Terug in de tijd | 50 jaar EO Metterdaad
8 september 2022 · 09:00
Update: 21 november 2024 · 14:24
Vijftig jaar geleden werd er een zaadje geplant op een kantoor in Hilversum. De Evangelische Omroep bestond net vijf jaar en een kleine commissie bedacht om de radio- en televisieprogramma’s in te zetten om heel praktisch verschil te maken in de wereld. Zo werd EO Metterdaad opgericht, met als doel de meest kwetsbaren wereldwijd stem en steun te geven. We blikken terug.
Begin EO Metterdaad
Op 23 juni 1972 komt de commissie ‘Metterdaad’ voor het eerst bij elkaar. Herman Hegger werd als voorzitter benoemd. In oktober dit jaar werd de eerste EO Metterdaad radio-uitzending geproduceerd. Op 18 januari 1973 kwam EO Metterdaad voor het eerst op televisie. In deze eerste uitzending werd de M.G. Blauwschool in Haarlem in beeld gebracht, een school voor kinderen met een verstandelijke beperking. Er werd geld geworven voor een zwembad bij deze school.
Buitenlandreizen
In 1974 vonden de eerste reizen en opnames buiten Nederland plaats. De eerste aflevering hiervan stond in het teken van evangelische scholen in Spanje. Ook reisden we dat jaar voor het eerst naar een land buiten Europa, namelijk naar Nigeria. In deze uitzending stond het Nigeriaanse, evangelische radiostation ‘New life for all’ centraal.
Metterdaad in volle gang
In 1978 was het werk van EO Metterdaad in volle gang. Alle communicatie verliep via post en dat vergde geduld. Er was een duidelijk protocol ontwikkeld voor het beoordelen van projectaanvragen. Ook het maken van opnames verliep anders dan tegenwoordig. In februari 1978 ging producer Gerard Zwijnenberg met vier collega’s een aantal weken naar India en Indonesië. “De cameraman had vijftig rollen film bij zich. Als er dan wat geschoten was, stuurden we die met het vliegtuig al naar Nederland om ze daar te laten ontwikkelen. Dan was het hopen dat het materiaal er goed opstond.”
Metterdaad Berichten
In 1978 kwam het eerste Metterdaad Magazine uit, wat toen nog ‘Metterdaad Berichten’ heette. In dit magazine werden onder andere fondsen geworven voor de Maranatha Boot Zending. Deze stichting leidde evangelisten op zodat zij met een boot in Indonesië konden evangeliseren.
Weeshuis Oost-Oeganda
In 1980 ging programmamaker André Siezenga op reis naar Oost-Oeganda, waar dictator Idi Amin net afgezet was in een bevrijdingsoorlog. “Er was daar, vlak na de oorlog, gebrek aan alles. Er was een grote hongersnood en mensen lagen dood langs de weg. Omdat er nog oorlog was tussen de stammen, kwam er nauwelijks hulp. Er waren door de oorlog zo’n 800.000 wezen. Door onze uitzending in 1980 kon het plaatselijke weeshuis uitgebreid worden. Inmiddels staat er op dezelfde plek een school waar de kinderen uit het weeshuis worden opgeleid.”
Live uitzending ‘Pompen voor eten’
Op 28 februari 1984 kwam onze eerste live uitzending op tv. Vanuit een sporthal werd er aandacht gevraagd voor de hongersnood in Brazilië. Ridderkerkse kinderkoren werkten mee aan de uitzending en namen een plaat op waarvan de opbrengst ten goede kwam aan de actie. Het streven was om 2 miljoen gulden in te zamelen, maar de opbrengst was uiteindelijk 3,5 miljoen gulden! Een enorm bedrag waarvan noodvoedsel en waterpompen werden gekocht.
De Tsunami
Op 26 december 2004 vindt een van de ergste natuurrampen plaats waar Metterdaad verslag van heeft gedaan. Een zeebeving in de Indische Oceaan veroorzaakte een grote vloedgolf: De Tsunami. Dit heeft zo’n 230.000 mensen het leven gekost. EO Metterdaad kwam direct in actie op radio en televisie. Hiermee werd ruim 2 miljoen euro opgehaald.
Oorlog in Oekraïne
In februari 2022 stond de oorlog in Oekraïne centraal. Twee dagen nadat Rusland Oekraïne binnenviel, was een team ter plaatse om aandacht te vragen voor noodhulp aan de grenzen met Moldavië en Roemenië. Dat dit veel mensen raakt, blijkt wel uit het hoogste bedrag aan giften in de geschiedenis van EO Metterdaad. Er werd 2,2 miljoen euro opgehaald voor noodhulp.
EO Metterdaad 50 jaar
In oktober 2022 viert EO Metterdaad haar 50-jarig jubileum. Veel partners weten EO Metterdaad te vinden en kunnen dankzij alle giften hét verschil maken in de levens van mensen wereldwijd. We zijn dankbaar voor alle steun en betrokkenheid de afgelopen jaren en we gaan hoopvol de toekomst tegemoet.
Dit artikel hoort bij het programma
EO Metterdaad
Dit artikel hoort bij de campagne
50 jaar EO Metterdaad