Sluit je aan

Inloggen bij eo

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Uitgelichte afbeelding

Nchenga heeft geen mislukte maïsoogst meer

7 juni 2023 · 12:16Metterdaad

Update: 10 juni 2023 · 17:56

Jaar op jaar mislukken de maïsoogsten in Malawi. Gelukkig heeft dorpsoudste Nchenga een duurzame landbouwmethode geleerd waardoor hij wél maïs kan oogsten. Hij wil graag dat meer mensen deze methode leren kennen.

Wat is er aan de hand?

"Vroeger verbouwde ik mijn maïs met kunstmest, maar dat is te duur geworden. En onze oogsten verdorren door de zon. De grond heeft daarom betere verzorging nodig. De maïsoogst was volledig verwoest, waardoor we nauwelijks te eten hadden.”

Waarom is maïs zo belangrijk voor jullie?
“Voor arme mensen in Malawi zoals wij, is dit het belangrijkste voedsel. Wij bereiden eten van maïskorrels. Ik heb een familie van acht volwassenen en zeven kinderen te voeden. Wat er overblijft, geven we aan onze negen geiten, veertien biggen en veertien koeien.”

Wat voor oplossing heb je gevonden om je oogst te doen slagen?
“Vier jaar geleden kwam boer Deon naast mij wonen. Hij heeft mij geleerd hoe ik zonder kunstmest maïs kan verbouwen. En ik weet nu dat ik de grond niet moet ploegen, maar moet voeden en beschermen voor de zon door de bodem te bedekken met het onkruid dat ik gewied heb. Sindsdien haal ik een vier keer zo grote opbrengst van mijn veld!”

Dit project wordt uitgevoerd door onze partnerorganisatie stichting Tree of Life. Dorpshoofd Nchenga probeert nog meer mensen over te halen om de nieuwe landbouwmethode op te pakken, maar veel boeren vinden het spannend. Help jij mee om meer boeren het vertrouwen te geven en te trainen in deze duurzame manier van landbouw?

EO Metterdaad
EO Metterdaad

Dit artikel hoort bij het programma

EO Metterdaad

Duurzame landbouwmethode biedt hoop in Malawi
Duurzame landbouwmethode biedt hoop in Malawi

Dit artikel hoort bij de campagne

Duurzame landbouwmethode biedt hoop in Malawi