Zo maak je je huishouden duurzamer
7 september 2020 · 07:30
Update: 15 november 2024 · 13:14
Dat een droger niet echt goed is voor het milieu weten we allemaal. Maar hoe slecht is het apparaat echt? En hoe zit het met de rest van je huishoudelijke apparaten? Wilbert geeft inzicht.
De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.
Ik ging laatst met mijn vriendin bij vrienden van ons eten. Tijdens het eten kwam het gesprek op het gebruik van een wasdroger en meteen begonnen mijn vrienden zich voor hun wasdrogerbezit te excuseren: dat apparaat is immers echt niet duurzaam…
Nu vind ik niet dat mensen een product weg moeten doen omdat ze zich schuldig voelen richting mij, maar misschien is het wel handig om te weten wat je - als je dat wilt – in het huishouden anders of beter kunt doen.
Want wat is nu eigenlijk het laaghangende fruit in het huishouden? Is het beter om de afwas te doen met de hand, of om een volle vaatwasser aan te zetten? Ik ging op onderzoek uit.
8 tips om je huishouden duurzamer te maken:
1. Tja, sorry Maarten en Marie, maar een droger is inderdaad echt laaghangend fruit. Er gaat in Nederland maar liefst 1% van alle elektriciteit op aan drogergebruik. Dat is écht veel, het produceert ook nog eens warmte. En het is ook nog eens onnodig: je kunt de was ook gewoon ophangen. Dat werkt - behalve met erg vochtig weer - prima.
Oké, goedmakertje: gooi dingen die niet kapot zijn, niet zomaar weg, dat is ook niet duurzaam. Maar wellicht kun je iemand anders die geen geld heeft voor een droger blij maken met het apparaat?
2. Bedenk goed wat je nodig hebt. Heb je bijvoorbeeld die tweede koelkast/vriezer echt nodig? Ook dat is een apparaat dat veel stroom verbruikt. Kijk maar.
3. Kies - wanneer een product toch kapot gaat - ervoor om het te (laten) repareren of er niets voor in de plek te kopen. Niet alles is nodig. Heb je toch een vervanger nodig? Koop dan een energiezuinig apparaat.
4. Klinkt logisch, maar wordt toch vergeten: doe apparaten of lichten uit die je niet gebruikt.
5. Zet je thermostaat een graadje lager. En is er niemand thuis, zet je thermostaat dan op 15 graden. Dat scheelt echt in je stookkosten én zo verbruik je toch weer minder energie.
6. Koop geen airco. Een airco is wereldwijd het apparaat dat de grootste impact op het klimaat heeft. In plaats daarvan kan je ook de ramen opendoen (ARKO – alle ramen kunnen open - haha) of de ramen en gordijnen juist dicht houden als het overdag erg warm wordt.
7. De vraag over de vaatwasser is best wel complex: de vaatwasser gebruikt veel water, maar soms is handwas juist slechter voor het milieu. Gelukkig schreef Milieu Centraal er een blog over.
8. Kies voor Groene Stroom. En dan echte Groene Stroom, niet grijze stroom met een groen certificaat. Greenpeace maakt bijvoorbeeld een lijst met groene stroomaanbieders die heel behulpzaam is. Wil je weten waar je op moet letten? Dit filmpje legt het uit:
Heb jij nog tips voor een duurzaam huishouden? Laat het me weten via redactie@lazarus.nl of via onze social-mediakanalen.