Sluit je aan

Inloggen bij eo

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Visserman Klaas Kramer op Urk.
© Nathalie van der Straten-Folkertsma

'We kunnen ons hoofd niet meer boven water houden’

31 oktober 2024 · 14:49

Update: 31 oktober 2024 · 14:52

De wereld van Klaas Kramer (50) stortte in toen hij zijn net verbouwde schip naar de sloop moest brengen. Hij kreeg vervolgens de kans met een andere kotter opnieuw te beginnen, maar ook dit keer moet hij zijn toekomstbeeld bijstellen. Kan hij nog dankbaar zijn?

“In 2017 zonk onze viskotter, de GY-57 Eben Haëzer. Het was een zware klap, temeer omdat mijn broer en ik het schip nét hadden laten verbouwen. De schade bleek gigantisch en onze kotter moest naar de sloop. Daarmee kwam abrupt een einde aan ons familiebedrijf, dat al bijna honderd jaar van vader op zoon werd doorgegeven. Mijn zoon droomde er altijd van om ook visserman te worden. Daarom besloot ik in 2018 om samen met twee compagnons een ander schip te kopen, de Z-300 Sola Gratia. Die naam, die ‘alleen door genade’ betekent, voelde passend. Het was een kans op een nieuwe start. Maar in de praktijk liep het totaal anders. Brexit, corona, steeds strengere regels, hoge brandstofprijzen, visgebieden die gesloten worden en de uitbreiding van windmolenparken op de Noordzee drijven ons steeds verder in het nauw."

"Ondanks al onze inspanningen kunnen we als visserijbedrijf het hoofd niet meer boven water houden. We moeten de Sola Gratia verkopen. Het voelt verschrikkelijk om straks afscheid te nemen van ons schip en van de visserij. Als gezin gaan we een onzekere toekomst tegemoet. Ik heb nog geen idee hoe ik mijn tijd aan wal ga invullen. Visserman-zijn is meer dan een baan, het is een manier van leven, mijn identiteit. En het doet me veel verdriet dat het familiebedrijf definitief tot een einde gaat komen. Ik had mijn zoon zo graag dit mooie vak willen doorgeven, maar het is simpelweg niet meer mogelijk. Hoe kan ik hem de zorgen doorgeven die mij dag en nacht bezighouden?

Dankdag is belangrijk, zelfs als alles tegenzit

Toch is er nog genoeg om dankbaar voor te zijn. Als ik kijk naar mijn gezin, en naar wat wij allemaal mochten ontvangen in de afgelopen dertig jaar, dan dank ik onze Schepper daarvoor. Dankdag is belangrijk, zelfs als alles tegenzit. Het is een moment om stil te worden en je te richten op wat je allemaal hebt gekregen. Een dag om je handen te vouwen en je blik op Hem te richten.

Mijn gebeden beginnen vaak met: “Onze Vader in de hemel”. Soms gebeuren er dingen die moeilijk te begrijpen zijn. Maar God blijft mijn Vader. Zelfs in deze zware tijden blijf ik zijn leiding zien, hoe moeilijk het soms ook is om te accepteren waar het naartoe gaat. Het leven draait niet alleen om ons, en ons bedrijf is niet het belangrijkste. Ondanks alles blijft het leven bijzonder, en elke dag zijn er kleine en grote wonderen om dankbaar voor te zijn – als je maar goed kijkt.”

Dankdag op Urk

Urk kent een aparte dankdag en biddag voor de visserij, die op respectievelijk 31 december en de tweede woensdag van februari worden gehouden. Deze traditie ontstond rond het begin van de 20e eeuw.
Bid, bedank, bewonder
Bid, bedank, bewonder

Dit artikel hoort bij het programma

Bid, bedank, bewonder

Deel dit artikel:

Neem een koekje.

Jammer! Door je cookie-instellingen kan je dit deel van de site niet zien. Als je meer cookies accepteert, kan je dit deel wel zien.

Toestemmingen aanpassen