Sluit je aan

Inloggen bij eo

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Uitgelichte afbeelding

Kan Shamel wis­kun­de­le­raar worden?

19 juli 2024 · 09:00Metterdaad

Update: 21 november 2024 · 11:56

De 16-jarige Syrische Shamel ontvluchtte tien jaar geleden de burgeroorlog in zijn moederland. Nu woont hij in een vluchtelingenkamp in buurland Libanon. Hij werkt hard om brood op de plank te krijgen voor zijn ouders, broertjes en zusje, maar hierdoor lijkt zijn droom om wiskundeleraar te worden verder weg dan ooit. EO Metterdaad wil dit veranderen.

“Mijn vader werkte vroeger ook”, legt Shamel uit. “Maar hij is ziek en heeft er de kracht niet meer voor. Omdat ik de oudste ben, moet ik het inkomen voor ons gezin veiligstellen.” Bijna dagelijks staat Shamel om 5.00 uur op om naar zijn werk te gaan. Hij plukt fruit bij een Libanese boer, maar dit werk betaalt slecht. “Ik werk zo hard mogelijk door, zodat ik tijd overhoud om naar school te gaan. Soms mis ik lessen, terwijl ik in mijn examenjaar zit.” 

‘Hartstikke blij’

De tiener doet daarnaast gevaarlijk en oorverdovend werk in een steenfabriek. Shamel: “Het is ontzettend zwaar, maar betaalt goed. Ondanks de vermoeidheid ben ik hartstikke blij dat ik hier aan de slag mag.” De volgende dag hoeft hij niet te werken en kan hij naar school. Als Syrische vluchteling valt Shamel buiten het reguliere onderwijs, maar dankzij ADRA, de christelijke partnerorganisatie van EO Metterdaad, kan hij tóch gaan. “Ik hoop op een baan waarmee ik mijn land kan dienen.”

In één op de tien gezinnen in Libanon moeten kinderen werken om rond te komen. Op school is er aandacht voor ze en kunnen ze leren. Wil je gezinnen en onderwijs in Libanon steunen?

EO Metterdaad
EO Metterdaad

Dit artikel hoort bij het programma

EO Metterdaad

Mag ik weer kind zijn? Steun gezinnen en onderwijs in Libanon
Mag ik weer kind zijn? Steun gezinnen en onderwijs in Libanon

Dit artikel hoort bij de campagne

Mag ik weer kind zijn? Steun gezinnen en onderwijs in Libanon