Sluit je aan

Gratis inloggen

Doe je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen op alle sites van de EO.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Moderne Profeten
logo van Moderne Profeten

Dit zijn de verhalen van acht hedendaagse profeten uit de christelijke traditie. Ze dagen ons uit om niet mee te doen met dat wat onze tijd lelijk maakt, maar om schoonheid te zoeken, waarheid en barmhartigheid.

Verhalen

4 / 7

Laatste afleveringen

  • #9 - De inzichten van het derde seizoen | Met Gert-Jan Segers (S03)

    #9 - De inzichten van het derde seizoen | Met Gert-Jan Segers (S03)

    Deze negende en laatste aflevering van het derde seizoen Moderne Profeten is iets anders dan anderen. In deze aflevering blikken Kees van Ekris en Daan Molenaar samen met voormalig ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers terug op het derde seizoen en wordt de relevantie van het thema herderschap besproken voor de samenleving van nu.  Dat gesprek wordt gevoerd langs de lijn van acht thema's die vanuit de verschillende hoofdpersonen van de acht voorgaande afleveringen van dit seizoen naar voren zijn gekomen. Dat zijn: * Het kyrie herkennen * Klappen opvangen en het doorleven van crises * Jezelf laten ontregelen * Geen mens is je vijand * Onderscheidingsvermogen * Van je land houden en je land tegenspreken * Het belang van vormende plekken * Het belang van bronnen en van bondgenootschappen

    ·1 u, 14 min
  • #8 - Vertrouwen en lef | Anne van der Bijl & Romkje Fountain (S03)

    #8 - Vertrouwen en lef | Anne van der Bijl & Romkje Fountain (S03)

    Als je internationaal vraagt naar invloedrijke Nederlandse, christelijke stemmen, hoor je drie namen die steeds terugkeren. Dat hebben we in Nederland zelf niet altijd door, maar dit zijn onze grote drie: Henri Nouwen, Corrie Ten Boom en Anne van der Bijl. Ze zijn alle drie internationaal zeer geliefd en ze hadden een enorm bereik.  Anne van der Bijl is bekend geworden als schrijver van Gods Smuggler, Gods Smokkelaar. En dat deed hij. Bijbels smokkelen naar o.a. de landen achter het IJzeren Gordijn en naar China.  Maar hij deed meer. Hij werkte ook hartstochtelijk mee aan vrede. Van der Bijl reisde over heel de wereld, ook naar Gaza. Het was in de tijd van de Eerste Intifada, eind jaren ’80, begin jaren ’90. Oplaaiend heftig geweld. Tussen Hamas, de PLO en de Israei. We zitten er opnieuw midden in. Dat maakt dat deze stem je aan het denken zet, waar je ook precies staat in dit diepe conflict. Ook daarin is zo’n behoefte aan: Herders. Aan mensen die durven zeggen en die belichamen: ‘Geen mens is je vijand’. Anne van der Bijl zei: Vrede verklaren is een creatieve daad. Het is een daad die duisternis wil breken, die scheppend kan zijn zodat een toekomst zich opent.  In het tweede deel van de aflevering hoor je Romkje Fountain. Zij was lang in de buurt bij ‘2 van de grote 3’: ze was de rechterhand van Corrie ten Boom en ze werkte samen met Anne van der Bijl. Ze is de oprichtster van Jeugd met een Opdracht in Nederland. Na 51 jaar is ze nog steeds betrokken op deze missie, en we luisteren naar wat zij geleerd heeft en naar wat zij heeft zien veranderen.

    ·1 u, 6 min
  • Bonus | Hein Pieper over klimaatdisruptie, stilte en goed bestuur

    Bonus | Hein Pieper over klimaatdisruptie, stilte en goed bestuur

    Kees van Ekris en Daan Molenaar voeren een gesprek met Hein Pieper. Hein is dijkgraaf, katholiek en politicus. Het gesprek gaat over de grote uitdagingen van deze tijd, goed bestuur en de geestelijke bronnen om persoonlijk en collectief een weg te vinden.

    ·1 u, 16 min
  • #7 - Goeroe of herder | Frère Roger van Taizé & Els van Dijk (S03)

    #7 - Goeroe of herder | Frère Roger van Taizé & Els van Dijk (S03)

    In onze tijd zijn er veel goeroes. Mensen met charisma, een eigen visie en met antwoorden op grote zaken. We hebben financiele goeroes, genezingsgoeroes, yogagoeroes, self-helpgoeroes, christelijke goeroes, ga zo maar door.  Ze werken volgens een bepaald patroon, maar wat vaak verdwijnt in hun houding, woorden en in hun geest is: de liefde.  Roger Schutz is anders. Na de Tweede Wereldoorlog was hele continent knock-out, ook de jonge mensen in Europa. En dus wilde Roger Schutz een ‘andere plek’ creëren, een huis van stilte, van vrede en van gebed. Een huis met een paar toegewijde broeders, die met elkaar bidden, en gastvrij zijn. Dat kleine huis werd Taizé. Taizé is op dit moment de grootste christelijke inspiratieplek in heel Europa. In het tweede deel van de podcast hoor je iemand die haar leven lang is opgetrokken met jonge mensen, Els van Dijk, de vroegere directeur van de Evangelische Hogeschool. Wat zijn haar levenslessen in het omgaan met allerlei jonge mensen? Wat voelt ze in hen aan angst, verlangen en kracht? En hoe kun je een herder zijn voor jonge mensen van nu?

    ·1 u, 11 min
  • #6 - Loutering, transitie en transformatie | Thomas Merton & Hein Pieper (S03)

    #6 - Loutering, transitie en transformatie | Thomas Merton & Hein Pieper (S03)

    Thomas Merton was monnik. En schrijver. Eén van de grotere katholieke schrijvers van de vorige eeuw. Hij correspondeerde met zoveel mensen, met Moslimleiders, Aziatische goeroes, met Dorothy Day, met journalisten, activisten en politici. Hij was betrokken op zijn tijd en cultuur. De dag was verder gevuld met een afwisseling van meditatie, arbeid en eten. Iemand noemde hem ‘een gedoopte Picasso’. Creatief, onrustig, eigenzinnig, begaafd, en: gedoopt. Je hoort wie hij was en hoe hij de weg naar God vond en naar binnen.  In het tweede deel van de podcast spreekt Hein Pieper mee. Over die grote thema’s: loutering en transformatie, over levenslessen voor je werk, je geloof en hoe je bestuurt. Hij is schrijver, dijkgraaf, politicus, katholiek, theoloog. Hij houdt zich op allerlei manieren bezig met de grote vragen van deze tijd. Hij staat midden in de traditie van bidden en het goede doen.

    ·1 u, 6 min