Dit wil je proeven: zalig zoete kerstrecepten
27 november 2023 · 12:53
Update: 5 december 2023 · 12:56
Houd het koude weer buiten, steek de haard aan en geef je over aan gember, chocolade en kaneel. Enkele belangrijke smaakmakers voor de lekkerste zoetigheden in de winter, volgens Colette Dike, die deze heerlijke recepten met ons deelt.
Fooddeco chocolademelk
Ingrediënten
Voor 4 grote of 6 kleine mokken
- 1 blikje (400 ml) kokosmelk
- 600 ml amandelmelk, ongezoet
- 1 tl honing
- bosje (10 g) verse basilicum
- mespunt zout
- 200 g pure chocolade, heel fijngehakt
- 1½-2 el vanillearoma
- Toppings (zoals op de foto): chocoladedonuts, sterrensprinkles, zoute pretzels, koekjes, sterretjes, slagroom en rietjes
Nog lekkerder wordt chocolademelk als je hem in de melkopschuimer (voor de cappuccino) luchtig klopt
Bereiding
1. Zet een braadpan met dikke bodem (het liefst eentje van gietijzer) op het vuur en voeg de kokosmelk, amandelmelk, honing, de verse basilicum en een mespunt zout toe. Verwarm de melk en zet het vuur weer uit als de melk aan de zijkanten begint te borrelen. Voeg de chocolade en het vanillearoma toe.
2. Laat de pure chocolade smelten in de warme melk en roer de chocolademelk goed door. Gebruik eventueel een garde. Verwijder de basilicum en schuim de chocolademelk – per kop – op in een melkopschuimer. Verdeel de chocolademelk over vier of zes mokken of – zoals op de foto – over mooie glazen. Voeg toppings naar keuze toe.
Basilicum wordt ook wel koningskruid genoemd. In combinatie met chocolade een onverwacht en verrassend smaakbommetje. Het geeft de ‘hot coco’ een frisse touch. Bewaar je wat van de chocolademelk voor een later moment? Laat dan de blaadjes basilicum in de chocolademelk zitten, zodat ze nog meer smaak kunnen afgeven. Haal ze er voor het serveren wel uit. Met honing kun je de chocolademelk wat zoeter maken.
IJssandwich
Speculaasjes zijn toch wel echt de koekjes van dit seizoen. Deze ijssandwiches zijn het ultieme comfortfood door het knapperige en romige effect. Serveer het basisrecept (tot en met het pureren) ook eens als milkshake of als smoothie bij het ontbijt.
Ingrediënten
Voor 10 stuks
- 4 bananen, in plakjes, overnight in de diepvries
- 100 ml amandelmelk
- 1 tl vanillearoma
- 1 tl kaneel
- 20 speculaasjes
- amandelschaafsel, goudbruin gebakken (optioneel)
Ook nodig
- bakpapier
- keukenmachine of blender
- 10 feestelijke touwtjes
Bereiding
1. Meng in een keukenmachine of blender de in plakjes bevroren banaan samen met de amandelmelk, het vanillearoma en de kaneel tot een egale massa. Schraap tussendoor wat tegen de zijkanten van de kom zit met een spatel naar beneden. Zorg dat alles goed gemengd is. Proef en voeg naar smaak extra vanillearoma en/of kaneel toe. Je kunt dit romige ijs nu al eten, maar als je de sandwiches wilt maken, moet het ijs eerst wat steviger worden. Schep daarom het mengsel in een met bakpapier beklede cakevorm en zet het ijs minimaal 3 uur in de diepvries, zodat je ijs stevig wordt en makkelijk in plakken te snijden is.
2. Snijd het ijs in tien plakken. Leg een plak ijs tussen twee speculaasjes en bind er met een feestelijk touwtje een strik omheen. Strooi er eventueel wat amandelschaafsel overheen.
3. Serveer meteen of bewaar zonder de speculaasjes in de diepvries.
Sneeuwballen
Dit zijn echte powerballetjes. De powerboost komt van de noten en pindakaas en door de toevoeging van cacaopoeder lijken het net chocoladetruffels. Op ieder moment van de dag schaamteloos snacken dus!
Ingrediënten
Voor 16 stuks
- 50 g havervlokken
- 50 g noten, ongebrand en ongezouten (pecannoten, walnoten of amandelen)
- 100 g ontpitte dadels, zacht (eventueel in water geweekt of fijngehakt)
- 1 tl vanillearoma
- ½ tl kaneel
- 50 g pindakaas
- 2 el cacaopoeder
- 2 el gesmolten kokosolie
- ca. 25 g geraspte kokos, voor het sneeuwbaleffect
Ook nodig
- keukenmachine
Bereiding
1. Maal de havervlokken en noten in een keukenmachine tot meel. Doe daarna de rest van de ingrediënten, behalve het geraspte kokos, erbij en zet de keukenmachine weer aan. Laat de machine net zolang draaien totdat er een deegbal ontstaat. Schraap tussendoor alles wat aan de randen van de kom zit met een spatel naar beneden.
2. Rol van het deeg zestien balletjes. Rol de balletjes door het geraspte kokos. Bewaar afgedekt in de ijskast.
De fantastische recepten op deze pagina en nog veel meer vind je in het boek De nieuwe winterkeuken van Colette Dike, o.a. bekend van @Fooddeco. De nieuwe winterkeuken, Colette Dike. Uitgeverij Kosmos, 144 pagina’s, hardcover, € 19,50
Receptuur, fotografie en styling: Colette Dike
Wie ben jij in het kerstverhaal?
Maria, Jozef, de herders of de wijzen... Op welk personage uit het kerstverhaal lijk jij het meest? Doe de EO-kersttest en ontdek het nu!
Dit artikel hoort bij de campagne
Waar is Jezus?