Zo komen jouw goede voornemens uit
4 januari 2021 · 08:52
Update: 15 november 2024 · 09:56
Het hoort er een beetje bij: het nieuwe jaar met goede voornemens beginnen. Toch komt er vaak weinig van terecht. Carianne Ros geeft tips om van voornemens een succes te maken.
We zijn net begonnen met een nieuw jaar. Veel mensen schrijven hun ‘goede voornemens’ op. Leuk om te doen; het geeft energie en een richting aan je leven. Alleen, heeft het ook zin? Aangezien de meeste goede voornemens al binnen een maand gestrand zijn…
Stel nou dat we het ‘goede voornemen-verhaal’ vanuit Gods perspectief bekijken: zou Hij blij worden van al die gestrande goede voornemens? Of zou Hij willen dat we (met zijn hulp!) werkelijk iets gaan doen aan onze slechte gewoonten en onhebbelijkheden?
1. Kies het juiste goede voornemen
Stel dat God jou zou vragen een goed voornemen te verzinnen. Iets waarin Hij jou dit jaar mag veranderen, zodat je meer op Jezus gaat lijken. Welk ene ‘ding’ zou jij kiezen? Meer geduld ontwikkelen? Beter luisteren naar je kinderen? Mindere knorrig en chagrijnig reageren, maar juist liefdevol? Stoppen met porno kijken? Vaker tijd met God doorbrengen?
En als je stil wordt en het aan God zou vragen, wat denk je dan dat de Heilige Geest in je hart fluistert… wat zou God graag in jouw leven willen veranderen? God heeft zo vaak een groter plan voor ons leven dan wij zelf kunnen bedenken. Het probleem is alleen dat we snel geneigd zijn om het in te vullen zoals wij denken dat het moet gaan.
Wat zou er gebeuren wanneer God dit jaar écht het stuur mag hebben in jouw leven?
2. Maak je voornemen tot een doel
Het probleem van een goed voornemen, is dat het niet krachtig genoeg is. Wij mensen zijn niet goed in goede voornemens en zeker niet wanneer het gaat om geestelijke-groei-voornemens, omdat, zoals Paulus het zo mooi zegt: ‘onze geest wel gewillig is, maar ons vlees zwak’ (Romeinen 6:14-25). Dus we hebben iets nodig om door dat ‘vlees’ heen te breken om werkelijk dingen ten goede te kunnen veranderen in ons leven.
Het stellen van een doel is sterker, omdat het geen vage intentie is, maar omdat het je inzicht geeft in het resultaat wat je wilt bereiken. Denk er eens over na hoe je leven er over een jaar uit zou zien als je dit doel niet zou bereiken… hoe voelt dat? Wat doe je dan? Hoe spreek je? En wat is het effect ervan op je geliefden?
Neem nu hetzelfde doel in gedachten en denk erover na hoe je leven er over een jaar uit zou kunnen zien wanneer je dit doel wel behaald zou hebben… Hoe is dat voor jou en je geliefden? Wat is het verschil? Voel je de noodzaak van het werkelijk willen veranderen?
Als je een doel stelt, zorg er dan voor dat het een aantrekkelijk doel is, iets wat je ook daadwerkelijk zou willen bereiken. Dus ga jezelf geen dingen verbieden, maar denk juist na over alles wat je wél mag en wél wilt doen, zodat je je doel kunt bereiken. Verzin vervolgens kleine stapjes die je grote doel behapbaar maken. En maak je doel meetbaar, zodat je kunt bijhouden of je op de goede weg blijft.
Wat zijn de positieve effecten op je leven en op dat van je geliefden wanneer je dit doel bereikt?
3. Vraag om hulp
Niemand kan in zijn of haar eentje grote doelen bereiken. Iedereen die doelen heeft bereikt heeft op een bepaald punt hulp gehad. En er zijn twee methodes om hulp te krijgen: je kunt wachten totdat iemand het je aanbiedt, of je kunt er zelf om vragen… Er zelf om vragen is een proactieve manier van leven en het geeft je meer energie en vreugde. Dus: wie zou jou kunnen helpen bij het bereiken van je doel? Dit kan een gunst zijn, maar je kunt er ook mensen voor inhuren die je gaan helpen.
En het meest belangrijk: vraag de Heilige Geest om je stap voor stap te helpen. Bid om wijsheid, om inzicht, om hulp bij het maken van beslissingen en leer te luisteren naar zijn zachte fluisteren. En vraag mensen om voor je te bidden. Zorg dat er mensen zijn aan wie je verantwoording kunt afleggen dat je op de goede weg bent.
Hoe zou de Heilige Geest jou willen en kunnen helpen in jouw veranderproces?
Ik bid je een zeer gezegend nieuwjaar toe!