Sluit je aan

Inloggen bij eo

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Uitgelichte afbeelding

Kunnen vrouwen nog veilig bevallen in Nepalees ziekenhuis?

30 juni 2022 · 09:00

Update: 15 november 2024 · 13:55

De Amerikaanse dokter Rima is een jaar geleden naar Nepal verhuisd, waar ze werkt in het United Mission Hospital Tansen. Een uitdaging, vanwege de Nepalese taal en cultuur. Alsof dat nog niet genoeg is, is de kraamafdeling vaak overvol. EO Metterdaad wil het ziekenhuis aan een grotere kraamafdeling helpen.

Dokter Rima is eigenlijk eerste hulp-arts, maar ze werkt op de kraamafdeling. Ze is daar hard nodig vanwege de drukte. Een van de moeilijkste dingen aan haar werk is het communiceren met patiënten. “Ik probeer al een jaar de taal te leren, maar telkens vergeet ik de woorden. Soms moet ik hulp vragen aan anderen.” Ondanks deze extra uitdaging is Rima erg blij met haar werk. “Ik geniet van de Nepalezen, bijvoorbeeld van hun openheid en vriendelijkheid.”

Zorgen om baby

In de aflevering bezoekt dokter Rima met haar vriendin dokter Sonika een dorpje in de bergen. Algauw hebben de zwangere vrouwen hen gevonden; ze willen graag hun baby en buik laten onderzoeken. Eén van hen is Rupa. Zij maakt zich zorgen over haar baby, omdat die niet goed lijkt te groeien. Rima: “Ik zou graag een groei-echo doen in het ziekenhuis. Maar er is nu geen plek.” Rupa wordt daarom gevraagd morgen te komen. 

Daarmee kaart ze meteen het probleem aan: de kraamafdeling is te vol. Op de meeste dagen is elk bed bezet en liggen patiënten verspreid over het ziekenhuis. EO Metterdaad wil de kraamafdeling uitbreiden, zodat er meer vrouwen veilig kunnen bevallen. Help je mee? 

EO Metterdaad
EO Metterdaad

Dit artikel hoort bij het programma

EO Metterdaad

Geef jij zwangere vrouwen in Nepal een veilige bevalling?
Geef jij zwangere vrouwen in Nepal een veilige bevalling?

Dit artikel hoort bij de campagne

Geef jij zwangere vrouwen in Nepal een veilige bevalling?

Deel dit artikel:

Neem een koekje.

Jammer! Door je cookie-instellingen kan je dit deel van de site niet zien. Als je meer cookies accepteert, kan je dit deel wel zien.

Toestemmingen aanpassen