Wie heeft recht op het krachtbeeld van Ne Kuko? Festus Toll geeft roofkunst een gezicht
6 maart 2025 · 14:30
Update: 6 maart 2025 · 15:39
In 2020 vond in het Afrika Museum in Berg en Dal een opvallende gebeurtenis plaats: Congolese activisten haalden een beeld uit de vitrine. "Ik ben hier om terug te halen wat van ons is", herhaalde restitutie-activist Mwazulu Diyabanza terwijl hij met het kunststuk naar buiten liep. Filmmaker Festus Toll zag de beelden en maakte een documentaire over het onderwerp. 'De story of Ne Kuko' zie je vanaf vanavond bij de EO op NPO 2 en NPO Start.
Voor zijn documentaire dook Festus in de verhalen en geschiedenis achter roofkunst. Hiervoor reisde hij naar Congo met 'de Robin Hood van de Afrikaanse roofkunst': Mwazulu Diyabanza. Diyabanza voert campagne voor de teruggave van Afrikaans erfgoed. Uit protest tegen kolonialisme haalt hij kunst uit Europese musea. "De voorwerpen en kunstwerken die hier staan, zijn in de koloniale tijd geplunderd uit Afrika. Wij vragen de dief nooit toestemming om terug te geven wat hij heeft gestolen."
Het standbeeld van Ne Kuko
Het verhaal van Ne Kuko begint in Congo; het land van Diyabanza's voorouders. Hier waren vroeger negen chiefs aan de macht. Koning Ne Kuko was één van hen. Ne Kuko bezat een nkisi; een spijkerbeeld dat wordt gezien als heilig en krachtig. Inwoners van Boma en de omliggende dorpen geloven dat het beeld bescherming biedt. Maar dit beeld is niet meer te vinden in Congo… Het staat nu in het Africa Museum in Tervuren (België). Hoe kwam het daar terecht?
De Congolese koningen versus de Europese handelaren
In 1875 kwam Alexandre Delcommune aan in Boma; in die tijd een belangrijke Congolese handelsstad. Hij werkte voor een Frans bedrijf dat rubber en ivoor verhandelde. De handel maakte Delcommune en veel andere nieuwkomers rijk. Maar veel dorpelingen hadden het zwaar, vertelt Festus in zijn documentaire.
Toen de chiefs van Boma besloten om de belastingen op hun handelsroutes te verhogen, ontstond een economisch conflict. De Europese handelaren besloten de chiefs aan te vallen. Tijdens deze aanval werden midden in de nacht huizen in brand gestoken. Er ontstond grote paniek. Delcommune stal het standbeeld van Ne Kuko, in de wetenschap dat hij zo een waardevolle 'gijzelaar' te pakken had.
Na deze gebeurtenis weigerde Delcommune verzoeken om het beeld terug te geven. Hij nam het beeld in 1883 mee naar België.
'Begeer niets van een ander'
Festus' documentaire The story of Ne Kuko maakt deel uit van de nieuwe EO-documentaireserie de 10 geboden. De geschiedenis van het standbeeld van Ne Kuko zet aan tot nadenken: hoe gaan we – met het tiende gebod in gedachten – om met roofkunst?
Waar kan ik 'The story of Ne Kuko' kijken?
Meest gelezen
- Pasen uitgelegd in één minuut
Wat vieren christenen eigenlijk met Pasen?
Pasen uitgelegd in één minuut
- Dit moet je weten over Goede Vrijdag
Waarom we vandaag ‘goed’ noemen, ondanks Jezus’ kruisiging
Dit moet je weten over Goede Vrijdag
- Stille Zaterdag: de stilste dag ooit
Pasen krijgt meer glans als je op deze zaterdag eens stilstaat
Stille Zaterdag: de stilste dag ooit
Lees ook
- Jurjen ten Brinke: 'Jezus wil ons geestelijk voedsel zijn'
De Bijbel Open - Lucas 24:28-35
Jurjen ten Brinke: 'Jezus wil ons geestelijk voedsel zijn'
- Luistertip: de podcast 'Onmisbare uitvindingen'
Moet je horen
Luistertip: de podcast 'Onmisbare uitvindingen'
- Joram Kaat: 'Wie ben ik over tien jaar, als ik zo doorga?'
Joram Kaat over nieuwe boek Life Rules 'Niet geleefd worden, maar leven'
Joram Kaat: 'Wie ben ik over tien jaar, als ik zo doorga?'