Sluit je aan

Inloggen bij eo

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Weekend voor stellen met een onvervulde kinderwens.
© Shutterstock

Weekend voor stellen met een onvervulde kinderwens

21 augustus 2024 · 13:31

Update: 26 augustus 2024 · 12:38

Wachten op een kindje dat nooit lijkt te komen, kan een zware wissel trekken op een huwelijksrelatie. Echtparen worstelen met vragen, voelen spanning in hun huwelijk en ervaren teleurstelling – in zichzelf, de ander of God. Speciaal voor hen is er in oktober het Kana-weekend ‘Hoop op vruchtbaarheid’.

‘Iedereen om ons heen lijkt zwanger te worden.’ Of: ‘Waar is God? Waarom doet Hij niets?’ Het zijn herkenbare gedachten voor mensen met een onvervulde kinderwens, zegt Rick Voorthuis, een van de initiatiefnemers van het Kana-weekend. “Het doel van dit weekend is om samen stil te staan bij dit verdriet. Hoe ga je om met het gemis? Hoe rouw je over een kindje dat nooit geboren wordt? En hoe geef je je leven als echtpaar opnieuw inhoud – met elkaar en met God?”

Rick benadrukt dat het weekend is voor alle echtparen die te maken hebben met dit onderwerp, waar ze ook in het proces zitten. “Of je nu nog midden in de onzekerheid zit, of misschien al definitief weet dat het nooit zal gebeuren.”

Gehoord en gezien

Rick en zijn vrouw Tineke bezochten zelf jarenlang de Kana-weken van de Gemeenschap Chemin Neuf in Oosterhout voor gezinnen, maar werden daar ook steeds weer geconfronteerd met de pijn van hun ongewenste kinderloosheid. “Die weken ervaarden we als heel waardevol, maar er zijn altijd veel kinderen bij. Dat drukte ons met de neus op de feiten, namelijk dat wij daar nooit met onze kinderen zouden komen. En we merkten ook dat kinderloze echtparen een drempel ervaarden om deze weken te bezoeken.

Een paar jaar geleden bezochten Tineke en ik een Kana-weekend voor echtparen met een onvervulde kinderwens in Frankrijk. Hoewel de taal een barrière was, voelden we ons enorm gehoord en gezien. We herkenden elkaars pijn en verlangen. Zo ontstond het idee om vanuit de Gemeenschap Chemin Neuf Nederland een Kana-weekend te organiseren voor echtparen met een onvervulde kinderwens.”

Het thema van dit Kana-weekend is ‘Hoop op vruchtbaarheid’. Wat bedoelen jullie daarmee?

“Tijdens dat weekend in Frankrijk ontdekten we dat vruchtbaarheid niet alleen maar betekent dat je kinderen krijgt en je naam doorgeeft aan een volgende generatie. Vruchtbaarheid vanuit Gods perspectief is veel breder: hoe kun je vruchtbaar zijn voor je omgeving? Hoe kun je een vader of moeder voor een ander zijn?”

Hoe ziet het weekend eruit?

“Het is geen therapieweekend, maar een mogelijkheid om mensen die in hetzelfde schuitje zitten, te ontmoeten en ervaringen te delen. Kleinschalig, met zo’n acht tot tien echtparen. Om elkaar te zien en naar elkaar te luisteren. Want je kunt je als kinderloos stel soms echt een beetje geïsoleerd voelen in je familie, op je werkplek of in de kerk, waar vaak zo’n nadruk op kinderen en gezinnen ligt. En nadenken over de vraag wat dit gemis doet met je relatie met de ander en met je relatie met God. Ik vond het bijvoorbeeld lastig om mijn verdriet en boosheid met mensen om me heen en met God te delen en had daar echt anderen voor nodig om me hierbij te helpen. Dus het weekend is ook bedoeld om te ontdekken hoe je God kunt betrekken bij je verdriet en gemis.

Bovendien merken we dat er rondom het onderwerp kinderloosheid veel aandacht uitgaat naar de vrouw, wat minder naar de man, maar nóg minder naar man en vrouw samen. In die behoefte willen wij voorzien.”

Kana-weekend 'Hoop op vruchtbaarheid'

Deel dit artikel:

Neem een koekje.

Jammer! Door je cookie-instellingen kan je dit deel van de site niet zien. Als je meer cookies accepteert, kan je dit deel wel zien.

Toestemmingen aanpassen