Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Trouwe luisteraars: Patrick luisterde vijftien ‘Dit is de Bijbel’-afleveringen achter elkaar

'Ik was al bij de eerste aflevering verkocht'

Je hebt het vast weleens gedaan: een serie of tv-programma 'bingen' (meerdere afleveringen na elkaar kijken). Patrick Bijvoet deed het ook, maar dan met de EO-podcast 'Dit is de Bijbel'. We spraken hem over zijn interesse in de podcast, de verbinding tussen protestanten en katholieken én zijn liefde voor het Pinksterfeest.

Deel:

"Ik ben wat later begonnen", vertelt Patrick. De podcast over de fascinerende wereld van het meest gelezen boek ooit loopt al sinds het voorjaar van 2021. Patrick ontdekte Dit is de Bijbel afgelopen oktober. "Sindsdien heb ik alle honderd afleveringen geluisterd. Elke dag zette ik er één (of twee) aan in de auto naar het werk. Inmiddels ben ik bij!

Met oud en nieuw ging ik – om het vuurwerk te ontvluchten – met wat vrienden naar de Ardennen. Ik zei tegen ze: 'Als een van jullie met mij wil meerijden, moet je wel stil zijn. Ik ben een podcast aan het luisteren.' Uiteindelijk heb ik er richting België iets van vijftien achter elkaar geluisterd." Lachend voegt hij eraan toe: "Op de terugweg heb ik wel even muziek opgezet hoor."

Dit is Patrick

Naam: Patrick Bijvoet
Luistert Dit is de Bijbel sinds: oktober 2023
Andere favoriete podcasts: De Pauscast (KRO-NCRV) | De Kansen voor de Kerk (Alpha)

Hoe kwam ‘Dit is de Bijbel’ op jouw pad?

"Ik ben katholiek, maar volgde vorig jaar de Alpha-cursus bij ons in het bisdom in Haarlem. Iemand uit mijn deelgroep vertelde dat hij een aantal podcasts had ontdekt. Dit is de Bijbel was daar één van. Eigenlijk was ik al bij de eerste aflevering verkocht."

Waar zit dat in?

"De gesprekken zijn vaak heel duidelijk; meestal wordt er één onderwerp of (Bijbel)boek behandeld. Daarnaast was ik tijdens de Alpha begonnen met het lezen van de Bijbel. Ik startte bij de Evangeliën (Mattheüs, Marcus, Lucas, Johannes, red.) en begon al bij de vierde of vijfde aflevering dingen te herkennen die ik gelezen had. Dat vond ik heel erg leuk. Dat geldt nu overigens nog, want ik ben nog lang niet klaar met Bijbellezen."

"De podcast is fantastisch in elkaar gezet. Er wordt goed over nagedacht. Tegelijkertijd zeggen zowel de drie theologen als presentator David Boogerd regelmatig: 'O, maar daar kunnen we ook wel een uitzending over maken.' En dat gebeurt dan ook. Dat vind ik mooi."

Meeluisteren én meepraten

Naast luisteren is er volgens Patrick ook volop ruimte om mee te praten. "Hoewel er geen interactie is met het publiek, is die er toch. Door de gespreksvragen die je kunt downloaden, door de vragenrondes aan het eind van iedereen seizoen... En toen ik nog op Twitter zat, had ik weleens contact met David. Hij is heel aanspreekbaar.

Als luisteraar voel ik me daardoor gewaardeerd. Ze laten merken dat ze weten dat jij aan de andere kant van de microfoon bij een luidspreker zit. Ik denk dat dat belangrijk is. Juist als het gaat over de Bijbel, juist als het gaat over God en zeker als het gaat over Jezus. Dat we niet vertellen, maar dat we met elkaar in gesprek gaan."

Protestanten en katholieken

Ook mailde Patrick eens met theoloog Almatine Leene naar aanleiding van een aflevering. "Ze vertelde dat katholieken 73 Bijbelboeken hebben en protestanten 66. Dat wist ik niet. 'Wat doen protestantse dominees met de deuterocanonieke boeken?', vroeg ik haar. Daar heeft ze een leuke mail op teruggestuurd. Ze vertelde onder andere over haar boekje Flirten met Rome.

Patrick is blij met een trend die hij de laatste jaren opmerkt. "Wat je gelukkig steeds meer ziet, is dat veel protestanten realiseren: 'Die katholieken zijn eigenlijk ook gewoon christen.' Er zijn echt protestanten geweest die zeiden: 'Dat zijn geen christenen.' Maar die omslag lijkt te zijn gemaakt. Dat begon al in de jaren '60 en neemt de laatste twintig jaar een vlucht. Als katholiek vind ik dat natuurlijk fantastisch, want je gemeenschap wordt groter.

Ik ben nogal van het verbinden van alle christenen - protestanten en katholieken. Ik zie het weleens als een liefdesrelatie die af en toe wat hobbelig is. Daarom vind ik het mooi om te zien dat er ook in Dit is de Bijbel aandacht wordt besteed aan die relatie."

Hoewel Patrick het een mooi begin vindt dat protestanten en katholieken elkaar vaker opzoeken, beseft hij ook: "We hoeven niet allemaal hetzelfde te zijn. Misschien is dat ook wel het mooie van het christelijk geloof: dat we ook onszelf mogen blijven."

Patricks keuzemenu

Mooie of merkwaardige Bijbelteksten?
Oude of Nieuwe Testament?
Psalmen of Spreuken? Hooglied!
Paulus of Petrus?
Afleveringen van een half uur of afleveringen van meer dan een uur?

Welke aflevering uit de podcast is jou in het bijzonder bijgebleven?

"De aflevering met Almatine Leene over seksualiteit. Die vond ik heel verrassend. Het eerste wat ik dacht, was: 'Grappig dat ze daar nu juist de vrouwelijke theoloog voor hebben gekozen'. Het is een aflevering waar mijn ogen van open zijn gegaan. Zo werd genoemd dat in het Oude Testament van de Bijbel al over ongesteldheid werd gesproken. Dat soort dingen vallen mij nu ook op. Dat vind ik fantastisch om te zien: de Bijbel, daar zit het echte leven in.

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Er is ook een aflevering geweest over Pinksteren; mijn favoriete feest. Pinksteren is wat mij betreft hét feest voor de katholieke en protestantse christenen. Dat klinkt misschien raar, maar als je de gewone man of vrouw op straat vraagt waar kerst of Pasen voor staan, weten ze dat nog wel aardig. Maar als je vraagt: ‘Waar staat Pinksteren voor?'... Dat weten ze vaak niet.

Dit jaar mocht ik als lector in de katholieke kerk het Pinksterverhaal uit de Bijbel voorlezen. Dat vond ik fantastisch. Ik vind dat zó’n ontzettend mooi verhaal. Dus de aflevering waarin dat besproken werd, viel mij natuurlijk op."

Over welke onderwerpen zou 'Dit is de Bijbel' zeker nog eens een aflevering moeten maken?

"Ik zou weleens een aflevering willen horen over de paus. Over Rome. En het liefst met Almatine, omdat zij het boekje heeft samengesteld dat ik eerder noemde. Laten we die aflevering ook gewoon Flirten met Rome noemen.

Een ander onderwerp waar ik benieuwd naar ben, zijn de protestantse denominaties (verschillende kerkgenootschappen, red.). Maar dat is misschien meer iets voor De Ongelooflijke Podcast."

Heb je een favoriet Bijbelboek of Bijbelvers?

"Ja, een hele bekende. En daar heb ik wel een mooi verhaal bij… Ik ben sinds een tijdje gastheer bij de Alpha-cursus. Bij de bijeenkomst over de Bijbel had ik een Bijbelcitaat meegenomen en die deelde ik met de kapelaan (een priester, red.). Hij trok me aan m’n jasje naar buiten en wees op een banner die hij net had gemaakt. Daar stond die spreuk op. Het is een van de bekendste spreuken van Jezus: 'Ik ben de weg, de waarheid en het leven'. Even is Patrick stil. "Ik word er bijna emotioneel van elke keer. Het is zo mooi."

Ontdek 'Dit is de Bijbel'

Luister nu!

Ontdek 'Dit is de Bijbel'

Raak jij net als Patrick niet uitgepraat over de Bijbel? Of ken je de Bijbel nog niet zo goed en wil je er meer over weten? Ontdek ‘Dit is de Bijbel’ in jouw favoriete podcastapp of op Spotify.

Geschreven door

Linda Mast - van de Pol

--:--