Wat doe je als de liefde op is?
17 september 2018 · 11:32
Update: 19 november 2024 · 16:09
“De liefde is op,” verzuchtte de man. Hij kon het niet meer opbrengen om zich elke dag verantwoordelijk te voelen voor het geluk van zijn vrouw. Elke dag was voor hem een opgave om zijn best te doen voor iets wat hij eigenlijk niet meer voelde. “Het wordt tijd dat ik eens aan mijn eigen geluk ga denken.”
Het is iets wat ik in mijn praktijk de laatste tijd vaker tegenkom: liefde die op lijkt te zijn. Maar kan liefde eigenlijk wel op zijn? Of betekent dat vooral dat je de liefde op dat moment even niet meer zo sterk voelt – en dat je dan dus denkt dat de liefde op is?
Ontevredenheid
Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar als je een relatie hebt, is het heel gezond om aan jezelf te denken. Als je alleen maar gefocust bent op het geluk van je partner, of bezig bent met ‘doen wat hoort’, is het niet moeilijk jezelf te verliezen en op een dag wakker te worden met de gedachte dat de liefde op is.
Aan de andere kant kun je natuurlijk ook in de valkuil trappen om die verantwoordelijkheid juist bij de ander te leggen. ‘Ik voel me niet meer gelukkig en dat is jouw schuld.’ Terwijl het heel vaak een ontevredenheid in jezelf is die ervoor zorgt dat je je niet gelukkig voelt.
Dat is iets wat je eerst uit moet vogelen: is het de ontevredenheid in jezelf? Of zit er écht iets niet goed in de verbinding tussen jou en je geliefde?
Liefde en verbondenheid
Want liefde is veel meer dan een gevoel. Het is veel meer dan passie. Het heeft alles te maken met hoe verbonden je je voelt met je geliefde. Kun je jezelf zijn bij elkaar? Weet je dat je geliefde geeft om jouw gevoelens, je diepste angsten, je grootste geluk? Voel je je ook verbonden als je niet samen bent?
En ja: soms mag er wel wat meer passie zijn in een relatie. Gelukkig kun je daar ook zeker iets aan doen. Maar het wordt symptoombestrijding als je niet ook de basis, de kern, aanpakt. Zowel in jezelf als in je relatie.
Liefde is soms gewoon geduld hebben. Dat je weet, ook als je het niet voelt, dat er tussen jou en je geliefde een band is – een belofte misschien – die inhoudt dat je op elkaar kunt vertrouwen, ook in de donkerste momenten van je leven. Dat het meer is dan elkaar gelukkig maken. Dat het betekent dat je voor elkaar kiest. Die liefde kan niet opraken, maar wordt juist sterker – zelfs als het gevoel er niet zo sterk is.
Tips
- Merk je dat het vooral door sleur komt dat je even niet zo veel liefde voelt in je relatie? Dat je vooral wat passie mist? Zoek dan eens online naar leuke relatiecursussen, plan meer tijd in met elkaar, of ga voor een relatie-boost naar een relatiecoach.
- Merk je dat je vooral de kern aan moet pakken – zowel in jezelf als in jullie relatie? Dan is het misschien goed om een EFT-traject te volgen. Want voorkomen is beter dan genezen. Kijk op EFT.nl voor een goede therapeut in je buurt!
Leestip
Met jou en God verbonden, Sue Johnson, Kosmos Uitgevers, 272 blz., € 20,-.