger; een allesbehalve ideale combinatie. Na drie traumatische bevallingen ziet zij op tegen de geboorte van haar vierde kind.

Faustia woont samen met haar man en drie kinderen op een heuvel in de stad. In het dagelijks leven is ze kapster. Met haar klanten communiceert ze via liplezen. Ze is al drie keer bevallen en heeft daar trauma’s aan overgehouden. “Het was echt vreselijk. Het lukt me tijdens een bevalling niet me te concentreren op liplezen. De verpleegkundigen kunnen niet uitleggen wat er aan de hand is en hoe ik moet bevallen.”

Faustia vertelt hoe het is om niet begrepen te worden door de maatschappij. “Zodra mensen doorhebben dat je doof bent, zijn ze niet meer geïnteresseerd. Niemand houdt rekening met mensen met een handicap.”

Cursus gebarentaal

In deze aflevering is een consult te zien met verpleegkundige Peter. Hij heeft een cursus gebarentaal gevolgd, waardoor hij met Faustia kan communiceren en haar verder kan helpen. Helaas is hij een van de weinigen in Rwanda met deze vaardigheid. Zal Faustia nu vertrouwen hebben in haar vierde bevalling?

Er zijn nog veel meer mensen met een beperking die niet op de juiste manier geholpen kunnen worden. EO Metterdaad en partnerorganisatie stichting SeeYou zorgen onder andere voor ziekenhuisaanpassingen en trainingen aan het ziekenhuispersoneel. Help je mee?

EO Metterdaad
EO Metterdaad

Dit artikel hoort bij het programma

EO Metterdaad

Geef moeders en kinderen wereldwijd een goede start!
Geef moeders en kinderen wereldwijd een goede start!

Dit artikel hoort bij de campagne

Geef moeders en kinderen wereldwijd een goede start!