'Ze zetten me als klein jongetje op tafel met een touw om mijn nek'
17 januari 2025 · 11:00
Update: 20 januari 2025 · 13:52
Afwijzing tekende Franks leven vanaf het begin. Geboren uit een verboden liefde en verstoten door zijn familie, verstopte hij angst achter woede en bouwde muren om zijn hart. Maar hoe breek je los van een verleden dat je nooit hebt kunnen ontvluchten?
Angst. Woede. Mishandeling. Het zijn de bouwstenen van Franks leven vanaf zijn vroegste herinneringen. Frank werd geboren als gevolg van een affaire tussen zijn moeder en een man van Turkse komaf, waardoor hij veel donkerder was dan zijn twee oudere, blonde broers. Dit leidde tot afwijzing door zijn moeder en de rest van de familie. Eén van zijn meest traumatische momenten speelt zich af op vijfjarige leeftijd, wanneer zijn grootouders hem op een tafel zetten, een touw om zijn nek knopen en zeggen: "We kunnen het ook zo doen, dan zijn we er vanaf."
Die angst, die Frank toen voelde, zou hem zijn hele jeugd en volwassenheid blijven achtervolgen. Frank was anders, ongewenst en werd uiteindelijk afgestaan voor adoptie. Hij groeide op met een diepgeworteld gevoel van onzekerheid en afwijzing.
Terugkijken: 'De Verandering' met Frank de Haan
"Dat moment op die tafel heeft me kapot gemaakt," vertelt Frank. "De angst, het gevoel dat je niet gewenst bent, raak je niet zomaar kwijt. Het heeft mijn hele leven bepaald. Ik was constant op zoek naar bevestiging, maar tegelijk bouwde ik muren om mezelf te beschermen. Het was alsof ik altijd klaar stond om te vechten."
Ik hoorde altijd afwijzing
Frank werd geadopteerd, maar zijn adoptieouders waren zich niet bewust van de zware trauma’s die hij al had meegemaakt. Ze gaven hem een nieuw thuis, maar konden zijn diepe angst voor afwijzing niet wegnemen. Hij gedroeg zich rebels en agressief als een beschermingsmechanisme, wat leidde tot veel spanningen.
In De Verandering deelt Frank hoe hij een muur van woede en agressie bouwde om zichzelf te beschermen. Zijn jeugd, zijn tijd bij de marechaussee en landmacht – allemaal werden ze gekenmerkt door vechten en vluchten. Maar achter het masker schuilde een kwetsbare man die snakte naar liefde. Zijn vrouw Danny, die de pijn achter zijn harde houding herkende, vertelt over de worsteling binnen hun relatie. "Hij was dominant en boos. Ik snapte hem gewoon niet."
Frank zelf blikt terug op die periode: "Ik was continu op mijn hoede, alsof ik elk moment kon worden aangevallen. Het ging er niet om wat iemand echt zei of deed – ik hoorde altijd afwijzing. Straf was voor mij afwijzing, en ik was altijd bang voor straf."
Op een dag komt Frank op een kruispunt dat zijn leven voorgoed zal veranderen. Hij beschrijft een onverwachte ervaring waarin alles wat hem jarenlang gevangenhield, begint te breken. Maar wat was de drijvende kracht achter zijn bevrijding? En hoe vond hij de moed om zijn verleden onder ogen te zien en zichzelf eindelijk te accepteren?
De weergave van Facebook vereist jouw toestemming voor social media cookies.
Meest gelezen
- Verliefd worden op een ex-gedetineerde: ‘Er zit een heel mens achter ‘de daad’, leer die eens kennen’
Hel of Hotel, te zien op NPO Start
Verliefd worden op een ex-gedetineerde: ‘Er zit een heel mens achter ‘de daad’, leer die eens kennen’
- Gerrit (24) ontwikkelde een eigen datingsite
'Soekt en gij zult vinden'
Gerrit (24) ontwikkelde een eigen datingsite
- Josianne verhuisde met haar gezin naar Sierra Leone: ‘Tijd voor elkaar vrijmaken kan een uitdaging zijn’
Aan boord op de Global Mercy
Josianne verhuisde met haar gezin naar Sierra Leone: ‘Tijd voor elkaar vrijmaken kan een uitdaging zijn’
Lees ook
- ‘Ik zei dat ik mijn hele gezin wilde vermoorden’
Bas van Waas in 'De verandering':
‘Ik zei dat ik mijn hele gezin wilde vermoorden’
- Film 'Iedereen is van de wereld', over een inspirerende actie van een zieke tiener
Nu in de bioscoop
Film 'Iedereen is van de wereld', over een inspirerende actie van een zieke tiener
- Waarom een vrouwenhart anders werkt
‘We denken al snel dat we overdrijven’
Waarom een vrouwenhart anders werkt