Sluit je aan

Inloggen bij eo

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Corjan Matsinger geeft tips.

Wat doe ik als mijn zoon ‘foute vrienden’ maakt?

24 februari 2018 · 15:05

Update: 19 november 2024 · 16:02

'Mijn zoon van 15 maakt sinds kort deel uit van een nieuwe vriendengroep via de sportclub. Mijn man en ik vinden dit lastig, omdat wij denken dat deze jongens geen goede invloed hebben op zijn ontwikkeling. Ze spelen bij ons thuis schietspellen en ik merk dat hij de laatste tijd een stuk grover in de mond is. Ik ben bang dat deze nieuwe ‘boyz’ hem ook negatief beïnvloeden qua geloof. Wat moeten we doen?'

Naarmate je kind ouder wordt, heb je als ouder steeds minder invloed op de vriendschappen die hij of zij onderhoudt. Veel ouders die het gevoel hebben dat hun kind omgaat met ‘foute vrienden’, zullen in de verleiding komen de vriendschap te verbieden. Doe dit niet! Als jij het contact verbiedt, is de kans groot dat je tiener het juist gaat opzoeken, maar dan bij anderen thuis. Vertrouw je zoon of dochter, ook als het gaat om vriendschappen.

Gun je kind oefenplaatsen

Begeleid je kind in het ontdekken van
de diverse facetten van de ander. Een vriend kan je helpen om beter te worden met gamen. Maar een vriend kan je ook aanzetten tot bijvoorbeeld roken. Coach je kind in het doorzien van deze invloeden en laat hem eigen keuzes maken die goed voor hem zijn. Vertrouw erop dat je zoon ook ‘nee’ heeft leren zeggen. Als het goed is, heeft je kind thuis en op school geleerd weerstand te bieden aan groepsdruk en hoe het met ongewenste situaties kan omgaan. Gun je tienerzoon deze oefenplaatsen om zichzelf te testen hoe stevig hij in zijn schoenen staat.

Grenzen stellen

Wanneer je zoon onder invloed van vrienden ongewenst gedrag laat zien, is het natuurlijk goed hier als ouders grenzen in te stellen en je tiener hierop aan te spreken. Het is daarbij belangrijk bij het gedrag van je eigen kind te blijven en zo min mogelijk aandacht te besteden aan de invloed van verkeerde vrienden.

Tips

  • Geef je zoon complimenten dat hij zijn vrienden mee naar huis durft te nemen. Hij geeft jullie als vader en moeder indirect een dikke pluim. Blijkbaar is het thuis veilig en oké genoeg om je vrienden mee naartoe te nemen.
  • Leer de vriendengroep beter kennen. Nodig de jongens uit om een keer te blijven eten. Haal een flinke stapel pizza’s en maak er een gezellige maaltijd van.
  • Leer de ouders van deze vrienden kennen. Je staat toch met elkaar naast de lijn, of zit samen op de tribune? Uit wat voor gezinnen komen deze jongens?
  • In de adolescentie veranderen vriendschappen. Het kan goed zijn dat deze groep vrienden van tijdelijke aard is. Jongeren houden aan het einde van de adolescentie meestal een paar goede vrienden over. Denk je dat deze sport en game-vriendschappen van blijvende aard zijn?
  • Verwaarloost je zoon door deze nieuwe vriendengroep bestaande vriendschappen? Durf hem hierop te wijzen.
  • Zie de aanwezigheid van deze jongens in je huis als een kans om hen positief
te beïnvloeden. Wat kan deze vriendengroep opsteken van de levensovertuigingen die jullie gezin kenmerken?
  • Vraag je zoon op een rustig moment eens naar zijn geloofsleven. Relateer dit niet aan de nieuwe vriendengroep. Doe je dit wel, dan heb je grote kans dat dit door je tienerzoon als bedreigend wordt opgepakt.

Leestip

Coach je puber, Marja Bos en Petra Kok, uitgeverij Sestra, 96 pag., € 16,95. 

Corjan Matsinger is vader van vier kinderen, religieus trendwatcher, jongerenwerker en auteur van diverse boeken over jeugdwerk. Youngholy.nl

Deel dit artikel:

Neem een koekje.

Jammer! Door je cookie-instellingen kan je dit deel van de site niet zien. Als je meer cookies accepteert, kan je dit deel wel zien.

Toestemmingen aanpassen