Zelf bloemen drogen? Zo doe je het
2 juli 2021 · 11:08
Update: 15 november 2024 · 11:09
Droogbloemen zijn enorm populair. Niet zo gek, het ziet er prachtig uit en je hebt er lang plezier van. Je kunt prachtige droogbloemen of droogboeketten kopen, maar hoe leuk is het om zelf een mooi droogboeket te maken? Anneclaire Braaksma-Vonk van bloemenatelier Lily-Rose vertelt je hoe je zelf bloemen kunt drogen.
Plukken maar! Uit de tuin, pluktuin of gewoon langs de kant van de weg. Overal zijn bloemen en grassen te vinden die je kunt drogen. En als er geen bloemen om te plukken zijn, kun je ook gewoon verse bloemen halen bij de bloemist.
Er zijn verschillende manieren om langer van bloemen te genieten. Zo kun je bloemen laten drogen tussen een boek en daarna inlijsten. Of je kunt ze zelfs in de magnetron drogen met een speciale droogpers.
Welke bloemen kun je drogen?
Heb jij geen idee welke bloemen je kunt gebruiken om te drogen? Geen nood. Hieronder vind je een lijst met welke bloemen je kunt drogen.
Bloemen uit de (pluk)tuin
- Allium (uienbollen)
- Rozen
- Hortensia
- Judaspenning
- Lavendel
- Helichrysum (strobloemen)
- Pampas
- Juffertje-in-‘t-groen
Bloemen uit de natuur
- Allerlei soorten grassen (er zijn meer dan 100 soorten!)
- Rietpluimen
- Fluitenkruid
- Korenbloem
- Papaver (klaprozen zonder blad, of met blad tussen een boek)
Bloemen van de bloemist
- Eucalyptus
- Gipskruid
- Craspedia (trommelstokjes)
- Lampionnetjes
DIY: zo droog je je bloemen
Stap 1
Haal alle blaadjes van de steel zodat je alleen de knop overhoudt en bind de bloemen met een touwtje of binddraad bij elkaar in kleine bossen. Bind de bloemen alleen per soort bij elkaar. Zorg ervoor dat de bosjes niet te groot worden, anders kunnen ze gaan schimmelen. Knip alle bloemen of grassen op gelijke hoogte.
Stap 2
Hang de bloemen ondersteboven op een donkere plaats die je goed kan ventileren. Een goede plek is hiervoor is bijvoorbeeld de zolder of de voorraadkast. Hang de verschillende bundels niet te dicht op elkaar, zodat ze voldoende lucht krijgen. Je kunt de bosjes bloemen aan een speciaal daarvoor gemaakt droogrek hangen, maar aan een touw of kapstok kan ook prima.
Stap 3
De meeste bloemen en grassen moeten ongeveer twee weken drogen, afhankelijk van het soort en hoe donker en droog ze hangen. Sommige grassen zijn na een week al goed. Om te testen of je er al een boeket van kunt maken, kun je ze het beste een paar uur in een vaas zetten. Als ze gaan hangen, kun je ze nog even ophangen en verder laten drogen. Blijven ze mooi rechtop staan, dan zijn ze klaar om lang te genieten van een vaas vol zelf gedroogde bloemen!
Tip
Spuit een beetje haarlak op de droogbloemen en grassen, dan vallen ze minder uit.
Beeld: Bloemenatelier Lily-Rose
Kun je geen genoeg krijgen van bloemen? Willine creëerde haar eigen pluktuin. Lees hoe: ‘Mijn pluktuin is een bloemenverzameling die nooit af is’