Sluit je aan

Gratis inloggen

Doe je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen op alle sites van de EO.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Geld of je leven - Podcast
logo van Geld of je leven - Podcast

Hoe geven we ons geld uit, waar verdienen we ons geld aan en welk effect hebben die geldstromen op onze medemens en de planeet? In de podcast 'Geld of je leven' draait het om die vragen.

Verhalen

4 / 49

Laatste afleveringen

  • Een kortere werkweek door AI: is dat realistisch? (20 februari 2025)

    Een kortere werkweek door AI: is dat realistisch? (20 februari 2025)

    Wat is de overeenkomst tussen het wiel, het zeilschip, de stoommachine, de computer en het internet? Het zijn allemaal uitvindingen die ervoor hebben gezorgd dat we ons werk sneller konden doen dan voorheen. Nu dient er zich volgens sommige experts weer zo'n uitvinding aan: kunstmatige intelligentie. Dat biedt kansen, zegt universiteitshoogleraar en organisatiepsycholoog Naomi Ellemers. Want als we meer kunnen doen in dezelfde tijd, waarom gaan we dan niet... minder werken? We spreken ook met Ingrid Smolders, ceo van adviesbureau & Samhoud, die sinds deze maand experimenteert met zo'n kortere werkweek - met behoud van salaris. En dat had niet gekund zonder AI. 🟣 Lees ook: Waarom je kinderen al jong over AI moet leren: 'Ze gaan het later in hun werk gebruiken' (https://dit.eo.nl/artikel/kinderen-ai-school-artificial-intelligence-regels-online) 📱Iets toevoegen? De redactie tippen? WhatsApp ons!  (https://api.whatsapp.com/send/?phone=31645923535&text=DIT%20AAN) Het beste van DIT in je mailbox: ✉️ Nieuwsbrief (https://dit.eo.nl/nieuwsbrief)

    ·10 min
  • Minister Klever spitst ontwikkelingshulp toe op Nederlands belang: goede keuze? (20 februari 2025)

    Minister Klever spitst ontwikkelingshulp toe op Nederlands belang: goede keuze? (20 februari 2025)

    Minister Klever heeft bevestigd dat Nederland 2,4 miljard euro bezuinigt op ontwikkelingshulp, die voortaan direct in het belang van ons land moet zijn. Projecten rond vrouwenrechten, onderwijs en klimaat stoppen, en hulp richt zich op handel, veiligheid en migratie. De focus ligt op regio’s met veel conflicten en migratieroutes, zoals West-Afrika en het Midden-Oosten. Ook wordt ingezet op opvang in de regio om asielstromen naar Europa te verminderen. Wat zijn de gevolgen van dit nieuwe beleid?  Presentator Hans van der Steeg gaat hierover in gesprek met: * Kees Rade. Hij is oud-ambassadeur en was als diplomaat verantwoordelijk voor ontwikkelingshulp in Kenia. * Betteke de Gaay Fortman, zij doet ontwikkelingswerk. Ze was onder meer actief in Nepal, Congo en Bangladesh. 🟣 Lees ook: Het kabinet bezuinigt miljarden op ont­wik­ke­lings­hulp. Is dat verantwoord? 'Dit kost levens' (https://dit.eo.nl/artikel/kabinet-klever-pvv-miljarden-bezuinigen-ontwikkelingshulp-is-dat-verantwoord-dit-kost-levens) 📱Iets toevoegen? De redactie tippen? WhatsApp ons!  (https://api.whatsapp.com/send/?phone=31645923535&text=DIT%20AAN) Het beste van DIT in je mailbox: ✉️ Nieuwsbrief (https://dit.eo.nl/nieuwsbrief)

    ·11 min
  • Nederlandse industrie in zwaar weer: vandaag topoverleg met de minister (19 februari 2025)

    Nederlandse industrie in zwaar weer: vandaag topoverleg met de minister (19 februari 2025)

    Vandaag vindt topoverleg plaats over de crisis in de Nederlandse industrie. En de Europese Commissie komt binnenkort met een energieplan voor de industrie. Presentator Joram Kaat bespreekt de situatie met * Jorn van der Meer van het bedrijf Nobian * Kees de Schipper, sectormanager industrie bij de Rabobank.

    ·11 min
  • Hoe vergaat het de honderdduizenden Oekraïners in Nederland? (19 februari 2025)

    Hoe vergaat het de honderdduizenden Oekraïners in Nederland? (19 februari 2025)

    Volgende week is het drie jaar geleden dat Rusland Oekraïne binnenviel. Nog steeds wonen zo’n honderdduizend Oekraïners in Nederland. Hoe wonen en werken ze hier? Dat bespreekt presestator Joram Kaat met twee van hen: * Marie Poliuliuk * Oleksandr Nahornyi

    ·12 min
  • Pensioenfonds ABP stapt ook uit Alphabet en Meta: waarom? (18 februari 2025)

    Pensioenfonds ABP stapt ook uit Alphabet en Meta: waarom? (18 februari 2025)

    Harmen van Wijnen heeft de verantwoordelijkheid over 500 miljard euro aan beleggingen, want hij is de baas van pensioenfonds ABP. Dat is het grootste pensioenfonds van Nederland en zelfs van Europa. En nu heeft ABP besloten om niet meer te investeren in Alphabet, het moederbedrijf van Google, en in Meta, het moederbedrijf van Facebook, terwijl dat succesvolle tech-bedrijven zijn. De hele beleggingsstrategie is namelijk op de kop gegaan. Waarom maakt ABP die keuze? 📱Iets toevoegen? De redactie tippen? WhatsApp (https://api.whatsapp.com/send/?phone=31645923535&text=DIT%20AAN) ons!  Het beste van DIT in je mailbox: ✉️ Nieuwsbrief (https://dit.eo.nl/nieuwsbrief)

    ·14 min