Er zijn verschillende redenen voor het vertrek: van een conflict met de kerkenraad tot buitenechtelijke relaties. De echte oorzaken blijken echter vaak veel dieper te liggen. Deze predikanten zijn hun loopbaan begonnen met liefde voor de kerk en een diep verlangen om het Woord te verkondigen. Maar gaandeweg komen ze in conflict met zichzelf, hun kerkenraad, de gemeente of de leer. De reden voor vertrek is dan ook vaak het puntje van de ijsberg en soms een (on)bewust gekozen escape om aan het systeem van verwachtingen en eenzaamheid te ontsnappen.
Gasten
Peter van der Laan wordt uit zijn ambt gezet, nadat hij een buitenechtelijke relatie kreeg. Ernest Ouwejan werd, op eigen initiatief, uit het ambt ontheven nadat hij steeds meer vastliep in de geloofsleer.
Biecht, interview en preek
De predikanten erkennen de (mis)stappen die hebben geleid tot hun vertrek. Maar is de liefde en genade die ze jarenlang preekten er ook voor hen? In Uitgepreekt nemen ze nog één keer het woord. Het programma begint met een ‘biecht-moment’, waarna de predikanten in gesprek gaan met Margje Fikse. Aan Fikse vertellen zij, openhartig, het echte verhaal achter hun vertrek. Waar ging het mis en hoe is het zover gekomen? Was dit te voorkomen en heeft de kerk hier een rol in gespeeld? Een reeks empathische en kritische gesprekken over falen, verliezen en vergeving. Het derde onderdeel van Uitgepreekt is een mini-preek. Veel van deze predikanten hebben geen afscheid kunnen nemen van hun gemeente. In de minipreek delen ze hun laatste woorden. Deze minipreken zijn na afloop van het programma te vinden op het EO-platform Lazarus.
Pijn, verdriet en opluchting
Presentator Margje Fikse is onder de indruk van de verhalen van haar gasten. “Eigenlijk kun je het programma samenvatten in drie woorden: pijn, verdriet, maar ook opluchting. Deze voorgangers hebben jarenlang een eenzame strijd gevoerd, ook als ze bijvoorbeeld theologisch niet meer met hun kerkenraad door één deur konden. Je kunt er als dominee met niemand over praten, dus dan voelt het als een bevrijding wanneer je uiteindelijk géén dominee meer bent.”