Wil je tweedehands winkelen? 10 tips voor beginners
gisteren · 10:00
Update: gisteren · 10:00
Als paddenstoelen schieten de kringloop- en vintagewinkels uit de grond. Logisch: tweedehands shoppen is duurzamer, goedkoper en avontuurlijker dan nieuwe spullen aanschaffen. Maar hoe begin je? Tien tips voor beginners in de wereld van gebruikt goed.
Meer dan de helft van de Nederlanders koopt weleens tweedehands (en dat gaat dan niet over huizen of auto’s), onderzocht Motivaction vorig jaar. Dat varieert van een boek bij het antiquariaat tot een complete huisinrichting en van een nieuw setje kleding tot een kinderfiets. Deze tips helpen je de weg te vinden in het bos van gebruikte spullen.
1. Bedenk goed wat je wilt
Niet alleen het aanbod aan, maar ook het aanbod in kringloopwinkels is gigantisch. Bedenk daarom vooraf goed wat je wilt kopen, zodat je gericht kunt zoeken. Wat voor kledingstuk of meubelstuk heb je nodig?
2. Laat dat dan weer los
Iedere kringlooptijger weet: je vindt zelden wat je zoekt. Dus ter plekke zul je een deel van je eisen los moeten laten. Laat je verrassen door wat je tegenkomt. En kijk daarbij niet alleen in de afdeling waar je spullen staan, want soms belanden items op een heel andere afdeling. Dameskleding tussen de herenkleding, lampen tussen de tv’s of een compleet servies tussen de boeken: het kan zomaar.
3. Neem de tijd
En dus kost tweedehands kopen tijd. Vaak zul je verschillende winkels langs moeten voordat je iets vindt, en binnen een winkel is het vaak speuren geblazen. Neem daarom altijd ruim de tijd en maak er een vrolijk uitje van.
4. Bekijk je item goed
Eén op de vijf mensen koopt geen tweedehands kleding omdat ze het vies vinden. Dat is negen van de tien keer onnodig: winkels checken hun kleding goed voordat ze het ophangen. Hetzelfde geldt voor meubels en elektronica. Maar toch kan zelf controleren geen kwaad. Op schade, vlekken, ontbrekende onderdelen of slecht herstelwerk.
Lynn scoort (bijna) een voorjaarsoutfit in tweedehandskledingwinkel
Lynn scoort (bijna) een voorjaarsoutfit in tweedehandskledingwinkel
5. Voel, klop, pas, test
Hoe zit de bank? Hoe fietst de fiets? Is de stof van het kledingstuk fijn? Koop niet alleen op zicht, maar voel en check goed. Bij kleding is het ook belangrijk om te passen, want een maat verandert met de jaren en verschilt per land van herkomst. Zo valt een spijkerbroek van dertig jaar geleden veel kleiner dan een nieuwe.
6. Zie de kans
Kijk door kleine beschadigingen, lelijke kleurtjes of rare modellen heen. Met een likje verf, een kleine opknapbeurt, een ander kussen of een goede poetsbeurt kan iets wat eerst lelijk leek een pracht-item worden.
7. Doe eerst de kringloop-checklist
Deze is speciaal voor de kooplustigen: beantwoord voor je iets afrekent deze vier vragen:
• Heb ik het nodig?
• Heb ik er plek voor?
• Heb ik het geld?
• Zou ik dit ook kopen als het nieuw was?
Vier keer ja? Kopen maar!
8. Of koop gewoon niks, maar leen, ruil of huur
Kopen hoeft lang niet altijd. Zo is Clothingloop.org een initiatief waarbij mensen bij elkaar in de buurt kleding aan elkaar doorgeven. Zo heb je regelmatig een nieuw setje zónder iets te kopen. Kunst aan de muur kan via lokale kunstuitleenplekken of websites als Heden.nl of IQ.nl. En wat dacht je van de bibliotheek?
9. Of kijk online
Dat kan natuurlijk via de klassieker Marktplaats, of het intens populaire Vinted voor tweedehands kleding. Maar steeds meer webshops, zoals Zalando, hebben een vintagehoekje. Voor wie eens wat anders wil een paar tips:
• Op zoek naar hippe meubels? Reliving.nl selecteert buitenkansjes. Niet altijd goedkoop, wel fijn neuzen.
• Bij Boekwinkeltjes.nl zijn honderden antiquariaten aangesloten. Het aanbod is gigantisch.
• Aap Noot Mies was een trendsetter in online kinderkleding, en heeft nog steeds een indrukwekkend aanbod: Aapnootmies-kinderkleding.com.
• Voor verzamelaars is Oldandsmiley.nl een paradijs, inclusief een glimlachwekkend aanbod aan klassiek speelgoed.
• Voor wie houdt van oude sieraden, is Secondhandnew.nl een leuk webadresje. Ook voor ‘bohemian’ dameskleding: vrolijke designs uit de jaren zestig en zeventig.
10. Steun meteen een goed doel
Kringloopwinkels zijn op zichzelf natuurlijk al een goed doel, maar door te shoppen kun je vaak ook een hulporganisatie steunen. Zo runt Dorcas 44 kringloopzaken en heeft ook Woord en Daad tientallen winkels door het hele land. Los daarvan zijn er honderden goededoelenwinkels. Dat betekent shoppen met een dubbel goed gevoel.
Meest gelezen
- Christa kreeg te maken met het vanishing twin syndroom: ‘Gelatenheid, verwarring en opluchting’
Persoonlijk verhaal
Christa kreeg te maken met het vanishing twin syndroom: ‘Gelatenheid, verwarring en opluchting’
- Column Tijs: 'Gelovigen kunnen niet zonder een eeltlaagje op hun ziel'
Tijs over de uitspraken van Mona Keijzer
Column Tijs: 'Gelovigen kunnen niet zonder een eeltlaagje op hun ziel'
- Dichter Koos Geerds: ‘Ik kan letterlijk wakker liggen over een punt of een komma’
Dichter Koos Geerds: ‘Ik kan letterlijk wakker liggen over een punt of een komma’
Lees ook
- Zou jij een dagje shoppen in tweedehandskledingwinkels?
‘Aan sommige kledingstukken hangt zelfs nog het prijskaartje’
Zou jij een dagje shoppen in tweedehandskledingwinkels?
- Strafrechtadvocaat Job Knoester: 'De dood van mijn zoontje is elke dag aanwezig'
'De Kist', 3 april, 20:27 uur, NPO 2
Strafrechtadvocaat Job Knoester: 'De dood van mijn zoontje is elke dag aanwezig'
- Sandra overleefde een ernstig motorongeluk: ‘Mijn leven wordt nooit meer wat het was’
Persoonlijk verhaal
Sandra overleefde een ernstig motorongeluk: ‘Mijn leven wordt nooit meer wat het was’