Sluit je aan

Inloggen bij eo

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Zoek de verschillen

Nu te zien op NPO Start

In Zoek de verschillen vertrekken Nederlandse Joodse jongeren naar een onbekende bestemming, om een paar dagen mee te draaien in een andere Joodse cultuur. Gaan ze dwarsliggen of passen ze zich aan?

Aflevering 1: New York, Verenigde Staten

In aflevering 1 bezoekt de 28 jarige orthodoxe Shira een Joodse humanistische en seculiere gemeente in New York. Deze stroming is niet religieus, en heeft het begrip “God” uit alle teksten en tradities gehaald. Hoe reageert de gelovige Shira op deze culturele interpretatie van Jodendom?

Aflevering 2: Krasnaya Sloboda, Azerbeidzjan

Jelle is liberaal Joods en politiek progressief. Hij bezoekt de Bergjoden in het Rode Dorp in Azerbeidzjan, naar verluidt het enige volledig Joodse dorp buiten Israël. Wat klopt er van die omschrijving? Jelle onderzoekt zowel de geschiedenis van de Bergjoden, als de hedendaagse status van het dorp na de val van de Sovjetunie, en ontdekt een verband met Russische oligarchen.

Aflevering 3: Antananarivo, Madagaskar

Jonah is 22 jaar, woont in Amsterdam-Zuid en is orthodox. Hij hoort op Schiphol dat hij vertrekt naar de Joodse gemeenschap in Madagaskar. Want hoewel de Franse kolonisten daar het Christendom hebben geïntroduceerd en de meeste mensen daarom christelijk zijn geworden, geloven veel mensen op het eiland dat ze eigenlijk tot één van de verloren stammen van de Israëlieten behoren. In 2016 zijn daarom zo’n 125 mensen uitgekomen, waarmee dit de “nieuwste Joodse gemeenschap ter wereld” is. Madagaskar is echter ook een van de armste landen ter wereld, en de omstandigheden van het gezin waar Jonah verblijft lijken dus in niets op die van zijn eigen luxe leventje.

Aflevering 4: Terugblik

Shira, Jelle en Jonah kijken terug op hun reis: hoe reflecteren ze op de gemeenschap waar ze te gast zijn geweest en op zichzelf, nu ze wat meer afstand hebben?