Sluit je aan

Inloggen bij eo

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Uitgelichte afbeelding

Wie is olympisch hordeloper Gregory Sedoc achter zijn grote glimlach?

19 november 2022 · 10:33

Update: 13 augustus 2024 · 14:36

Voormalig atleet Gregory Sedoc werd maar liefst 14 keer Nederlands kampioen en won drie keer Olympische prijzen. Dat hij een snelle renner is, is dan ook bekend, maar wie is hij achter dit grote succes? In 'Meer dan goud' blikt hij samen met andere oud topsporters terug naar zijn jeugd, indrukwekkende, maar ook pijnlijke momenten tijdens zijn atletiek carrière.

Gregory Sedoc is geboren in de buurt van de Oude Sintelbaan op het Amsterdam Olympiaplein. De topatleet heeft drie keer deelgenomen aan de olympische spelen. Zijn sportieve hoogtepunt vindt plaats op het EK indoor van 2007 waar hij Europees goud pakt op de 60 meter horden. In 2016 neemt hij afscheid op het EK in het olympisch stadion van Amsterdam.

Vijftien met talent

De oud-hordeloper Gregory Sedoc is op tweejarige leeftijd naar Suriname verhuisd, omdat hij hier beter behandeld kon worden voor zijn extreme eczeem klachten. Hij had ontzettende heimwee naar Nederland en is terug verhuisd toen de eczeem klachten eenmaal verdwenen waren. Sedoc barst van doorzettingsvermogen en liet zich tijdens zijn jeugd, ondanks dat hij gepest werd, niet uit het veld slaan. Zo is hij zich op 15-jarige leeftijd gekwalificeerd voor de Jeugd Olympische dagen. Dit was een moment van bevestiging én het startpunt van zijn sportcarrière. Eenmaal verhuisd naar Duitsland om zich te focussen op atletiek, werd hij op 2 maart 2007 Europees kampioen, tijdens een spannende hordeloop wedstrijd. Hij belde zijn coach Marita en riep direct: ‘Ik ga voor goud!’

Gregory Sedoc

Mijn ouders zijn voor mij mijn superhelden

Van atletiek naar werken bij defensie

Naast dat Gregory een topatleet is, heeft hij ook gewerkt als sergeant. Op 28 februari 2005 startte hij met de basisopleiding in Weerd, aan de Koninklijke Militaire School. In 2009 ging hij op werkbezoek naar Afghanistan om een marathon te organiseren. Vlak na deze meeting ging het alarm af en voordat hij het wist zag hij een massaal bloedbad, rook, paniek en chaos. Eerder stond hij op een plek waar een raket landde en is zijn Nederlandse collega te komen overlijden.

Ouders als superhelden

Wat betekend ‘Meer dan goud’ voor Gregory? Zijn ouders. Hij is ontzettend blij en dankbaar dat zijn ouders nog in leven zijn. Toen hij nog klein was, keek hij niet naar superhelden op tv, maar naar atletiekwedstrijden. Dit deed hij samen met zijn vader die hem uitlegde waar hij op moest letten. Zijn ouders zijn zijn superhelden en hij heeft een hechte band met zijn broers. Gregory heeft 1 angst: het verliezen van een van zijn ouders.

Vier verschrikkelijke jaren

Menig topsporter heeft ermee te maken: het invullen van ‘whereabouts’, waarbij je exact aangeeft waar je verblijf plekken zijn. Tijdens de sportcarrière van Gregory is hij drie ‘whereabouts’ vergeten in te vullen. Er liep een nader onderzoek hierover met helaas de uitspraak: schorsing voor een jaar. Dit leidde tot paniekaanvallen en durfde hij zijn huis niet meer uit. Eerder zou hij niet meegaan naar Moskou tijdens het wereldkampioenschap in 2013, maar heeft uiteindelijk toch hieraan deelgenomen. Het niet luisteren naar zijn lichaam heeft geleid tot een ziekenhuisverblijf van vier á vijf dagen in Moskou. Destijds werd hij gediagnostiseerd met een Burn-out en later ook met een depressie. Hiervoor heeft hij hulp gezocht bij een psycholoog en psychiater.  De mooiste gesprekken hebben hier plaats gevonden, wat geleid heeft tot grootse realisaties. In 'Meer dan goud' vertelt de Olympische kampioen Gregory over deze moeilijke vier jaar en hoe het nu met hem gaat.

kijk 'Meer dan goud' met Gregory Sedoc op zondag 20 november om 22.25 uur op NPO 1 of stream de aflevering op jouw moment via NPO Start.

Vertel eens...

Kijk jij uit naar de Olympische Spelen?

Meer dan goud
Meer dan goud

Dit artikel hoort bij het programma

Meer dan goud

Deel dit artikel: