Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Zorgen om gezondheid Urker man na instorten Duits hotel

'Willen jullie blijven bidden voor Mark?'

In de Duitse plaats Kröv in de westelijke deelstaat Rijnland-Palts stortte dinsdagavond een hotel in. Daardoor kwamen veertien mensen vast te zitten, onder andere het gezin Hoefnagel uit Urk, bestaande uit Edi (23), Mark (26) en de kleine Jamie (2). Woensdagochtend werden Edi en haar zoontje uit de brokstukken gered. Pas uren later die dag kon ook Mark eindelijk worden bevrijd.

Deel:

Bijna 24 uur na de ramp is de laatste overlevende van onder het puin gehaald. Twee mensen zijn omgekomen bij het ongeval, melden de reddingsdiensten.

Rondom de gezondheid van Mark zijn nog veel zorgen. Ruim twaalf uur lang lag hij beklemd onder de brokstukken van het ingestorte hotel in het Duitse Kröv. Mark was lange tijd niet aanspreekbaar en werd direct na zijn bevrijding naar het ziekenhuis vervoerd.

Bidden

Inmiddels heeft zijn vrouw Edi hem in het ziekenhuis mogen bezoeken. Via social media doet ze vervolgens een oproepje: "Willen jullie alsjeblieft blijven bidden voor Mark? Vannacht heeft hij niet kunnen slapen van de pijn, ondanks de morfine. Artsen gaan kijken hoe dat komt.”

Extreem moeilijke reddingsoperatie

De politie spreekt van een "extreem moeilijke reddingsoperatie" doordat meerdere verdiepingen zijn ingestort. Volgens de brandweer staat geen muur meer recht. Als de reddingswerkers niet voorzichtig te werk gaan, dreigt het hotel "als een kaartenhuis" in te storten. Doorgangen via ramen, deuren en trappenhuizen zijn geblokkeerd.

Coma

Daarnaast zijn er zorgen over de gevoelloosheid in Marks voeten. “Bid ook daarvoor”, vraagt zijn vrouw Edi. “Op een later tijdstip zal hij ook nog moeten worden geopereerd aan zijn gebroken arm en is een nierdialyse noodzakelijk omdat zijn bloedwaardes nog niet goed zijn.” De rechterkant van Marks gezicht en nek raakt steeds meer opgezwollen. “Wanneer dit verder toeneemt dan moet Mark tijdelijk in coma gebracht worden om ademhalingsproblemen te voorkomen. Bid dat dit niet nodig zal zijn en dat de zwellingen snel zullen afnemen.”

Redding

De dag na de ramp hoort Edi dat de hotelkamer waarin zij sliepen helemaal is ingestort. ”Een medewerker van het hotel vroeg ons die avond rond 22:30 om snel de belangrijkste spullen op te pakken en naar buiten te gaan," vertelt Edi aan het Urkerland, het christelijke nieuwsblad van de gemeente Urk. "We haalden Jamie direct uit zijn bedje en liepen de gang op. Ineens klonk er een klap en alles om ons heen stortte in. Als wij drie seconden later uit onze kamer waren gekomen, waren we er alledrie niet meer geweest."

Edi ligt lange tijd met Jamie in haar armen onder het puin. Dankzij een deur boven hen, die vallende brokstukken weert, blijven ze ongedeerd. In de morgenuren wordt door de reddingswerkers een tunnel gecreëerd waardoor Edi en Jamie naar buiten kunnen. Pas uren later bereiken de hulpverleners ook Mark. "We zijn vooral dankbaar dat Mark nog leeft", besluit Edi. "We hebben de kracht van gebed heel erg ervaren."

Het ingestorte hotel, Reichsschenke Zum Ritter Götz, bestond uit zestien kamers, een klein terras en een restaurant. De politie meldt dat het hotel in de zeventiende eeuw is gebouwd en dat er in de jaren tachtig enkele verdiepingen aan het gebouw zijn toegevoegd. Volgens de eerste bevindingen is het pand op die bouwlijn ingestort.

Gelovige gemeenschap

"De steun uit Urk, maar ook andere delen van het land, heeft de familie erg goed gedaan", vertelt Rikus De Jong, een oom van Edi aan De Telegraaf. "We hebben momenten van emotie gehad, van vreugde. Van huilen ook. We komen gelukkig uit een gelovige gemeenschap, en zijn ook blij dat onze achterban volop gebeden heeft. We ervaren de rust en vrede van God. Je staat machteloos, maar samen bidden kon wel. We hebben met z’n tienen in een kring gestaan om dat te doen. Zo is het wonder van God over ons gekomen. Al zeg ik ook wel rationeel dat ze – want er zijn ook twee doden gevallen bij dat ingestorte hotel – geluk hebben gehad.”

Update

Vrijdag 9 augustus: Edi: "Mark is geopereerd. De operatie duurde langer dan verwacht. maar is goed gegaan. Er zijn incisies gemaakt in zijn schouder en heup om verdere zwelling tegen te gaan zodat de doorbloeding door kan blijven gaan. Sinds gisteren is Mark helemaal opgezwollen, hij is haast twee keer zo groot. De komende dagen wordt Mark slapende gehouden. Bid voor hem, en voor mij, dat ik hem hier in alle rust doorheen kan praten. Als het goed is kan Mark mij wel gewoon horen."
Zondag 11 augustus: "Mark wordt geopereerd aan drie grote wonden. Bid voor hem."
Maandag 12 augustus: Mark is per ambulance naar Luxemburg gebracht. Vanuit daar met de Air Ambulance naar UMC Groningen waar hij wordt opgenomen.

Hulpverleners bij ingestort hotel, Reichsschenke Zum Ritter Götz
Hulpverleners bij ingestort hotel, Reichsschenke Zum Ritter Götz. Credits: ANP.

Geschreven door

Miriam Duijf

--:--