Sluit je aan

Inloggen bij eo

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Uitgelichte afbeelding

Waarom kijkt niemand om naar deze weeszusjes?

14 november 2023 · 09:00Metterdaad

Update: 21 november 2024 · 14:22

“Mijn moeder zei al dat als zij zou sterven, er niemand was om voor ons te zorgen”, zegt de 17-jarige Bosi uit Zuid-Afrika. Zij en haar 15-jarige zusje Ayanda zijn wees en er is geen familielid dat naar hen omkijkt. Staan ze er dan echt helemaal alleen voor?

De vader van de zussen overleed tien jaar geleden en hun moeder stierf een jaar geleden aan hiv. Deze ziekte is een groot taboe in Zuid-Afrika en de reden dat de familie Ayanda en Bosi aan hun lot overlaat. Bosi: “Ik doe alles in het huishouden, maar het is moeilijk te combineren met het schoolwerk in mijn examenjaar.” Daarnaast is Ayanda heel verdrietig over het overlijden van hun moeder, wat ze afreageert op haar zus. 

Warme deken

Reden genoeg voor twee sociaal werkers van de partnerorganisatie om op bezoek te gaan bij de zussen. Ze hebben voedingsmiddelen en een warme deken meegenomen. “Deze deken staat symbool voor dat we jullie niet vergeten en jullie met liefde willen helpen”, zeggen ze. Ook het ziekenhuis van de organisatie is tot grote steun geweest. Ruim een jaar geleden is Ayanda hier doodziek binnengebracht, omdat er niemand was die naar haar omkeek toen haar moeder op sterven lag. Dankzij de goede en liefdevolle zorg is ze weer de oude.  

Dit project wordt uitgevoerd door partnerorganisatie Kerk in Actie. Bosi en Ayanda krijgen de nodige hulp, maar er zijn meer gezinnen voor wie medische bijstand, voedsel en kleding onmisbaar is. Wil je hen steunen?

EO Metterdaad
EO Metterdaad

Dit artikel hoort bij het programma

EO Metterdaad

Zuid-Afrikaanse jongeren bouwen aan een gezonde, hoopvolle toekomst
Zuid-Afrikaanse jongeren bouwen aan een gezonde, hoopvolle toekomst

Dit artikel hoort bij de campagne

Zuid-Afrikaanse jongeren bouwen aan een gezonde, hoopvolle toekomst