Zes verschíllende achtergronden met dezélfde overtuiging
13 mei 2022 · 11:25
Update:19 november 2024 · 14:26
Nederland is in enkele decennia een grótendeels seculier land geworden. Bijna 70 procent van de Nederlanders gelooft niet, of niet méér, in God. Maar wíe zijn de mensen die nog wél in een persoonlijke God geloven? En hoe zijn zij daarvan overtuigd geraakt? Wat is de wég die zij gegáán zijn, en wat heeft gemáákt dat ze uitéindelijk de sprong In het diepe genómen hebben?
In het Diepe is een podcastserie van Eerst Dit. Wilfred van Rijn, theoloog en één van de initiatiefnemers van Eerst dit, spreekt met gasten die uit totáál verschíllende achtergronden tóch tot dezélfde overtuiging zijn gekomen: God bestáát.
Aflevering 1: Clara Sies
De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.
In deze aflevering spreekt Wilfred met de oprichter van ‘Voedselbank Nederland’ Clara Sies. Clara wordt geboren als dochter van Joodse ouders, die getraumatiseerd uit de oorlog komen. Ze groeit op in een Joods tehuis, waar ze ieder Joods feest meeviert. Na vele omzwervingen in tehuizen en pleeggezinnen, komt ze in een christelijk nest terecht. Ook haar grote liefde Sjaak blijkt christen te zijn. Alleen, in Joodse kringen betekent ‘christen worden’ hoogverraad, maar Clara kan er níet meer onderuit.
Aflevering 2: Zmnako Karem
Bestuurskundige Zmnako Karèm groeit op in het Islamitische Koerdistan. Als zoon van een veehandelaar ziet hij zijn vader – vooral tijdens het offerfeest – goede zaken doen. Iedere morgen leest zijn moeder voor uit de Koran, maar Zmnako kan niet geloven in een God die zo mysterieus blijft en zo veel lijden toestaat. ‘Als je bestaat, laat me je dan zien?’, daagt hij God uit. Als Zmnako op zijn 13e naar Nederland moet vluchten, wordt hij omringd door christenen. Het verhaal dat God als mens naar de wereld is gekomen om zichzelf op te offeren, raakt hem diep. Kan hij wel in zó’n God geloven? Vandaag spreek ik met hem.
Aflevering 3: Shakyra Kruijsman
Vandaag heb ik een gesprek met Shakyra Kruijsman. Als jong meisje ziet Shakyra op videoband hoe haar leven in een reageerbuis ontstond. Dat ze in haar ogen is gemaakt door de dokter, maakt dat geloven in een God niet eens een optie voor haar is. Een bijna-doodervaring brengt Shakyra bij iets dat lijkt op de poort van de hemel. En als ze via Tinder op slag verliefd wordt op de christelijke Niels, móet ze de zoektocht wel aangaan. Zou er dan tóch een reden zijn voor haar bestaan?
Aflevering 4: Emanuel Rutten
Vandaag spreek ik met wiskundige en filosoof Emanuel Rutten. Emanuel wordt katholiek opgevoed, maar verdwijnt als jochie geruisloos uit de kerk. Als student vindt hij religie zo’n onzin, dat zichzelf ‘atheïst’ noemen al te veel eer is. Totdat hij tijdens een filosofiecursus in aanraking komt met de woorden van Augustinus, die een verpletterende indruk op hem maken. Als hij de Evangelisten erop naslaat en leest over Jezus van Nazareth, weet hij: Hier wil ik onderdeel van uitmaken.
Aflevering 5: Marvin de Fretes
Vandaag heb ik een gesprek met marketeer Marvin de Fretes. Marvin mist al heel lang ‘iets’. Hij zoekt het overal: van boeddisme en hindoeisme tot aura’s, kristallen en chakra’s. New Age wordt de rode draad in zijn leven. Totdat Marvin hij in een nieuwe baan door gesprekken met collega’s nieuwsgierig wordt gemaakt naar het christelijk geloof. Tijdens een avond lang getuigenissen kijken op YouTube ontdekt Marvin waar hij al die tijd al naar zocht. Via Google vindt hij zijn allereerste gebed.
Aflevering 6: Ada den Balvert
‘Vederlicht protestants’, zo noemt de gepensioneerde bedrijfsarts Ada den Balvert haar opvoeding. Ze heeft niks met het geloof. Maar als haar man Jan plotseling overlijdt, hoopt ze dat er iets is waar hij kan zijn. Ze is intens verdrietig, vertelt Jan nog steeds alles en denkt zijn stem te horen. Nadat ze in een donkere crypte een kaarsje voor hem aansteekt, stroomt er plotseling iets bij haar naar binnen. Direct weet ze het zeker: dit moet God zijn. Vandaag spréék ik hierover met Ada.
Dit artikel hoort bij de podcast
Eerst Dit / In het diepe