Navigatie overslaan
Sluit je aan

Gratis inloggen

Praat mee op onze sites, beheer je gegevens en abonnementen, krijg toegang tot jouw digitale magazines en lees exclusieve verhalen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Wat is Pasen?.
© EO

'Wat is Pasen?' brengt ver­schil­len­de geloven samen

9 april 2025 · 15:38Visie

Update: 10 april 2025 · 14:41

Dit jaar vieren protestantse en orthodoxe gelovigen Pasen op dezelfde dag. Een mooie aanleiding voor een programma over de betekenis van dit feest in andere culturen. In 'Wat is Pasen?' gaat presentator Mirjam Bouwman in gesprek over de vraag: hoe vier jij Pasen?

Zet vier verschillende mensen aan tafel en je hoort vier verschillende paasverhalen. Precies dat is de achtergrond van het EO-programma Wat is Pasen? Hierin gaat presentator Mirjam Bouwman om tafel met verschillende gelovigen, die vertellen hoe zij Pasen in hun traditie vieren. Zo is de koptisch-orthodoxe diaken Peter Mikhail te gast.

Door in de vijftig dagen voor Pasen te vasten, beleven hij en zijn gemeenteleden Jezus’ lijdensweg heel intens. Ook dominee Rick Wan schuift aan. Hij is voorganger in een Chinese kerk in Amsterdam-Oost en vertelt over de tradities die zij rondom Pasen kennen. Krijgsmachtpredikant Charissa vertelt op haar beurt over de dunne lijn tussen leven en dood, die ze zowel in haar werk als in het paasverhaal terugziet.

Witte gordijnen

Dahliën Herrera is redacteur bij het programma en selecteerde de kandidaten. Zij vertelt: “Het programma zet de verschillende culturen in de spotlights. Zo prikkelt de Koptisch-Orthodoxe Kerk al je zintuigen bij de paasviering. Tijdens de vastentijd die de kopten houden, zijn de gordijnen in de kerk zwart en hangt er echt een rouwsfeer. Maar met Pasen is het feest en hangen er witte gordijnen, als teken van zuiverheid.”

Ze vervolgt: “In het programma komt ook krijgsmachtpredikant Charissa aan het woord. Zij kan het leven ontzettend waarderen, omdat ze in haar werk veel met de dood te maken heeft. Dat komt terug in de hoopvolle manier waarop zij over Pasen vertelt. Zangeres Lenny Kuhr zingt in het programma twee liedjes over Pesach, om de Joodse pesachboodschap aan mensen thuis over te brengen. Ik vind de drang naar saamhorigheid in haar teksten prachtig.”

Mirjam Bouwman

De grote verschillen in beleving binnen hetzelfde geloof, vind ik prachtig

Lied over verzoening

De persoonlijke verhalen die de gasten van het programma delen, blijven ook presentator Mirjam bij. “Tijdens het maken van dit programma realiseerde ik me hoe bijzonder mijn werk is. Ik mag echt een dag met de gasten optrekken en hun verhalen horen.

Zo beleefde legerpredikant Charissa de MH17-ramp van heel dichtbij en had ze een persoonlijk aandenken mee om aan tafel te laten zien. Lenny sprak over de onrust in Israël, maar kon toch met een bepaalde urgentie in haar stem zingen over verzoening en gelijkheid. De koptische diaken sprak tot slot heel blijmoedig over zijn inzegening op jonge leeftijd. Die grote verschillen in beleving binnen hetzelfde geloof vind ik prachtig.”

Zomaar heel politiek

De uitdaging bij het maken van dit programma was voor redacteur Dahliën vooral het bewaken van de harmonie. Ze legt uit: “Sommige tafelgasten komen uit spanningsgebieden. Ga je dan met elkaar in gesprek, dan kan het zomaar een heel politiek gesprek worden met tegengestelde meningen. De kunst is om de verhalen persoonlijk te houden. Dat is denk ik goed gelukt.”

Hoe Mirjam het gesprek met mensen uit verschillende culturen aangaat? “Het is voor mij heel belangrijk dat de ander zich veilig voelt. Ik voer gesprekken vanuit mijn rol als presentator, maar vooral vanuit mijn hart. De oprechte interesse in het verhaal van de ander moet voelbaar zijn.”

Speciale editie Wat is Pasen?

De gasten in deze editie zijn presentator Bastiaan Ragas, zangeres Lenny Kuhr, dominee Rick Wan, krijgsmachtpredikant Charissa Meeuwenoord en koptisch-orthodox diaken Peter Mikhail. Presentator Mirjam Bouwman gaat met hen in gesprek over hoe zij in hun cultuur Pasen vieren.

Eerste Paasdag, 13.10 uur, NPO 2

Feest van hoop

Over de vraag waarom mensen naar Wat is Pasen? moeten kijken, hoeven Mirjam en Dahliën niet lang na te denken. “Het is een laagdrempelige, harmonieuze en gezellige manier om te ontdekken hoe mensen uit andere culturen Pasen ervaren”, zegt Dahliën. “Je ziet wat je niet kent. Pasen als feest van hoop kwam sterk terug bij iedereen die aan het woord kwam. Het zou prachtig zijn als de kijker dat ook mee mag maken.”

Tekst: Willemijn Bakker

Wat is ...?

Dit artikel hoort bij het programma

Wat is ...?

Wat is ...?

Meest gelezen

Lees ook