Sluit je aan

Gratis inloggen

Doe je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen op alle sites van de EO.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Scholen geven deze week extra aandacht aan seksualiteit in Week van de Liefde.

Scholen geven deze week extra aandacht aan seksualiteit: ‘Het is gewoon biologie, niet zo panisch doen’

vandaag · 12:39

Update: vandaag · 18:26

Tijdens de Week van de Liefde besteden middelbare scholen extra aandacht aan seksuele gezondheid, weerbaarheid en welzijn. Hoe ga je als ouder nu om met dit onderwerp? We vroegen onze Eva-volgers naar hun persoonlijke ervaringen.

De Week van de Liefde is een jaarlijkse actieweek waarin kinderen en jongeren op de middelbare school extra les krijgen over seksualiteit en alles dat daarbij gepaard gaat. Dit jaar wordt er extra aandacht gegeven aan condoomgebruik, de anticonceptiepil en misinformatie over seks. Een recordaantal scholen heeft zich aangemeld voor deze week, 240 maar liefst. Zo melden de initiatiefnemers Soa Aids Nederland en Rutgers, in samenwerking met de Nederlandse GGD.

Week van de Liefde vs. Week van de Lentekriebels

Het is misschien verwarrend, maar naast de Week van de Liefde is er ook een Week van de Liefdekriebels waarin aandacht wordt gegeven aan seksualiteit. Bij laatstgenoemde is de doelgroep jonger, namelijk basisonderwijs en speciaal onderwijs. De Week van de Lentekriebels vindt dit jaar plaats van 31 maart tot 4 april.

Een pak hagelslag?

“Dat aandacht voor seks en relaties op school ook anno 2025 nodig is, blijkt wel uit het onderzoek Seks onder je 25e”, zo valt te lezen op de website van de Week van de Liefde. “Het condoomgebruik onder jongeren is flink gedaald, de groep die geen anticonceptie gebruikt groeit en de soa-cijfers stijgen.” Dat jongeren onvoldoende informatie krijgen over dit onderwerp blijkt ook uit een anekdote van één van onze volgers. “Ik heb een pakje condooms op het bed van mijn zoon gelegd. Vraagt hij later wat dat pak hagelslag daar doet, haha.”

Er 'gewoon' over praten

De week gaat gepaard met kritiek. Zo zou het volgens sommigen een onderwerp dat vooral thuis en niet op school besproken moet worden. Maar daar is niet elke Eva-volger het mee eens. “Het is gewoon biologie, niet zo panisch doen”, zo reageert één van onze volgers. Een andere volger benadrukt het belang van het bespreekbaar maken van relaties en seks, óók thuis: “Gewoon erover praten. Kijk naar wat past bij de leeftijd en wat zij mentaal aan kunnen. Ik heb er zelf nooit problemen mee gehad met mijn kinderen.”

Praat mee

Praat jij thuis met je kinderen over seksualiteit?

Evelien Spek is expert seksuele vorming bij Soa Aids Nederland en legt in een interview met LINDA uit welke rol de school speelt bij dit gesprek. “Een school is een belangrijke speler als het gaat om seksuele voorlichting. Ouders hebben de primaire voorlichtende rol, maar het is ook belangrijk dat jongeren op meerdere plekken op zoek kunnen gaan naar juiste informatie.”

Het juiste moment

Wat is nou het juiste moment als ouders om met gesprekken over seksualiteit te beginnen? “Altijd”, is het motto van psycholoog en seksuoloog Sanderijn van der Doef. “Begin zo jong mogelijk. Want zo maak je een gesprek over seksualiteit heel gewoon, en voelt je kind zich altijd vrij om vragen te stellen.” Meer weten? Lees haar andere adviezen hier.

Meest gelezen

Lees ook