Sluit je aan

Inloggen bij eo

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Uitgelichte afbeelding

‘Ze kunnen mijn kinderen afpakken als ze over mij te weten komen’

20 februari 2023 · 15:36

Update: 20 februari 2023 · 16:19

Maleisië is dankzij haar prachtige natuur een populair vakantieland. Maar wie verder kijkt, ontdekt ook een rauwe andere kant. Wie in Maleisië als christen is geboren, kan zonder al te veel problemen zijn geloof uitoefenen. Maar inwoners die officieel geregistreerd staan als moslim, mogen van de overheid geen christen worden. Wie dat wel doet, wordt streng gestraft…

Om die reden zijn Amy* en haar moeder Katharina* ‘undercover christen’. Ze staan geregistreerd als moslim, maar hangen het christelijk geloof aan. Dat is niet zonder risico: “Ze kunnen mijn kinderen afpakken als ze over mij te weten komen”, zegt Amy. “De overheid kan ze zo afpakken, omdat ik als christen geen geschikte moeder zou zijn.” Amy sprak er al over met haar man, die geen Maleisiër is. Ze sprak met hem af: "Als er iets met mij gebeurt: verlaat het land dan, samen met de kinderen.”

‘Ik mocht zelfs zijn begrafenis niet bijwonen’

Katharina’s vader was imam. Toen hij ontdekte dat zijn dochter meer geïnteresseerd was in het christendom, gooide hij haar gelijk het huis uit. “Ik moest verhuizen naar een andere stad. Het heeft me jaren gekost om de moed te verzamelen om ze te bellen en te bezoeken. Maar elke keer als ik naar het huis van mijn ouders ging, waren ze er niet. Het huis zat op slot. Ik heb ze vele jaren niet meer gezien.” En toen haar vader overleed, kon ze geen afscheid van hem nemen: “Ik mocht zelfs de begrafenis niet bijwonen.”

Christenen vermist

“Veel vrienden uit onze christelijke groep zijn vermist”, vertelt Katharina in het tv-programma Vervolgd. “Ze werden ondervraagd en meegenomen naar een heropvoedingskamp en ze kwamen nooit meer terug.” De Maleisische vertelt hoe enkelen uit de kampen wisten te ontsnappen. “Ze zijn teruggekomen met verhalen dat ze werden gemarteld, brandwonden kregen door sigaretten en met een zweep werden geslagen. Puur om wat ze geloofden.”

Politiek spel

De oorzaak van deze ingewikkelde situatie is het unieke rechtssysteem van Maleisië. Het land kent namelijk twee wetten: de grondwet en de sharia-wet. Maar waarom zit het systeem zo in elkaar? Politiek wetenschapper Azmil vertelt hoe twee politieke partijen in het land proberen om de stem van het islamitische volk te winnen. “Ze willen laten zien wie van hen het meest islamitisch is. Dat is de reden van de islamiseringsgolf.”

De rol van de overheid

Deze islamiseringsgolf treft mensen op allerlei manieren. Wie zich bekeert tot het christendom wordt achtergesteld of erger: opgepakt en vermoord. In Vervolgd ontmoet presentator Jurjen ten Brinke enkele christenen uit het noorden van Maleisië. Sinds zij zich tot het christendom bekeerden, doet de overheid niets voor hen. Pas wanneer ze zich tot de islam bekeren, krijgen ze elektriciteit, goede wegen en huizen.

Van straat geplukt

Nog groter zijn de gevolgen voor hen die mensen in aanraking brengen met het christendom. Zo werd een pastor onlangs letterlijk van straat geplukt: hij werd klemgereden en meegenomen. Sindsdien is er niets meer van hem vernomen. Ook enkele andere pastors zijn vermist. Wanneer Jurjen een collega-pastor bezoekt, stelt hij hem op de man af een indringende vraag: “Verwacht je dat ze nog leven?”. Het antwoord laat weinig ruimte voor geruststelling: “Nee”.

* Amy en Katharina zijn niet hun echte namen. Vanwege veiligheidsredenen hebben moeder en dochter voor dit interview fictieve namen gebruikt.

Wil je meer weten over de christenvervolging in Maleisië? Kijk de derde aflevering van Vervolgd nu op NPO Start
Vervolgd
Vervolgd

Dit artikel hoort bij het programma

Vervolgd

Neem een koekje.

Jammer! Door je cookie-instellingen kan je dit deel van de site niet zien. Als je meer cookies accepteert, kan je dit deel wel zien.

Toestemmingen aanpassen