Sluit je aan

Inloggen bij eo

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Uitgelichte afbeelding

Een blok beton

15 juni 2022 · 09:00

Update: 15 november 2024 · 13:55

Anderhalf jaar geleden werd mijn dochter Sarah geboren. Een magisch moment, waarin je alles begrijpt en tegelijk ook helemaal niets meer weet. Onze verloskundige was een dame uit één stuk: een blik op haar vertelde me dat het goed kwam.

Vandaag: het is vroeg in de ochtend. Felle lichten, groene lappen. Het doet allemaal wat groezelig aan, maar dit is een van de beste OK’s van Nepal. Er gaat een spoedkeizersnede beginnen. Het baby’tje zit klem en moet zo snel mogelijk geboren worden. De arts snijdt in de buik, nog een keer, trekken, voelen, nog een snee en dan afklemmen. Binnen vijf minuten pakt ze een klein babymeisje uit het lijf. Het is blauw-grijs en stil. Ik sta dit te filmen en het zweet loopt over mijn rug. En dat is niet door de tropische hitte die er heerst in dit ziekenhuis. Ik word duizelig als ik het slappe baby’tje zie.

Een klein huiltje

Verloskundige Laxmi pakt het kindje aan, legt het onder de warmtelamp en begint op de voetjes te tikken. Ze wrijft, tikt en blijft tegen het baby’tje praten. Maar het lijfje toont geen beweging. Dan draait Laxmi een fles open en spuit zuurstof in de het babyneusje. Het voetje beweegt, een armpje en dan gaat de mond open. Een klein huiltje.

Een Nederlandse Laxmi

Laxmi is al 32 jaar verloskundige. Hoeveel geboortes ze heeft begeleid?  “Heel veel.” Haar ogen glimlachen boven het mondkapje. Kort van stuk, maar ze staat op haar benen als een blok beton. Mijn vrouw en ik verwachten over twee maanden ons tweede kindje. Stiekem zie ik behoorlijk op tegen de bevalling: ik weet wat er allemaal mis kan gaan. Ik hoop dat er een Nederlandse Laxmi bij is. 

EO Metterdaad
EO Metterdaad

Dit artikel hoort bij het programma

EO Metterdaad

Geef jij zwangere vrouwen in Nepal een veilige bevalling?
Geef jij zwangere vrouwen in Nepal een veilige bevalling?

Dit artikel hoort bij de campagne

Geef jij zwangere vrouwen in Nepal een veilige bevalling?

Deel dit artikel:

Neem een koekje.

Jammer! Door je cookie-instellingen kan je dit deel van de site niet zien. Als je meer cookies accepteert, kan je dit deel wel zien.

Toestemmingen aanpassen