Sluit je aan

Inloggen bij eo

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Uitgelichte afbeelding

Webserie Op de kaart

27 september 2021 · 16:35

Update: 19 november 2024 · 14:30

De Nederlandse menukaart bestaat uit veel ‘geïntegreerde’ gerechten. Zoals pizza, nasi, taco’s, sushi etc... Deze gerechten zijn door mensen naar Nederland gebracht. En nu is het tijd om weer nieuwe gerechten op de kaart te zetten. Zoals het nieuwe eten onze keuken verrijkt, zo hopen we dat de verhalen van deze mensen jou mogen inspireren. Wij eten allerlei gerechten die hier eigenlijk niet vandaan komen. Die gerechten zijn hier ooit mee naartoe genomen door mensen uit andere landen en daar hoort vaak een heel verhaal bij. De afgelopen jaren is er een ontzettend grote groep nieuwe mensen naar Nederland gekomen, omdat ze moesten vluchten. Welke gerechten hebben zij meegenomen? En wat is het echte verhaal van deze mensen? In ‘Op de kaart’ duikt Anne Appelo de keuken in met mensen van over de hele wereld, om hun verhalen en gerechten op de kaart te zetten!

Morwarid maakt het Afghaanse gerecht Biryani. Dit was een van de eerste recepten die zij leerde koken toen haar moeder moest vluchten en zij ineens voor haar jongere zusje moest zorgen. Altijd als ze dit gerecht kookt denkt ze terug aan Afghanistan. En wanneer ze de Biryani proeft komen er weer allemaal mooie herinneringen aan haar familie naar boven.

Op de Kaart | Morwarid maakt Afghaanse Biryani

Marwah maakt Bint-Al-Sahan, een heel bekend gerecht uit Jemen. Dit gerecht staat ook bekend onder de naam: De dochter van de schaal. Dit gerecht wordt vaak gegeten bij bruiloften en andere grote feesten. Marwah maakt dit gerecht heel vaak. Het doet haar denken aan haar leven voor de oorlog en aan de mooie tijd die ze daar had met haar familie. Als ze Bint-Al-Sahan proeft is ze weer even thuis.

Op de Kaart | Marwah maakt Bint-Al-Sahan

Mehdi maakt een Perzische Tapasplankje. Het doet hem denken aan zijn familie en jeugd in Iran. Mehdi vertelt over zijn ervaring als vluchteling en hoe hij zijn weg heeft gevonden binnen de Nederlandse cultuur én wat een biertje voor hem betekent.

Op de Kaart | Mehdi maakt een Perzische Tapasplank

Jacky  vertelt over hoe de levensgevaarlijke boottocht naar Griekenland door een wonder overleefde. Ze maken Mskaa, een gerecht dat hem doet denken aan zijn jeugd op de boerderij in Syrië.

Op de Kaart | Jacky maakt Mskaa

Convoi vluchtte vanuit Congo naar Nederland en alles was nieuw hier. Anne Appelo maakt voor het eerst kennis met de cultuur van haar vader. Samen bereiden ze: Samaki na Ugali.

Op de kaart | Convoi maakt Samaki na Ungala

Op de kaart
Op de kaart

Dit artikel hoort bij het programma

Op de kaart

    Deel dit artikel: