Klimaat Kansen in Kenia
10 juli 2023 · 17:26
Update: 21 november 2024 · 10:54
In Kenia is het droger dan ooit. Hoe houden de Kenianen zich staande en hoe gaan zij om met de droogte. Zien zij kansen en hoe pakken die uit? Arjan Lock reist door Kenia en bezoekt een viertal projecten die doeltreffend lijken te zijn.
Door de extreme droogte in Kenia sterven de dieren en is eten verbouwen nauwelijks mogelijk. Armoede, honger en ziekte zijn het gevolg. EO Metterdaad komt in actie en steunt een duurzame landbouwmethode, ‘Farmer Managed Natural Regeneration’ (FMNR). Dankzij het ondergrondse netwerk aan wortels én de inzet van de lokale bevolking herstelt de natuur, waardoor landbouwgrond weer vruchtbaar wordt. Arjan Lock bezocht een viertal projecten om te zien of deze methode doeltreffend is.
De oase van Nathan
In Marsabit in Kenia woont Nathan, die dankzij een nieuwe snoeimethode een beginnend bos liet groeien. Arjan Lock reist af naar Kenia om met eigen ogen te zien wat voor wonder hier gebeurt. Nathan laat aan Arjan zien hoe hij de snoeimethode toepast. Door deze methode is er in zo'n zes jaar tijd een groene oase in het droge gebied ontstaan. Dankzij de schaduw kunnen Nathan en zijn gezin nu kippen houden en zijn vrouw kan makkelijk hout sprokkelen.
Het wonder van Rose
De droogte in Kenia is de ergste in veertig jaar tijd. Overal liggen karkassen van koeien en geiten, die zijn omgekomen door honger en dorst. Door hun dode vee lopen de mensen inkomsten mis. Gelukkig heeft Rose een snoeimethode geleerd, waardoor er nieuwe bomen kunnen groeien. Zij mocht twee jaar geleden op een piepklein stukje grond beginnen met het experiment. Rose en de vrouwen in het dorp zijn enthousiast en willen meer grond tot hun beschikking om de snoeimethode op toe te passen, dus Rose stapt naar de dorpsraad. Krijgt ze de benodigde toestemming?
De droom van Shamza
Arjan Lock gaat op bezoek bij Shamza en moet over een kale zandvlakte waar vroeger een bos stond. Shamza heeft op school geleerd hoe ze bomen versneld kan laten groeien door de beginnende struikjes op een bepaalde manier te snoeien. Vandaag brengt ze, samen met andere leerlingen, tijdens een examen haar kennis in de praktijk. Ook de theorie is belangrijk, dus de leerlingen worden onderworpen aan een vragenlijst over deze snoeimethode.
De oase van Samson
Boer Samson en zijn gezin konden soms een jaar lang vrijwel niets eten. Op het dieptepunt hadden ze drie dagen lang helemaal geen eten. Toen wist hij: er moet iets gebeuren. Hij vroeg om hulp bij World Vision, de partnerorganisatie van EO Metterdaad. Samson leerde een simpele snoeimethode, waardoor de kale vlaktes snel begroeid raken met bomen. Hij gaat er vaak met zijn dorpsgenoten op uit om de snoeimethode toe te passen. Van het snoeiafval maakt Samson houtskool, die hij kan verkopen. Hij verbouwt nu maïs en heeft koeien. Ook wil hij een bijenkast aanschaffen. Heeft hij daarvoor genoeg geld verdiend?
Meer EO Metterdaad?
EO Metterdaad is een EO-programma dat aandacht vraagt voor mensen die leven in nood, armoede en onrecht wereldwijd. Overtuigd van Gods liefde voor iedereen vertellen we echte verhalen over wat die liefde wereldwijd voor mensen betekent. Op deze manier werken we aan bewustwording én werven we fondsen voor mensen die dat nodig hebben. De fondsen die we werven, besteden we op een verantwoorde manier via de Stichting EO Metterdaad.
Dit artikel hoort bij het programma
EO Metterdaad