Ziekte, seks, geweld en twijfel: wat zegt de Bijbel hierover?
6 december 2024 · 10:26
Update:23 december 2024 · 15:31
Sommige onderwerpen in de Bijbel roepen diepe vragen op en kunnen ongemakkelijk of zelfs pijnlijk zijn. Op deze pagina vind je podcastafleveringen waarin deze uitdagende thema’s centraal. We snijden onderwerpen aan die zowel relevant als complex zijn en waar je misschien al langer mee worstelt. Ben je niet bang om de diepte in te gaan? Of zoek je naar hoop en helderheid in moeilijke vragen? Scroll dan snel naar de afleveringen hieronder.
Luister nu
- Luister nu
Afl. 2 - Is de Bijbel het Woord van God of mensenwerk?
Christenen geloven dat de Bijbel het Woord van God is maar wat wordt daarmee bedoeld? De Bijbel is namelijk niet uit de hemel komen vallen of door een engel gedicteerd. Mensen hebben de Bijbel opgeschreven en waar mensen werken, worden fouten gemaakt. Geldt dit ook voor de Bijbel en hoe ga je daarmee om?
- Luister nu
Afl. 6 - Is de Bijbel een gewelddadig boek?
Wat moet je met al dat geweld in de Bijbel? En dan vooral als het God zelf is die tot dat geweld oproept, zoals in het Bijbelboek Jozua. Hoe ging de kerk door de geschiedenis om met dit soort teksten en wat kunnen wij daarvan leren? David Boogerd praat erover met theoloog Stefan Paas.
- Luister nu
Afl. 9 - Is de Bijbel vrouwonvriendelijk?
De Bijbel is geschreven door mannen en vrouwen spelen een ondergeschikte, niet gelijkwaardige rol. Wat klopt er van dit beeld? Is de Bijbel een vrouwonvriendelijk boek? Journalist David Boogerd vraagt het theoloog Almatine Leene; zij promoveerde op dit onderwerp.
- Luister nu
Afl. 15 - Hemel, hel en het leven na de dood
Veel christenen geloven dat je ziel naar de hemel gaat als je sterft, maar is dat wel wat de Bijbel leert? Wat zegt de Bijbel over de hemel, de hel en het leven na de dood? David Boogerd spreekt erover met theoloog Arnold Huijgen.
- Luister nu
Afl. 16 - Seks in de Bijbel
De Bijbel heeft het imago van een preuts boek. Een boek waarin seks als iets vies en gevaarlijks wordt neergezet. Maar is dat imago wel terecht? Zou het kunnen dat seks in de Bijbel juist een hogere status heeft dan in onze seculiere, liberale cultuur? Journalist David Boogerd vraagt het theoloog Almatine Leene.
- Luister nu
Afl. 21 - Heeft de Bijbel een antwoord op het lijden?
Welke verklaringen worden in de Bijbel gegeven voor het lijden in de wereld? David Boogerd bespreekt het met theoloog Margriet van der Kooi.
- Luister nu
Afl. 24 - Heeft bidden zin?
Wat leert de Bijbel over bidden? Hoe doe je het op een manier dat het niet saai is? En heeft bidden zin? Journalist David Boogerd vraagt het theoloog Almatine Leene, die vertelt 'onophoudelijk te bidden'. Aan de hand van verrassende voorbeelden uit de Bijbel wordt duidelijker wat bidden is en hoe je het kan vormgeven.
- Luister nu
Afl. 25 - Is de Bijbel historisch betrouwbaar?
Hoe historisch betrouwbaar zijn de verhalen die in de Bijbel staan? Is er historisch bewijs voor Abraham of de uittocht uit Egypte? Of misschien belangrijker nog: Jezus? Is de Bijbel historisch betrouwbaar en helpt geschiedenis ons de Bijbel beter te lezen? David spreekt hierover met Koert van Bekkum (hoogleraar Oude Testament).
- Luister nu
Afl. 31 - Wat moeten we met al die wetten in de Bijbel?
In de Bijbel staan 613 wetten. Waarom laten de meeste christenen de wetten links liggen? Wat moeten we met rare en ogenschijnlijk barbaarse wetten? En welke mooie wetten komen we in de Bijbel tegen?
- Luister nu
Afl. 33 - Oorlog in de Bijbel
De Bijbel is doordrenkt van oorlog. Zijn er Bijbelse situaties die lijken op wat er nu in Oekraïne gebeurt? Wat staat er in de opvallende oorlogswetten van de Bijbel? En hoe verhoudt de oorlogszucht in de Bijbel zich tot de vredelievende woorden van Jezus? Waar vinden we hoop? David Boogerd vraagt het Arnold Huijgen.
- Luister nu
Afl. 50 - Gaat de Bijbel samen met wetenschap?
Heeft wetenschap de Bijbel ontkracht? Laten ontdekkingen als de oerknal en de evolutietheorie zien dat de Bijbel het fout heeft als het gaat om het ontstaan van de kosmos? David Boogerd gaat in gesprek met Gijsbert van den Brink, hoogleraar Theologie & Wetenschap aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.
- Luister nu
Afl. 65 - Depressiviteit in de Bijbel
Het aantal mensen met burn-outs en depressies stijgt al jaren in Nederland. Is dit een typisch probleem van onze moderne tijd? Of komen depressies ook al voor in de Bijbel? En zo ja, wat leren deze verhalen ons dan over hoe wij het beste kunnen omgaan met depressiviteit? David Boogerd vraagt het Margriet van der Kooi.
- Luister nu
Afl. 69 - Heeft God een plan voor je leven?
Heeft God een plan met je leven? Het is de meest gestelde vraag van luisteraars van deze podcast. Welke bijbelse grond hebben we om ook te mogen bidden voor onze eigen dagelijkse zorgen zoals onze baan, het vinden van een huis of financiële problemen? Houdt God zich wel bezig met persoonlijke individuele vragen en wensen?
- Luister nu
Afl. 78 - Huwelijk (en scheiding) in de Bijbel
Van het scheppingsverhaal tot de bruiloft van het Lam in Openbaring: de Bijbel staat vol van verhalen, voorschriften en poëtische beelden over het huwelijk. Maar het roept ook vragen op. Wat is een ‘Bijbels huwelijk’? En wat te denken van scheiden en de rolverdeling tussen man/vrouw?
- Luister nu
Afl. 99 - De zin van ziekte in de Bijbel
Een thema waar we misschien liever niet over praten, maar in de Bijbel kan je er simpelweg niet omheen: ziekte. Het komt op vele manieren voor in de Bijbel. Hoe moeten we omgaan met ziekte? Zit er een goddelijke bedoeling achter? En waarom is Jezus er ook zoveel mee bezig? David Boogerd spreekt erover met Alain Verheij.
- Luister nu
Afl. 104 - Mystiek en godservaringen in de Bijbel
De Bijbel is een bibliotheek vol verhalen van mensen die iets van God hebben ervaren, gezien, gehoord en geproefd. Deze mystieke dimensie van de Bijbel nodigt ons uit om onszelf, onze naasten en God op een diepere manier te leren kennen. David Boogerd en Catharinus van den Berg gaan erover in gesprek.
- Luister nu
Afl. 109 - Als God zwijgt...
Vrijwel iedere gelovige gaat wel eens door een moeilijke periode waarin God lijkt te zwijgen. Is Hij er wel? Bestaat Hij wel? Gelukkig hebben we de Bijbel aan onze kant, want deze ervaringen van Gods afwezigheid zijn niet onbekend voor de Bijbelse personen en schrijvers. Wat kunnen we daaruit leren?
- Luister nu
Afl. 111 - Eenzaamheid in de Bijbel
Eenzaamheid is iets van allen tijden, zien we in de Bijbel. Maar de Bijbel laat ook zien dat eenzaamheid veel dieper gaat dan we denken en dat het ten diepste iedereen aangaat. Wat kunnen we leren over de gevolgen van - en de mogelijke remedies tegen - eenzaamheid?
Dit kan je verwachten
Wat moeten we bijvoorbeeld denken van geweld in de Bijbel? In aflevering 6 en 33 bespreken we uitgebreid hoe oorlog en gewelddadige teksten passen binnen een verhaal over een liefdevolle God.
Seks en relaties komen aan bod in aflevering 16 en 78. Daarbij is zowel aandacht voor de schoonheid als voor de gebrokenheid die deze onderwerpen kunnen oproepen.
En hoe zit het met ziekte, depressiviteit en lijden? Afleveringen 21, 65 en 99 gaan op zoek naar antwoorden op de vraag hoe de Bijbel ons helpt omgaan met deze donkere periodes in het leven.
Ook grote theologische vragen komen aan bod. Is de Bijbel historisch betrouwbaar? (aflevering 25). Hoe zit het met hemel, hel en het leven na de dood? (aflevering 15). En heeft bidden zin? (aflevering 24). Daarnaast gaat aflevering 50 in op het spanningsveld tussen wetenschap en geloof.
Ontdek meer categorieën
Dit artikel hoort bij de podcast
Dit is de Bijbel | Leer de Bijbel kennen