Zo leer je je tiener omgaan met geld
2 oktober 2019 · 14:10
Update: 19 november 2024 · 16:11
Onze dochter van 14 krijgt sinds een aantal maanden kleedgeld. Het lijkt erop dat ze een gat in haar hand heeft: na één middagje shoppen is al het geld erdoorheen. Ze vraagt nu om meer zakgeld, maar dat lijkt me geen oplossing. Hoe help ik haar beter met geld om te gaan?
Jouw dochter lijkt me inderdaad geen Dagobert Duck, als ik het zo lees. Belangrijk dus om je tiener te helpen niet alleen een ‘spender’, maar ook een spaarder te worden. Hoe leer je haar met een beperkt, vast bedrag de maand door te komen? Hoe kan ze haar wensen afstemmen op haar inkomsten en het verschil zien tussen wat nodig is en wat ze graag zou willen?
Spijt van die broek
Wat vooral belangrijk is: geef het goede voorbeeld. Laat je tiener zien hoe jij zélf financiële wensen en mogelijkheden tegen elkaar afweegt. De kans is dan groter dat je kind dat later ook kan. Op welke manier wordt er bij jullie thuis gesproken over betalingen, geld lenen en sparen? Hoeveel openheid van zaken wil je geven over het ouderlijk huishoudboekje? Leren omgaan met geld betekent ook dat tieners fouten mogen maken. Spijt krijgen van die broek in de uitverkoop, bijvoorbeeld. Het helpt voorkomen dat je kind later in financiële problemen raakt door een verkeerde keuze. Zak- en kleedgeld zijn mooie middelen om goed met je financiën te leren omgaan.
Tips
- Hoeveel zakgeld je geeft, is afhankelijk van je gezinsbudget en de leeftijd van je kind. Op Nibud staan goede richtlijnen en tips.
- Bespreek waar je kind het zak- en kleedgeld wel en niet aan mag uitgeven. Bespreek met je puber wat jij als ouder betaalt en wat je kind zelf betaalt, zodat hier geen discussies over ontstaan.
- Waarom niet als oefening een soort ‘huishoudboekje’ bijhouden? Het is leerzaam voor je tiener om ergens te noteren waar hij of zij de eigen euro’s aan uitgeeft.
- Leer je puber om wat geld te sparen, bijvoorbeeld voor een nieuwe mobiel of het rijbewijs. Bespreek met elkaar hoe je een deel van het zakgeld opzij kunt zetten. Je kunt bij veel bankrekeningen digitale spaarpotjes aanmaken: lekker handig en overzichtelijk.
- Praat over het risico van geld lenen en over de vraag waarom online shoppen op afbetaling zo tricky is.
- Als je tiener meer geld nodig heeft omdat hij of zij ergens voor spaart, adviseer dan een bijbaantje. Denk aan vakkenvullen, oppassen bij de buren of het bezorgen van kranten of reclamefolders.
- Leer je kind een beetje ondernemen. Waarom geen kleding kopen en verkopen via platforms als United Wardrobe of Marktplaats?
- Ontmasker samen de reclameverleidingen. Waarom praat die YouTuber zo vaak over dat kledingmerk; zit er soms een sponsor achter?
- Betrek je tieners bij de goede doelen die jullie als gezin steunen. Je dochter hoeft niet direct haar tienden te geven van haar zakgeld, maar laat zien dat ‘in geloof geven’ mooie dingen kan bewerkstelligen.
- Doe samen met je kind de geldtype-test op Scholieren.com en bespreek de uitkomst.