Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Virusfeiten

Nu er massaal gevaccineerd wordt en het coronavirus hopelijk verdwijnt, gaat ook Virusfeiten met vakantie. Wat is podcast Virusfeiten? Als het over het coronavirus gaat, hoor je vooral over maatregelen en over meningen. Wat je veel minder hoort zijn de feiten. Hoe ver zijn wetenschappers in hun strijd tegen corona. Wat komen ze elke dag te weten over het virus en over de beste manier om het te bestrijden. Lees meer

Over Virusfeiten

Tijs van den Brink

Wetenschappers vormen een belangrijke schakel in de zoektocht naar een vaccin en nieuwe behandeltechnieken voor Covid-19. In de nieuwe wekelijkse EO-podcast ‘Virusfeiten’ spreekt presentator Tijs van den Brink met wetenschappers over de ontwikkelingen rond het virus. Hoe ver zijn we in de strijd tegen corona? In de eerste afleveringen schuiven Marion Koopmans (hoogleraar virologie) en Diederik Gommers (hoogleraar intensivecaregeneeskunde) aan.
Tijs van den Brink: "In deze tijd waarin meningen soms belangrijker lijken en nepnieuws overal op de loer ligt, is het goed om de feiten goed voor ogen te houden. In 'Virusfeiten' ga ik met wetenschappers in gesprek over de laatste ontwikkelingen en nieuwe feiten rondom het coronavirus"

Overgewicht is risico
In de eerste aflevering gaat het onder meer over het risico van overgewicht. Diederik Gommers: “Als je BMI hoger is dan 25 doe je er goed aan af te vallen om beter bestand te zijn tegen het coronavirus.” Wie vijf tot tien procent afvalt versterkt zijn immuunsysteem, is de boodschap van Gommers.
De hoogleraar aan de Erasmus Universiteit zegt in de podcast dat de receptoren van het virus zich gemakkelijker hechten aan buikvet, wat een verklaring is voor een groter aantal mannen dat opgenomen wordt. Hij zegt verder dat de patiënten in het ziekenhuis met het virus gemiddeld ouder zijn dan een maand geleden. Toen lagen er meer jonge mensen in het ziekenhuis, die goed reageerden op de behandeling. De patiëntenpopulatie lijkt inmiddels weer precies op die in maart. "Overgewicht blijft een groot risico."

Rioolwateronderzoek
Koopmans vertelt over een rioolwateronderzoek in Rotterdam dat inzicht moeten geven in de verspreiding van het virus. “We kijken in verschillende wijken van Rotterdam hoeveel virus er in het rioolwater zit. Dat gebeurt overigens in het hele land. Maar daarnaast werken we in de wijken samen met huisartsen en de GGD. We weten hoeveel gevallen er per wijk zijn en kunnen dankzij het onderzoek preciezer te weten komen waar de meeste verspreiding is.” Data die uit dit onderzoek naar voren komt, laat zien op welke plekken nog winst te behalen is. Juist op die plaatsen wordt extra ingezet op bijvoorbeeld voorlichting of het makkelijker toegankelijk maken van een teststraat.

--:--