Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Je hoeft niet altijd te pieken: vijf praktische inzichten

Gun jezelf de ruimte van het onaf zijn

We leven in een maatschappij leven waarin je continu wordt opgeroepen om boven de middelmaat uit te steken. Doe je dat niet, dan lijk je niet meer mee te tellen. Een leven van hoogtepunt naar hoogtepunt lijkt het devies, maar laten we eerlijk zijn: bijna niemand houdt dat lang vol.

Wat als succesvol leven nu eens niet altijd nodig zou zijn? Wat als onze overgave aan het midden vrede zou brengen voor onszelf en anderen? Ontdek hoe een gewoon leven een heilig leven kan worden, in al zijn facetten. In dit artikel vind je vijf handreikingen.

We hebben de middelmaat broodnodig

Zo’n zeventig procent van alle mensen behoort tot de middelmaat. Vaak wordt deze groep getypeerd als doorsnee. Een saaie term, waar je liever niet mee geassocieerd wil worden. Maar wanneer je deze doorsnee groep uit de samenleving zou snijden, blijft er weinig over. Misschien wordt het daarom tijd om het woord middelmatigheid te herdefiniëren. Haal je de middelmaat uit het leven, dan haal je de ziel eruit. Mensen die ergens bovenuit steken, doen dat ook vaak dankzij deze zeventig procent! Bekende filosofen zoals Einstein hadden een huishoudster die ze van een natje en droogje voorzag. Zonder dat hadden ze geen tijd gehad om zoveel na te denken.

Zonder de middelmaat zijn we nergens.

Perfectionisme helpt je niet verder

Te hoge verwachtingen kunnen ons ziek maken. Wanneer je steeds maar streeft naar perfectionisme raak je opgebrand. Een perfectionistisch mens is niet zelden ook een angstig mens. Omdat hij de lat voor zichzelf zo hoog legt, begint hij soms niet eens aan de uitvoering van zijn geweldige idee. Zo bestaan er vele mensen die zouden kunnen excelleren, maar dat niet doen omdat ze te bang zijn.

Gun jezelf de ruimte van het onaf zijn.

De kracht van een goede gewoonte is belangrijker dan een eenmalig succes

Wanneer jij bijvoorbeeld elke dag de keuken netjes opruimt – een heel middelmatig klusje – schep je ruimte om met andere dingen bezig te zijn. Mensen die in een rommelige omgeving wonen, komen vaak niet toe aan allerlei doelen in hun leven. Er gaat simpelweg te veel tijd verloren aan de meest simpele klussen.Zie het opruimen van je keuken als een heilige daad, waarmee je grond creëert voor veel meer. Is het niet voor jezelf dan wel voor anderen.

Hoe kun jij (meer) ruimte scheppen in je dagelijks leven?

Werk samen met anderen

Middelmatigheid leert nederigheid. Dat betekent dat je hulp leert te vragen aan anderen als iets je zelf niet lukt. Samenwerking gaat meestal niet van een leien dakje; overal waar mensen samenwerken, is er gedoe. Je wordt geconfronteerd met je eigen tekortkomingen en die van de ander. Soms kun je ook het gevoel krijgen dat de uitkomst van jullie samenwerking maar middelmatig is. En toch… geef het niet zomaar op.

Alleen ga je misschien sneller, maar samen kom je verder.

Verbinding ontstaat in het midden

Het midden is een belangrijke speler in het zoeken naar vrede, weten ook conflictbemiddelaars. Wanneer je het midden versterkt en ruimte neemt om naar elkaar te luisteren, levert dat eerder vrede op. Je moet van twee kanten komen om een brug te bouwen. Versterk het midden en ontdek waarin je elkaar kunt vinden.

In onze tijd waarin we regelmatig worden opgeroepen om ‘boven onszelf uit te stijgen’, te excelleren, is de boodschap van middelmatigheid misschien niet zo populair. Toch ben ik ervan overtuigd dat onaf durven zijn, dagelijkse gewoonten volhouden en de samenwerking zoeken ons écht verder brengen. En daarin sta ik niet alleen.

In de Bijbel vind je verhalen van geloofshelden, maar vergeet de mensen niet die minder vaak bij naam worden genoemd. Denk bijvoorbeeld aan de slavin van Naäman in het bijbelboek 2 Koningen 5:1-19. Zij is weggevoerd van haar ouders en vrienden. Ze raakt haar vrijheid, haar dromen en toekomst kwijt. Toch is zij degene die Naäman vertelt over Elisa, wanneer blijkt dat hij melaats is. Naäman gaat erheen en wordt genezen.

En ken je het verhaal van Tabita? Lees Handelingen 9 vers 36-42 eens. Zij is weduwe, maar kijkt verder dan haar eigen verdriet; zij heeft oog voor de behoeften van andere weduwen. Ze gaat de uitdaging aan om voor anderen te zorgen en zo laat ze zien hoe God om hen geeft. Ze zet haar talent om te naaien in om dienstbaar te zijn.

Hoe kun jij je talenten en vaardigheden (die je misschien zelf beschouwt als alledaags) zo gebruiken dat anderen er baat bij hebben?

Meer lezen over de kracht van middelmatigheid? In de nieuwste Eva vind je een uitgebreid artikel van de hand van Mirjam van der Vegt, en nog veel meer artikelen die je inspireren. Bestel een los nummer of neem een abonnement op Eva-magazine.