Sluit je aan

Inloggen bij eo

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Uitgelichte afbeelding

‘Was er maar iemand die mijn schoolgeld betaalde’

28 juni 2024 · 09:00

Update: 28 juni 2024 · 09:00

Als tiener niet naar school, maar vrachtwagens wassen: het is realiteit voor Dancan uit Kenia. “Het schoolgeld kost twaalf euro, dat kunnen wij niet betalen.” Zijn vriend Hussein kan daarentegen wél naar school, al heeft hij hetzelfde werk moeten doen. Wat betekent dit verschil voor de levens van beide vrienden?

Hussein gaat vandaag naar school. “Ik houd ervan”, zegt hij. “Hierdoor kan ik later mijn familie helpen en een bijdrage leveren aan de samenleving – ik wil ingenieur worden.” Toch is zijn situatie niet makkelijk: zijn vader is overleden. “Ik mis hem. Na zijn dood veranderde er veel – hij betaalde altijd het schoolgeld.” Dancan weet hoe het voelt, zijn vader is ook overleden. “En mijn moeder vertrok naar de stad om geld te verdienen. Ik woon met mijn broer.”  

Onbeschofte chauffeurs

De dagen van de jongens zien er heel anders uit. Waar Hussein zijn huiswerk doorneemt, wast Dancan vrachtwagens voor een vergoeding. Dit is zwaar werk. “Je kunt van de vrachtwagen vallen. Sommige chauffeurs rijden weg zonder te betalen, anderen schelden je uit.” Hij zou graag naar school willen. “Zonder onderwijs wordt mijn leven niks. Dan kan ik niets zinvols doen. Was er maar iemand die mijn schoolgeld betaalde, dan kan ik later mijn familie helpen.”  

Partnerorganisatie Kerk in Actie zet zich in tegen kinderarbeid en wil ervoor zorgen dat kinderen zoals Hussein en Dancan naar school kunnen gaan. Help je mee om hun een kans te geven op een betere toekomst?

EO Metterdaad
EO Metterdaad

Dit artikel hoort bij het programma

EO Metterdaad

Samen staan we op tegen kinderarbeid in Kenia
Samen staan we op tegen kinderarbeid in Kenia

Dit artikel hoort bij de campagne

Samen staan we op tegen kinderarbeid in Kenia

Deel dit artikel:

Neem een koekje.

Jammer! Door je cookie-instellingen kan je dit deel van de site niet zien. Als je meer cookies accepteert, kan je dit deel wel zien.

Toestemmingen aanpassen