Rob Oudkerk: Dagelijks op de Dam
Laatste update: 24 december 2024 · 13:32
De Dam in Amsterdam is sinds jaar en dag het decor van onze 4 mei herdenking. Het is daarnaast ook de plaats waar iedereen altijd zijn stem kan laten horen. Behalve tijdens die twee minuten per jaar. Dan zijn we samen stil om de slachtoffers van de Tweede Oorlog te herdenken.
Maar de Dam is niet altijd meer die veilige plek voor iedereen. Recent - op 28 november 2024 - werd een demonstratie tegen antisemitisme nog verplaatst naar de Stopera. Blijkbaar kan demonstreren tegen antisemitisme niet meer op de plek waar het twee minuten per jaar stil is: nooit weer.
Het was de druppel voor Rob Oudkerk. Vanaf nu laat hij zich nooit meer van de Dam wegjagen. Letterlijk en figuurlijk. Hij houdt de vinger aan de pols. Waar en waarom zijn joden in Nederland niet meer veilig? En hoe kunnen we dit veranderen?
Lees Robs columns
- Column Rob Oudkerk: 'De Joodse Raad en mijn relatieve 'coming-out' als Jood'
Column Rob Oudkerk: 'De Joodse Raad en mijn relatieve 'coming-out' als Jood'
- Column Rob Oudkerk: 'Uitburgering'
Column Rob Oudkerk: 'Uitburgering'
- 'We staan hier op de verkeerde plek'
'We staan hier op de verkeerde plek'
Over Rob Oudkerk
Robert Herman Oudkerk (Amsterdam, 20 maart 1955) is voormalig PVDA-politicus, huisarts, publicist en programmamaker. Hij werd geboren als zoon van de koosjere slager Maurits Oudkerk en verpleegkundige Virrie Cohen. Zijn moeder werd na de oorlog als verzetsheld bekend omdat zij meer dan 500 kinderen van de vernietigingskampen wist te redden. Oudkerks grootvaders David Cohen, was in de Tweede Wereldoorlog voorzitter van de Joodse Raad en kon, zacht uitgedrukt, na de oorlog op minder waardering rekenen. Het vormde Rob als kind, maar de recente verfilming van de Joodse Raad en de gebeurtenissen rond de oorlog in Gaza maakte hem opnieuw bewust van zijn Joodse wortels en het altijd aanwezige antisemitisme.
EO Joodse Wereld