Navigatie overslaan
Sluit je aan

Gratis inloggen

Praat mee op onze sites, beheer je gegevens en abonnementen, krijg toegang tot jouw digitale magazines en lees exclusieve verhalen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Uitgelichte afbeelding

Weet jij alles over Pasen? Dit zijn de antwoorden van de EO-paasquiz 2025

2 april 2025 · 07:40

Update: 15 april 2025 · 10:53

Wat leuk dat je hebt meegedaan aan de EO-paasquiz. Wist je al veel over deze belangrijke christelijke feestdag of heb vooral veel vragen? In dit artikel vind je de juiste antwoorden én leer je stap voor stap meer over Pasen.

1. Wat betekent het woord 'Pasen'?

Het juiste antwoord is: 'voorbijgaan'.

We begonnen deze quiz meteen met een lastige vraag. Geen zorgen dus wanneer je het juiste antwoord niet wist. Het zit zo: het woord Pasen is afgeleid van het Hebreeuwse woord Pesach. Dit woord betekent voorbijgaan. Tijdens het joodse Pesach-feest wordt de uittocht van de Israëlieten uit Egypte herdacht. In de christelijke traditie symboliseert Pasen de overgang van dood naar leven door de opstanding van Jezus Christus.

2. Wat herdenken christenen tijdens Pasen?

Het juiste antwoord is: de opstanding van Jezus.

Hoe zat het ook alweer?

  • Op Goede Vrijdag staan we stil bij het lijden en sterven van Jezus.
  • Met Pasen vieren we Jezus' opstanding uit de dood.
  • Met Pinksteren vieren christenen de komst (of 'uitstorting') van de heilige Geest.

3. Tijdens een van de laatste maaltijden leerde Jezus zijn discipelen om nederig te zijn. Hoe deed Hij dat?

Het juiste antwoord is: Hij waste hun voeten.

In hoofdstuk 13 van het Bijbelboek Johannes staat beschreven dat Jezus tijdens een van de laatste maaltijden de voeten van zijn discipelen waste. Dit deed Hij om een voorbeeld van nederigheid en dienstbaarheid te geven. Lees maar mee in vers 12-17.

Toen Hij hun voeten gewassen had, deed Hij zijn bovenkleed aan en ging weer naar zijn plaats. 'Begrijpen jullie wat Ik gedaan heb?' vroeg Hij. 'Jullie zeggen altijd 'meester' en 'Heer' tegen Mij, en terecht, want dat ben Ik ook. Als Ik, jullie Heer en jullie meester, je voeten gewassen heb, moet je ook elkaars voeten wassen. Ik heb een voorbeeld gegeven; wat Ik voor jullie heb gedaan, moeten jullie ook doen. Werkelijk, Ik verzeker jullie, een slaaf is niet meer dan zijn meester, en een afgezant niet meer dan wie hem zendt. Je zult gelukkig zijn als je dit niet alleen begrijpt, maar er ook naar handelt.'

4. Welke Romeinse gouverneur gaf het bevel om Jezus te laten kruisigen?

Het juiste antwoord is: Pilatus

Pilatus was in Jezus' tijd de gouverneur van Judea. In onder andere het Bijbelboek Mattheüs lezen we dat Pilatus een bijzondere gewoonte had: op het Pesachfeest liet hij altijd één gevangene vrij. Het volk mocht kiezen wie dat zou zijn. Dit keer was de keuze uit Jezus óf de beruchte gevangene Barabbas.

Pilatus wist dat Jezus onschuldig was en dat ze hem uit afgunst hadden uitgeleverd. Maar de Joodse leiders hadden andere plannen, lezen we in Mattheüs 27 vers 20-23:

"Ondertussen haalden de hogepriesters en de oudsten het volk over: ze moesten om Barabbas vragen, en Jezus laten doden. Weer nam de gouveneur (Pilatus) het woord en hij vroeg opnieuw: 'Wie van de twee wilt u dat ik vrijlaat? 'Barabbas!' riepen ze. Pilatus vroeg hun: 'Wat moet ik dan doen met Jezus die de messias wordt genoemd?' Allen antwoordden: 'Aan het kruis met Hem!'. Hij vroeg: 'Wat heeft Hij dan misdaan?'. Maar ze schreeuwden alleen maar harder: 'Aan het kruis met Hem!'.

Pilatus doet uiteindelijk wat het volk van hem vraagt. Maar niet voordat hij eerst zijn handen in onschuld heeft gewassen. Hij liet water brengen, waste zijn handen en zei: 'Ik ben onschuldig aan de dood van deze man. Zie het zelf maar op te lossen.'

5. Wat zei Jezus tegen de misdadiger die naast Hem aan het kruis hing en om vergeving vroeg?

Het juiste antwoord is: 'Nog vandaag zul je met Mij in het paradijs zijn'

Deze vraag gaat over een heel bijzonder gedeelte uit de geschiedenis van Goede Vrijdag.

Jezus was niet de enige die op dat moment gekruisigd werd. Naast Hem werden twee misdadigers aan het kruis gehangen. Een van die twee maakte Jezus belachelijk. Hij zei: 'Jij bent toch de messias? Red jezelf dan en ons erbij!' Maar de ander reageerde heel anders. Hij zei: 'Heb jij dan zelfs geen ontzag voor God nu je dezelfde straf ondergaat? Wij worden terecht gestraft: het is ons verdiende loon. Maar die man heeft niets verkeerds gedaan.' En hij zei: 'Jezus, denk aan mij wanneer U in uw koninkrijk komt.' Jezus antwoordde: 'Ik verzeker je: nog vandaag zul je met Mij in het paradijs zijn.' (Deze tekst komt uit het Bijbelboek Lucas, hoofdstuk 23).

Wat een wonder! Door zijn geloof in Jezus wordt deze misdadiger op het allerlaatste moment gered.

6. Wat gebeurde er in de tempel toen Jezus stierf?

Het juiste antwoord is: het voorhangsel scheurde van boven naar beneden

Toen Jezus stierf, kon dat de mensen bijna niet ontgaan. Het werd in het hele land drie uur lang donker, de aarde beefde, meerdere mensen stonden op uit de dood... Een indrukwekkende en misschien ook wel beangstigende ervaring.

Maar er gebeurde meer. In de tempel scheurde het voorhangsel van boven naar beneden. Dat lijkt in eerste instantie misschien bijzaak, maar dat is het niet. Het voorhangsel was namelijk de scheiding tussen het Heilige der Heiligen (de allerheiligste plaats in de tempel) en de rest van de tempel. Door het scheuren van dit doek, werd duidelijk dat door Jezus dood de scheiding tussen God en mensen is weggenomen. Jij, ik en iedereen; we mogen allemaal bij God komen.

7. Waarom noemen we de dag waarop Jezus stierf 'Goede Vrijdag'?

Het juiste antwoord is: omdat God via Jezus de zonden van de mensen heeft vergeven.

Wanneer je niet zo bekend bent met het christelijk geloof, klinkt het vreemd: waarom noemen christenen een dag waarop Iemand sterft 'goed'? Heel begrijpelijk!

Dat we 'Goede Vrijdag' goed noemen, heeft alles te maken met de reden waarom Jezus stierf. Maar ook: voor wie Hij dat deed. Al vanaf Zijn geboorte was het Jezus' missie om de band tussen God en mensen te herstellen. Jezus was en is een 'Middelaar'. Hij nam de last van al onze verkeerde dingen op Zijn schouders en stierf in onze plaats. Dat is iets om stil van te worden én om heel dankbaar voor te zijn. Als je dít gelooft, is Goede Vrijdag met recht 'goed.'

      Deel dit artikel:

      Meest gelezen

      Lees ook