Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Bas blogt: ‘Ik stopte met leven door de mening van anderen’

Bas Derks (30) heeft huisje, boompje, beestje, maar in zijn hoofd blijft het altijd een ballenbak van twijfels, onzekerheid en vragen. Hier schrijft hij blogs over. Vandaag: ‘Ik laat mij heel vaak afremmen door anderen.’

Deel:

“Je haar lijkt op een wc-borstel.” Heel groep 6 lacht om de juf die mijn stekeltjes-kapsel kapot fileert, omdat ze even niet wist hoe ze me stil moest krijgen. Ik heb het vervolgens twee weken op het schoolplein en in het klaslokaal moeten aanhoren. “Bas is een plee-borstel!” Ik besloot te stoppen met stekeltjes.

“Ze gaat jou toch nooit leuk vinden.” Ik ben al weken heimelijk verliefd op klasgenoot Trees (verzonnen naam) en heb het gedeeld met een paar vrienden. Zij trappen mijn stekelloze zelfvertrouwen direct terug de grond in. Ik besloot te stoppen met verliefd te zijn.

“Wat een spuuglelijke dingen!” Ik heb lichtelijke platvoeten en samen met mijn ouders heb ik stevige, donkerbruine bergschoenen uitgezocht. Op mijn middelbare school – waar iedere tiener op Asics drentelt – zijn ze het niet gewend en vinden ze het maar niks. Ik besloot te stoppen met bergschoenen dragen.

“Hahaha.” Bij een logeerpartijtje wordt naar seksuele ervaringen gevraagd. Heb er geen gehad, dus dat zeg ik ook. De grootste praatjesmakers lachen mij uit en de rest grinnikt voorzichtig mee. Na de rest van het rondje bleek ik de enige maagd te zijn (wauw, toevallig). Ik besloot te stoppen met zeggen dat ik geen seks had gehad en te stoppen met eerlijk zijn.

Ik besloot te stoppen met verliefd zijn

“Bieber Derks.” Ik besloot te stoppen met Justin Bieber-haar. “Sukkelsport.” Ik besloot te stoppen met korfballen. “Doe weg joh, zwerver.” Ik besloot te stoppen met baardgroei.

Ik ben door de mening van anderen met zo ontzettend veel dingen gestopt. Negen van de tien keer onnodig: achteraf bleek Trees mij ook leuk gevonden te hebben. Lopen bergschoenen tig keer lekkerder dan slappe sneakers. Is geen seks hebben gehad op je 18e doodnormaal. Achteraf is zo eerlijk mogelijk zijn juist vele malen mooier en fijner dan de wereld napraten.

Het is toch nooit goed. Wat je ook doet, er vindt altijd wel iemand dat het anders moet. Ik hoop dat jij er wat sneller achter komt. Vanaf nu bijvoorbeeld. Als jij iets graag wil doen/dragen/behalen en je schaadt er niemand mee: laat je niet tegenhouden. Zo nam ik eindelijk het beste besluit uit heel mijn levenscarrièrepad:

Ik besloot te stoppen met stoppen door anderen. 🙏

Geschreven door

Bas Derks

--:--